Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uzbrojenie działki w wodę

Recommended Posts

Witam,

Dowiedziałem się już sporo o uzbrajaniu działki w prąd, ale chcę teraz dowiedzieć się trochę o trudniejszej sprawie czy uzbrajaniu działki w wodę.

Zakładam, że składa się wniosek do gminy, oni przedstawiają projekt, wnosi się opłatę i robią za jakiś czas?, ale co dalej:

Oni podłączają jedynie na początku działki, że tak powiem rurę z wodą a reszta w moich rękach czyli podpięcie i poprowadzenie dalej na swojej działce do budynku? Czy oni od razu do budynku to robią? I pytanie czy do działki jeszcze niezabudowanej idzie załatwić podłączenie wody?

Skontaktuj się ze swoim lokalnym zakładem wod-kan lub gminą (na wsi). Co rejon to obyczaj.

W uproszczeniu powinno być tak:

wniosek do wod-kan -> wykonanie przyłącza na działkę przez wod-kan,

potem

kolejny wniosek do wod-kan -> akceptacja -> wykonanie przyłącza do domu przez firmę na zlecenie inwestora -> odbiór przyłącza przez wod-kan.

Czyli składam wniosek i oni przyślą mi ile by to kosztowało itp.? Jest to niezobowiązująca odpowiedź? Czy od momentu jak podłączą mi do działki, a jeszcze nie do samego domu to już trzeba płacić? Czy już wtedy montują licznik?

Myślałem o podłączeniu na czas budowy która będzie trwała klika lat coś takiego https://images.obi.pl/product/PL/800x600/655757_3.jpg myślicie że są jakieś szanse na podłączanie to działki na której nic nie ma?

Czyli składam wniosek i oni przyślą mi ile by to kosztowało itp.? Jest to niezobowiązująca odpowiedź?

U mnie to było tak:

1. Wniosek

2. Dostałem warunki

3. Podpisanie umowy

4. Wykonanie przyłącza

Koszt = 0 PLN (ale to zależy od regionu)

Czyli

Czy od momentu jak podłączą mi do działki, a jeszcze nie do samego domu to już trzeba płacić? Czy już wtedy montują licznik?

Przyłącze tymczasowe i docelowe robisz we własnym zakresie. U mnie jest tak, że powinna robić to firma na zlecenie inwestora.

Płacisz od uruchomienia wody (po założeniu licznika).U mnie odkręcenie (i zakręcenie) wody robi się na wniosek.

Myślałem o podłączeniu na czas budowy która będzie trwała klika lat coś takiego https://images.obi.pl/product/PL/800x600/655757_3.jpg myślicie że są jakieś szanse na podłączanie to działki na której nic nie ma?

Podłączyć można bez budowy - jak nic nie ma.

----------------

Podsumowując.

Bardzo dużo zależy od lokalnego zakładu Wod-Kan // Gminy. Nie ruszysz z miejsca nie dowiadując się szczegółów lokalnie. Telefon w rękę lub osobiste odwiedziny.

A czy podając we wniosku zapotrzebowanie m3 na wodę to potem można w twoim rejonie bez problemu zmienić? Bo teraz mi np. przez pare lat dużo nie trzeba, do jakiejś altanki czy na czas budowy, potem już do domu prawdziwego więcej, ale czy w zależności od zapotrzebowania montują inne rury?

Powiecie mi też jakie mniej więcej się rury montuje na działce? Nie zależy mi bardzo na tej wodzie ale chciałbym sobie gospodarować po mału działkę i żeby już jej nie rozkopywać za parę lat. Można już teraz wkopać bez niczego rurę na taką długość jak mi będzie potrzeba do domu? I jakoś ją zabezpieczyć od razu żeby nic się nie działo z nią załóżmy przez 2-3 lata?

A czy podając we wniosku zapotrzebowanie m3 na wodę to potem można w twoim rejonie bez problemu zmienić? Bo teraz mi np. przez pare lat dużo nie trzeba, do jakiejś altanki czy na czas budowy, potem już do domu prawdziwego więcej, ale czy w zależności od zapotrzebowania montują inne rury?

1. Nie pytali o zużycie

2. Tę samą średnicę dają

Z tego co słyszałem, to jak ciśnienie spada, to wod-kan modernizuje instalacje np. stawiając hydrofornię z własnych środków.

Powiecie mi też jakie mniej więcej się rury montuje na działce? Nie zależy mi bardzo na tej wodzie ale chciałbym sobie gospodarować po mału działkę i żeby już jej nie rozkopywać za parę lat. Można już teraz wkopać bez niczego rurę na taką długość jak mi będzie potrzeba do domu? I jakoś ją zabezpieczyć od razu żeby nic się nie działo z nią załóżmy przez 2-3 lata?

średnica 32mm

Nie rozkopiesz działki budując dom??

Jeśli przez kilka lat zamierzasz korzystać z wody na cele rekreacyjne / gospodarcze, to zastanów się, czy nie chcesz postawić studnię z rur kanalizacyjnych + hydrofor. Wyjdzie taniej i prościej - może wyjść 500 zł przy własnej pracy. Z drugiej strony możesz wystąpić o warunki techniczne przyłącza, wkopać studzienkę wodomierzową i zrobić ujęcie tymczasowe. Koszt przy zleceniu - kilka tys.

Działka ma mniej więcej taki kształt

dzia-ka.jpg

To co przed czerwoną linią chciałem zagospodarować, posadzić drzewka, zrobić ogród, to co mogę własnymi rękami i małymi kosztami sobie robić powoli w wolnych chwilach. Nie chcę potem zmarnować całej pracy bo będę montować tu rurę od tego tu kabel od tego.

A czy ta średnica 32mm to jest średnica rury która będzie w zupełności wystarczała do zasilenia domu? To ma być rura PCV czy z czego wykonana? Czy takie rury można przedłużać czy trzeba od razu kupić tyle ile potrzeba? Na jaką głębokość taka rura ma być i jaką odległość od kabla na prąd?

Spokojnie z tymi pytaniami, bo za kilka postów zaraz jeszcze Ci wykonam projekt z warunkami technicznymi a potem sam zrealizuję ;)

Tak jak napisałem - to są warunki/zasady jakie u mnie występują. U Ciebie może być inaczej.

Masz dużo pytań, dlatego sugeruję skontaktować się z wod-kan / gminą, a następnie znaleźć kogoś kto to wykona.

:) Po prostu lubię pytać się mądrych ludzi.

No a tak to tylko mi powiedzcie jeszcze jakie te rury które już "sam" sobie poprowadzam na działce mają być, PCV, stalowe? Chcę tylko obliczyć ile by mnie to wyniosło mniej więcej i czy ta rura ma być w docelowej długości czy można przedłużać. Tego mi w urzędzie raczej nie powiedzą, a chce jeszcze mieć wiedze w tej kwestii mnie wijęcej i już nie męczę

Szanowny Pan wielce uprzejmy :D

Plastyk. Można przedłużyć mufą. Taka rura : https://www.fungichem.pl/rura-wodna-25x2-0-pe-100-sdr-13-6-pn-16.html

Tu moje warunki (przeniesienia) :

wykonawcą prac może być tylko Zakład Instalacyjny prowadzący działalność

z zakresu wykonawstwa instalacji wod - kan

wodomierz przenieść z dotychczasowej lokalizacji ( studnia ) i

zamontować w budynku , zgodnie z wnioskiem

odcinek przyłącza wodociągowego wraz z podejściem wodomierzowym

włącznie winien być wykonany z rur PE SDR 13 (lub mniejszy) PN 1,0 MPa

i złączek żeliwnych epoksydowanych wciskowych żywicznych POM wciskowych,

PE zgrzewanych elektrooporowo - lub z rur stalowych ocynkowanych

( kontynuacja dotychczasowej średnicy )

Wodomierz typu JS o średnicy 20 mm montowany będzie na wysokości 0,4 do

1,0 m nad posadzką, tylko w kompletnym zestawie wodomierzowym składającym

się z dwóch zaworów kulowych o średnicy 25 mm z wkręconymi redukcjami

25/20 mm. Odległość między redukcjami wynosi 270 mm - zał nr 1

wodomierz zamontować max 1,0 m za pierwszą ścianą budynku

przejście przez ścianę budynku w rurze ochronnej

wodomierz zamontować w pozycji horyzontalnej

po przeniesieniu wodomierza studnię zlikwidować

minimalna przestrzeń dla zamontowania wodomierza o średnicy 20 mm:

od osi podejścia w górę ( mm) - 150

od osi podejścia w dół ( mm ) - 70

po wykonaniu przeniesienia wodomierza, zgodnie z wydanymi warunkami

technicznymi, odbiorca zleci Spółce usługę odbioru przeniesionego

wodomierza. Żądanie wykonania usługi musi być potwierdzone telefonicznie

z 3 dniowym wyprzedzeniem u osoby prowadzącej sprawę

odbiór przeniesienia dokonywany będzie w obecności odbiorcy usług oraz

przedstawiciela zakładu instalacyjnego

Zamykanie i otwieranie zasuwy ulicznej od nawiertki należy zlecić do

Aquanet S.A. (zgłoszenie telefoniczne z powołaniem na nr sprawy -

Pogotowie techniczne tel. 994). Podczas wizyty pogotowia należy przekazać

wypełniony i podpisany wniosek o odcięcie wody do nieruchomości - wniosek

w załączeniu nr 2 (w przypadku braku potwierdzenia w/w usługi Aquanet

zastrzega sobie możliwość nie dokonania odbioru, do czasu pokrycia

kosztów sprawdzenia oraz ewentualnej naprawy uszkodzonego uzbrojenia)

wszelkie koszty związane z przeniesieniem wodomierza ponosi wnioskodawca

załącznikiem do protokołu odbioru jest inwentaryzacja powykonawcza

wykonanego nowego odcinka przyłącza (mapa potwierdzona przez ośrodek

geodezyjny+szkic+współrzędne) oraz dokumentacja zdjęciowa z wykonanego

przeniesienia (połączenie w studni , wejście przed budynkiem, na

wszystkich załamaniach 90 stopni, podejście wodomierzowe)

wszelkie prace muszą być zgodne z wytycznymi Aquanet S.A. pt.

„Projektowanie, wykonawstwo sieci wodociągowych i kanalizacyjnych oraz

przyłączy. Wymagania ogólne.” Aquanet SA wrzesień 2020, oraz na podstawie

obowiązujących przepisów i normatywów technicznych

• 1 year później...
Działka ma mniej więcej taki kształt

[ATTACH=CONFIG]458349[/ATTACH]

To co przed czerwoną linią chciałem zagospodarować, posadzić drzewka, zrobić ogród, to co mogę własnymi rękami i małymi kosztami sobie robić powoli w wolnych chwilach. Nie chcę potem zmarnować całej pracy bo będę montować tu rurę od tego tu kabel od tego.

A czy ta średnica 32mm to jest średnica rury która będzie w zupełności wystarczała do zasilenia domu? To ma być rura PCV czy z czego wykonana? Czy takie rury można przedłużać czy trzeba od razu kupić tyle ile potrzeba? Na jaką głębokość taka rura ma być i jaką odległość od kabla na prąd?

Cześć, włączę się do tematu. Mam podobno sytuację jak Twoja to znaczy, też mam działkę jeszcze nie uzbrojoną, a z budową nie wiem czy ruszę lub też będę próbował może jakoś system gospodarczym powoli. No i chciałem podłączyć sobie wodę póki mam ważne warunki przyłączeniowe z wodociągów. Żeby sobie tuje podlać czy to na inne potrzeby. Zastanawia mnie jak to rozwiązałeś, gdzie umiejscowiłeś studnię wodociągową czy robiłeś projekt itp.