Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa altany przepisy

Recommended Posts

Witam,

Planuje postawić na działce coś takiego

https://allegro.pl/oferta/domek-na-narzedzia-altana-ogrodowa-letniskowy-18m2-7642228717

Mam 2 pytania:

1) Czy to wymaga zgłoszenia gdzieś? Że wybudowalem albo planuje wybudować?

2) W jakiej odległości od granicy mogę to postawić; żeby nikt się nie czepiał

W Starostwie? Chyba że tam masz WZ jakiejś?

Ja z tymi metrami bazuję na informacji od urzędnika w starostwie właśnie, ale w necie są też informacje, że np. domki narzędziowe do 6,5 m dł i wysokości do 3 m można stawiać "przy samej granicy parceli lub w odstępie nie mniejszym, niż 1,5m ścianą bez okien i drzwi" ... te całe prawo to jest taki bełkot, że głowa. Poczytałem kilka artykułów i każdy pisze co innego i inaczej interpretuje.

Wiata nie jest budynkiem. Istotna jest ta część zabudowana.

W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271–273, dopuszcza się:

3)

budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi.

Według mnie to informacja, że do 6,5 m stawiasz gdzie chcesz, a większe min 1,5m ścianą bez okien i drzwi????

BTW w starostwie i UM usłyszałem, że stanowisko samochodowe min 3m od granicy. Czyli teoretycznie wiata wypoczynkowa może być w granicy, samochodowa nie może, a garaż może jak do 6,5m dł. lub w odległości min. 1,5 m jak dłuższy niż 6,5m lub wyższy niż 3m.

Edytowane przez Emcichy