asaledr 15.12.2021 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Witam, Planuje postawić na działce coś takiegohttps://allegro.pl/oferta/domek-na-narzedzia-altana-ogrodowa-letniskowy-18m2-7642228717 Mam 2 pytania:1) Czy to wymaga zgłoszenia gdzieś? Że wybudowalem albo planuje wybudować? 2) W jakiej odległości od granicy mogę to postawić; żeby nikt się nie czepiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emcichy 15.12.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Jej część to wiata - jeżeli wita będzie od strony granicy, to w sumie możesz postawić prawie "w granicy" działki. Jeżeli zabudowana strona będzie od granicy i nie ma okna to 3m, a jak ma okno to 4m. Standardowe przepisy. Przy czym mieszkamy w RP i tu ciężko coś powiedzieć "na pewno". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 15.12.2021 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Myślałem w taki sposób: 3m to trochę dużo... chciałem maksymalnie metr od granicy żeby nie wyglądała tak na środku tylko z boku. A trzeba gdzieś zgłaszać budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.12.2021 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 15.12.2021 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Gdzie należy złożyć wniosek i jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emcichy 22.12.2021 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) W Starostwie? Chyba że tam masz WZ jakiejś? Ja z tymi metrami bazuję na informacji od urzędnika w starostwie właśnie, ale w necie są też informacje, że np. domki narzędziowe do 6,5 m dł i wysokości do 3 m można stawiać "przy samej granicy parceli lub w odstępie nie mniejszym, niż 1,5m ścianą bez okien i drzwi" ... te całe prawo to jest taki bełkot, że głowa. Poczytałem kilka artykułów i każdy pisze co innego i inaczej interpretuje. Wiata nie jest budynkiem. Istotna jest ta część zabudowana. W zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, uwzględniając przepisy odrębne oraz przepisy § 13, 19, 23, 36, 40, 60 i 271–273, dopuszcza się: 3) budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi. Według mnie to informacja, że do 6,5 m stawiasz gdzie chcesz, a większe min 1,5m ścianą bez okien i drzwi???? BTW w starostwie i UM usłyszałem, że stanowisko samochodowe min 3m od granicy. Czyli teoretycznie wiata wypoczynkowa może być w granicy, samochodowa nie może, a garaż może jak do 6,5m dł. lub w odległości min. 1,5 m jak dłuższy niż 6,5m lub wyższy niż 3m. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Emcichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts