Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy czy na pellet?

Recommended Posts

HELP - muszę wymienić stary piec węglowy - mam możliwość instalacji kotła gazowego - ale przy tych cenach gazu nie lepszym byłyby kocioł na pellet? A może w elektryczny iść ???

Muszę i tak zainwestować na początek, ale w ogólnym rozrachunku chciałabym jak najbardziej ekonomiczne rozwiązanie a średnio się znam :(

• Like 1

Palet też się ceni, a na pewno tańszy nie będzie. Myślę , że wszystko zależy od domu- jakie jest jego zapotrzebowanie na ciepło - grzanie gazem do wysokich temperatur też oszczędne nie jest. Zbyt mało danych, aby móc coś więcej proponować. Grzanie elektrycznie w stosunku 1:1 jest całkowicie nieekonomiczne dlatego pompa ciepła jest pod tym względem alternatywą bo tutaj elektryk 1:4 , a niekiedy więcej.
  • Like 1

HELP - muszę wymienić stary piec węglowy - mam możliwość instalacji kotła gazowego - ale przy tych cenach gazu nie lepszym byłyby kocioł na pellet? A może w elektryczny iść ???

Muszę i tak zainwestować na początek, ale w ogólnym rozrachunku chciałabym jak najbardziej ekonomiczne rozwiązanie a średnio się znam :(

Wejdź na stronę i sam sprawdź szacunki:

https://cieplo.app/start

Wybór źródła CO i CWU to nie tylko koszt systemu + paliwa. To też wybór komfortu. Każdy musi sobie odpowiedzieć czy może/chce palić w piecu, czy zapomnieć o tym i wybrać np. PC.

Jeśli korzystasz z dofinansowania, to wybierałbym między PC, a gazem - z lekkim wskazaniem na PC (jeśli wstawiasz też PV).

Mając do wyboru gaz, nawet się nie zastanawiaj nad czymś innym.

Przytoczona powyżej pompa ciepła nie ma w stosunku do niego kompletnie żadnych plusów.

Cenowo gaz powinien wyjść taniej. Niemniej kolega może planować większą modernizację, to przy założeniu dofinansowania (przynajmniej czyste powietrze), PC + PV może być bardziej przyszłościowe.

2dea4130c0ea.png

jesli masz rure gazowa, to istnieja tez pompy ciepla ktore np konsumuja 400w pradu a cieplo ciagna z gazu ziemnego, oczywiscie za jakosc sie placi wiecej

Jaką jakość jak pompa ciepła to jeden wielki kompromis a nie jakość.

Pomijając kwestie ekonomiczne i to raczej wątpliwe, nie ma ona plusów żadnych w stosunku do gazu.

Wydaje mi się jednak, że grzanie prądem, który samemu się wyprodukowało za 0 zł, to jednak niegłupie rozwiązanie ;)

Za 0zł to wyprodukujesz prąd, jak wygrasz moduły i falownik na loterii.

W momencie kupna instalacji płacisz za prąd 7-8 (od kwietnia 12-15) lat z góry.

I nawet, kiedy po tym okresie instalacja się spłaci, to koszt energii nigdy nie wyniesie 0 zł, tylko zawsze jest stosunkiem kosztu instalacji/wartość wyprodukowanej energii.

Są różne podejścia. Nudno byłoby gdyby wszyscy tak samo myśleli i żyli :)

Uważam, że PC + PV off-grid + magazyn energii to coś fajnego. O ile ma się na to fundusz.

Jeśli ma być tanio, to pelet/węgiel/drewno.

Jeśli wygodnie to PC/gaz.

Jeśli drogo przy założeniu, a tanio w eksploatacji (licząc tylko nośnik energii) - założenie niskotemperaturowego systemu grzewczego + PC + PV off-grid z magazynem energii.

Jeśli przyszłościowo to żadne paliwo kopalne (czyli gaz też)

Jeśli bezpieczne to kocioł na paliwa stałe (drewno/węgiel/pelet) lub rozwiązanie nr. 3

Jak widać, zależy od oczekiwań i $$$ zainteresowanego.

Tylko gdzie zdrowy rozsądek ? by dupę ogrzać za tzw darmo w cudzysłowiu trzeba wydać ze 150 tys ,panele,magazyny,pompę bez sensu to już za tą cenę kupić lepiej mieszkanie w bloku i mieć święty spokój bo mieszkać w domu za wszelką cenę byle najdrożej to bezsens do kwadratu .:yes:

Dla jednego średni standard to auto za 300 tys., Dla drugiego używana 15-letnia fabia za 8 tys.

Kwestie ekonomiczną już pominę całkowicie- są bez znaczenia dla mnie, gdyż oceniam jakość, a nie stosunek cena/jakość.

Po postu jeżeli chodzi o komfort użytkowania, to PC nie ma nawet podjazdu do kotła gazowego.

Poczynając od faktu, że w zasadzie nadaje się tylko do podłogówki, a kończąc na gotowaniu, które jak DLA MNIE, bez gazu gotowaniem nie jest. Nie mógłbym jeść większości potraw, które uwielbiam, a uwielbiam też jeść.

Inna sprawa, jeżeli nie miałbym bazuna ulicy, to też miałbym problem co wybrać z tego co został... Może i wtedy zdecydował bym się na PC, ale to tak, jakbym miał wybierać potrawy że stołu, który już został prawie pusty..

Dla jednego średni standard to auto za 300 tys., Dla drugiego używana 15-letnia fabia za 8 tys.

Chcesz udowadniać, że poznasz, czy wodę w podłodze grzeje PC, kocioł gazowy, kocioł elektryczny zasilany prądem z paneli, czy kocioł elektryczny zasilany z sieci, czy może kable zasilane z sieci?

Jeżeli efekt jest dokładnie ten sam - to porównanie od czapy.

Liczy się tylko eko - ekonomia i (nie dla wszystkich) ekologia. A kiedy bardziej opłaci się źródło droższe w instalacji, a tańsze w eksploatacji można sobie policzyć tutaj. Warto jeszcze uwzględnić awaryjność sprzętu, koszty jego naprawy, żywotność i koszt wymiany (naprawa i wymiana dla przykładu kotła elektrycznego będą kilkakrotnie niższe, niż PC).

Kwestie ekonomiczną już pominę całkowicie- są bez znaczenia dla mnie, gdyż oceniam jakość, a nie stosunek cena/jakość.

Po postu jeżeli chodzi o komfort użytkowania, to PC nie ma nawet podjazdu do kotła gazowego.

Poczynając od faktu, że w zasadzie nadaje się tylko do podłogówki, a kończąc na gotowaniu, które jak DLA MNIE, bez gazu gotowaniem nie jest. Nie mógłbym jeść większości potraw, które uwielbiam, a uwielbiam też jeść.

Inna sprawa, jeżeli nie miałbym bazuna ulicy, to też miałbym problem co wybrać z tego co został... Może i wtedy zdecydował bym się na PC, ale to tak, jakbym miał wybierać potrawy że stołu, który już został prawie pusty..

Hej, warto poczytać opinie innych :) Możesz rozwinąć co masz na myśli jakość w kontekście PC?

Z kolei u mnie nie wyobrażam sobie gotować na kuchence gazowej. Tylko indukcja - czyściej, taniej, łatwiej, wygodniej. Butla z gazem do kuchenki turystycznej - jak będziemy robić zaprawy. Zgodzę się jednak z smażeniem na woku - to nie te same danie. Wtedy jednak idę do restauracji :)

Gazociąg też miałem pod nosem - dlatego go wybrałem, ale zastanawiam się czy jeśli miałbym dodatkowych 120k, to czy nie montowałbym tandemu GWC PC PV. Rozwiązanie typu PC + PV + reku w domu szkieletowym sugeruję natomiast moim teściom i rodzicom jako rodzaj domu na siwe lata.

Chcesz udowadniać, że poznasz, czy wodę w podłodze grzeje PC, kocioł gazowy, kocioł elektryczny zasilany prądem z paneli, czy kocioł elektryczny zasilany z sieci, czy może kable zasilane z sieci?

Jeżeli efekt jest dokładnie ten sam - to porównanie od czapy.

Liczy się tylko eko - ekonomia i (nie dla wszystkich) ekologia. A kiedy bardziej opłaci się źródło droższe w instalacji, a tańsze w eksploatacji można sobie policzyć tutaj. Warto jeszcze uwzględnić awaryjność sprzętu, koszty jego naprawy, żywotność i koszt wymiany (naprawa i wymiana dla przykładu kotła elektrycznego będą kilkakrotnie niższe, niż PC).

Nie pisałem żadnego z tych słów.

Zwracam uwagę, że nie każdy buduje się za możliwie niską cenę. Dla wielu budowa domu za mniej niż 1 mln to dom w standardzie szopy (i to wcale nie jest jeszcze wysoka półka). Niektórzy wybiorą wygodne, nowoczesne rozwiązanie grzewcze i czy wydadzą na to 50, czy 150 tys., to kwestia drugorzędna wobec komfortu i niskich miesięcznych rachunków.

Nie sposób przy tym zauważyć, że wydając więcej na start, można ponosić niższe koszty opłat za nośnik ciepła. Nie pisałem tu o o potencjalnych kosztach napraw/wymian. Trudno je wywróżyć. Kocioł też może być do wymiany za 3 lata, panel stłuc od gradu, rury OP pęknąć itd.

• Like 1

Po tych ostatnich podwyzkach gazu (i nie ostatnich) a przypominam ze w 2024 maja zostac uwolnione ceny gazu dla gospodarstw (to bedzie dopiero jazda!) to najlepiej ladowac sie poki mozna w drewno i tyle. Gaz juz jest drogi a jak policzysz projekty przylaczy, wykonanie tego, skrzynka, serwisy coroczne, oplaty stale to zanim gaz poplynie w kotle to trzeba wydac z 5-6 tysiecy :)