Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co proponujecie do pocięcia 50 palet drewnianych, jednak mam kilka uwag ... ?

Recommended Posts

Mam około 50 palet, które skończą jako opał.

Muszę je najpierw pociąć na mniejsze klocki. Palety euro oraz zwykłe. Palety w stanie nie nadającym się do odsprzedaży.

Jakie narzędzie proponujecie zakupić ?

Warunek :

- najcichsze, bo docinał będę w budynku, w którym mam tez sąsiadów i zejdzie mi z tym kilka dni

- oczywiście najtańsze ;)

- wyrzynarka odpada, bo mam i wiem że spędzę przy tym czas do wakacji

- na zasilanie z gniazdka 230V

Mam około 50 palet, które skończą jako opał.

Muszę je najpierw pociąć na mniejsze klocki. Palety euro oraz zwykłe. Palety w stanie nie nadającym się do odsprzedaży.

Jakie narzędzie proponujecie zakupić ?

Warunek :

- najcichsze, bo docinał będę w budynku, w którym mam tez sąsiadów i zejdzie mi z tym kilka dni

- oczywiście najtańsze ;)

- wyrzynarka odpada, bo mam i wiem że spędzę przy tym czas do wakacji

- na zasilanie z gniazdka 230V

Najcichsza to będzie piła ręczna do drewna.

W miarę szybko zrobisz to za pomocą tarczy łańcuchowej do szlifierki kątowej. Nie będziesz musiał l rozbijać palet tylko ciąć.

O takiej tarczy piszę https://allegro.pl/oferta/tarcza-lancuchowa-do-szlifierki-katowej-125-mm-5683933124

https://www.obi.pl/akcesoria-do-szlifierek-katowych/proline-tarcza-lancuchowa-do-drewna-115-mm/p/6162077

W paletach bywają klocki z masy jak płyty wiórowe, plus gwoździe lub wkręty, często z urwanymi główkami po róznych przypadkowych mocowaniach lub diabeł wie po czym. Zanim włączysz piłę to starannie obejrzyj paletę. Dawno temu, gdy używałem kopciucha to klocki wióro-podobne szły do śmieci (zmieszanych lub budowlanych gdy stał kontener), bo smród podczas palenia był jak z krematorium obozowego.