Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co po założeniu prądu

Recommended Posts

Czy PGE lub inna spółka energetyczna, ma jakiś wpływ na to gdzie na mojej działce będzie prowadzony przewód do budynku? Czy oni tylko pod płotem stawiają skrzynkę i reszta ich nie obchodzi? Czy może decydują gdzie na działce ma iść przewód i trzeba się do tego zastosować.

Stawiają skrzynkę w granicy działki przy kablu ziemnym. Twój elektryk kładzie WLZ tak, jak Ty sobie życzysz (w ramach tego, co wymagają przepisy) i wprowadza go do tej skrzynki z licznikiem. To, co wymaga ZE masz wypisane w warunkach przyłącza.

A jak w takim razie potem na mapach mojej działki i nawet przykładowo geoportalu widać gdzie dokładnie biegnie mój przewód ziemny do którego budynku itp? Skąd oni potem biorą tą informację? Bo na dowolną działkę wejdę w geoportalu i jest. Czy to należy potem może jeszcze gdzieś zgłosić gdzie poprowadziłem przewód?

A jak w takim razie potem na mapach mojej działki i nawet przykładowo geoportalu widać gdzie dokładnie biegnie mój przewód ziemny do którego budynku itp? Skąd oni potem biorą tą informację? Bo na dowolną działkę wejdę w geoportalu i jest. Czy to należy potem może jeszcze gdzieś zgłosić gdzie poprowadziłem przewód?

Do odbioru budynku potrzebujesz m.in. geodezyjną inwentaryzację powykonawcza. To geodeta oprócz budynku nanosi również przebieg przyłączy (prąd, woda, kanalizacja gaz).

Chce podlączyć na razie sobie prąd bez domu, zalóżmy do blaszaka czy drewnianej altanki. Do tego też bedę musiał robić jakiś odbiór czy wytrzymają pare lat bez przewodów namiesionych na mapy?

Art. 43. 1. Geodezyjnemu wyznaczeniu w terenie, a po wybudowaniu – geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej, podlegają:

1) obiekty budowlane wymagające decyzji o pozwoleniu na budowę;

2) obiekty, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–4, 10 i 23* oraz w ust. 2 pkt 17

i 26.

1a. Obowiązkowi geodezyjnego wyznaczenia, o którym mowa w ust. 1, nie podlegają przyłącza, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 23, jeżeli ich połączenie z siecią znajduje się na tej samej działce co przyłącza lub na działce do niej przyległej

A ten p. 23 to:

23) przyłączy:

a) elektroenergetycznych,

b) wodociągowych,

c) kanalizacyjnych,

d) gazowych

e) cieplnych,

f) telekomunikacyjnych

I teraz kwestia interpretacji - ale wprost to przepis zwalnia tylko z wyznaczania, a ze zrobienia inwentaryzacji powykonawczej już nie. Więc powinieneś teoretycznie zaprosić geodetę (i to jeszcze przed zasypaniem rowu, żeby nie miał wątpliwości, którędy idzie przyłącze). Ale w praktyce (chyba?) nikt tego nie robi. i nanoszone jest to przy jakiejś okazji (np. ja pokazałem geodecie na etapie robienia mapy do celów projektowych, gdzie od wielu lat była studzienka wodomierzowa i dopiero wtedy pojawiła się na mapce). Dopytaj lokalnego geodetę.

Może uda się parę lat bez tego wytrzymać... bo bez sensu mi brać geodetę do takiego chwilowego rozwiązania. Chce pociągnąc parenaście metrów w linii prostej kabel i zrobić sobię obok blaszaka skrzynkę z gniazdkiem. Za parę lat powiedzmy 3/4 chcę ten kabel już dlużej poprowadzić do miejsca gdzie ma być dom i kabel tam już będzie na stałe, więc dobrze jakby nie trzeba było brać geodety 2x