Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena projektu i projektów w środku i przyłącza wod-kan

Recommended Posts

Czy to są normalne wyceny? Bo wielu mówi, że znajdę taniej, a piszę po biurach projektowych to jedno mówi ze nie ma szans zejsc nizej, drugie, że ma tyle roboty ze sie nie podejmie, a na resztę odpowiedzi czekam.

Dom parter 13x10, 105 uzytkowej, strop drewno belka + wiezba, 130 zabudowy. Dach czterospad, dzialka z przylaczami biegnacymi w drodze. Zjazd na droge gminna, MPZP 27-45 dach i dom do trzech kondygnacji.

Moze ktos na forum robi projekty? Moze macie kontakt?

wttt.jpg

Z tym, że raczej rezygnuje z gazu na rzecz drewna po ostatnich doniesieniach podwyzek, na pewno nie ostatnich.

Normalne. Poza tym, po zmianach w zakresie projektowania (dołożono wymagania), jest to wycena raczej z niższego środka.

600 zł mapa do celow projektowych to dobra cena

sam projekt 6.5 tys. + konstrukcja 2 tys. - ja miałem to ujęte już w projekcie, więc liczę jako całość projekt 8,5 tys. - zależy jaki duży i skomplikowany dom - średnia cena. Mozna znaleźć taniej jak i dużo drożej

projekty branzowe - mozna znalexc taniej - 500-1000 zł sztuka. sanitarny za 1,5k - moim zdaniem sporo, gazz 1 tys to dobra cena, elektryka 500 zl - dobra cena

Nie widze projektu wykonawczego. Nie ma?

Porada ode mnie - cena bliżej 10k to będzie dobra, 15k srednia 20k+ wysoka.

Wykonawczy jest obowiązkowy?

Dom taki jak napisałem powyżej więc trudno mi powiedzieć czy trudny do zaprojektowania, nie sądzę.

Oczywiście są to projekty instalacji tylko w środku lub na działce inwestora do granicy (prócz wód-kan). Jeszcze dojdzie projekt od linii z sieci do skrzynki.

Wybacz, umknęło mi. Nie za duży, zakładam, że niezbyt skomplikowany.

Miałem na myśli techniczny, a napisałem wykonawczy.

Podsumowując. Nie jest źle ale można znaleźć taniej.

Ja szukałem projektanta dla domu 240 m2 o stosunkowo prostej konstrukcji (ale było 11 osi) z wszystkimi branżówkami (gaz, WM) i projektowaną charakterystyką energetyczną, bez mapki do celów projektowych (to załatwiłem sam u geodety za nie pamiętam: 500-600 zł) za cenę 7.900 zł. Wyceny samego projektu dostawałem od 6,5k do 26 k netto.

Co z badaniami geotechnicznymi? Rozumiem, że osobno za nie zapłacisz?

Rozporządzenie ws. wymagań projektu:

https://www.warsztatarchitekta.pl/images/materialy-warsztat/2020-1609.pdf

prawo budowalne po 19 września 2021 - zmiany:

https://www.maxon.pl/aktualnosci/zmiany-w-prawie-budowlanym-po-19-wrzesnia-2020-roku#:~:text=Zmiany%20w%20Prawie%20budowlanym%20po%2019%20wrze%C5%9Bnia%202020,zmian%20ma%20by%C4%87%20uproszczenie%20i%20przyspieszenie%20procesu%20inwestycyjno-budowlanego.

Edytowane przez Sativum

Kaizen - wytłumacz mi co miałeś na myśli.

Że wycena nie zawiera wszystkiego, co potrzebne nie tylko do wybudowania, ale nawet do uzyskania PnB.

Jak kupujesz gotowca, to gros pracy projektanta adaptującego to PZT. Poczytaj rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.

Jeszcze brakuje PCHE/świadectwa/OZC bez czego nie da się zaprojektować CO ani uzyskać PnB.

Nie sądzę, żeby wszystkie braki kryły się pod "projekt techniczny sanitarny"

Projektant cytuje powiedział "to jest wszystko i nic ciebie nie obchodzi, wszystko załatwimy z pozwoleniem na budowę włącznie" myślę więc że projekt instalacji wód kan wewnętrznej jest w projekcie sanitarnym a zagospod terenu po prostu w architekturze.

Ale dopytam w poniedziałek

Edytowane przez zeusik6