zeusik6 18.12.2021 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Czy to są normalne wyceny? Bo wielu mówi, że znajdę taniej, a piszę po biurach projektowych to jedno mówi ze nie ma szans zejsc nizej, drugie, że ma tyle roboty ze sie nie podejmie, a na resztę odpowiedzi czekam. Dom parter 13x10, 105 uzytkowej, strop drewno belka + wiezba, 130 zabudowy. Dach czterospad, dzialka z przylaczami biegnacymi w drodze. Zjazd na droge gminna, MPZP 27-45 dach i dom do trzech kondygnacji. Moze ktos na forum robi projekty? Moze macie kontakt? Z tym, że raczej rezygnuje z gazu na rzecz drewna po ostatnich doniesieniach podwyzek, na pewno nie ostatnich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 18.12.2021 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Normalne. Poza tym, po zmianach w zakresie projektowania (dołożono wymagania), jest to wycena raczej z niższego środka. 600 zł mapa do celow projektowych to dobra cenasam projekt 6.5 tys. + konstrukcja 2 tys. - ja miałem to ujęte już w projekcie, więc liczę jako całość projekt 8,5 tys. - zależy jaki duży i skomplikowany dom - średnia cena. Mozna znaleźć taniej jak i dużo drożejprojekty branzowe - mozna znalexc taniej - 500-1000 zł sztuka. sanitarny za 1,5k - moim zdaniem sporo, gazz 1 tys to dobra cena, elektryka 500 zl - dobra cena Nie widze projektu wykonawczego. Nie ma? Porada ode mnie - cena bliżej 10k to będzie dobra, 15k srednia 20k+ wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 18.12.2021 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Wykonawczy jest obowiązkowy? Dom taki jak napisałem powyżej więc trudno mi powiedzieć czy trudny do zaprojektowania, nie sądzę. Oczywiście są to projekty instalacji tylko w środku lub na działce inwestora do granicy (prócz wód-kan). Jeszcze dojdzie projekt od linii z sieci do skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 18.12.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 (edytowane) Wybacz, umknęło mi. Nie za duży, zakładam, że niezbyt skomplikowany. Miałem na myśli techniczny, a napisałem wykonawczy. Podsumowując. Nie jest źle ale można znaleźć taniej. Ja szukałem projektanta dla domu 240 m2 o stosunkowo prostej konstrukcji (ale było 11 osi) z wszystkimi branżówkami (gaz, WM) i projektowaną charakterystyką energetyczną, bez mapki do celów projektowych (to załatwiłem sam u geodety za nie pamiętam: 500-600 zł) za cenę 7.900 zł. Wyceny samego projektu dostawałem od 6,5k do 26 k netto. Co z badaniami geotechnicznymi? Rozumiem, że osobno za nie zapłacisz? Rozporządzenie ws. wymagań projektu:https://www.warsztatarchitekta.pl/images/materialy-warsztat/2020-1609.pdfprawo budowalne po 19 września 2021 - zmiany:https://www.maxon.pl/aktualnosci/zmiany-w-prawie-budowlanym-po-19-wrzesnia-2020-roku#:~:text=Zmiany%20w%20Prawie%20budowlanym%20po%2019%20wrze%C5%9Bnia%202020,zmian%20ma%20by%C4%87%20uproszczenie%20i%20przyspieszenie%20procesu%20inwestycyjno-budowlanego. Edytowane 18 Grudnia 2021 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 18.12.2021 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 po co te badania geotechniczne i nie mow mi ze tez sa obowiazkowe, jesli tak podasz ustawe? To jak te w srodku te projekty instalacji sanitarnych lub elektrycznych sa od wrzesnia obowiazkowe? Bo nie wiem, nie chce placic za cos co i tak potem majster zrobi po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 18.12.2021 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Sprawdzałem jakiś czasu temu i są obowiązkowe, chyba że projektant rzeknie inaczej. Wieczorem spróbuję znaleźć. Co musi zawierać projekt masz bodajże w art. 31-31 pr. budowlane + rozporządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XJ6 18.12.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 obowiązek sporządzenia opinii geotechnicznej - par. 7 ust. 1 rozporządzenia w sprawie ustalania geotechnicznych warunków posadawiania obiektów budowlanych wydanego na podstawie art. 34 ust. 6 pkt 2 Prawa budowlanego. Jak to jest realizowane w praktyce to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.12.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Z tym, że raczej rezygnuje z gazu na rzecz drewna po ostatnich doniesieniach podwyzek, na pewno nie ostatnich. Brak projektu hydrauliki, kanalizacji, wentylacji, zagospodarowania terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 18.12.2021 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Kaizen - wytłumacz mi co miałeś na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.12.2021 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Kaizen - wytłumacz mi co miałeś na myśli. Że wycena nie zawiera wszystkiego, co potrzebne nie tylko do wybudowania, ale nawet do uzyskania PnB. Jak kupujesz gotowca, to gros pracy projektanta adaptującego to PZT. Poczytaj rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego. Jeszcze brakuje PCHE/świadectwa/OZC bez czego nie da się zaprojektować CO ani uzyskać PnB. Nie sądzę, żeby wszystkie braki kryły się pod "projekt techniczny sanitarny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 19.12.2021 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Dlatego zawsze warto wymagać, by oferta zawierała uzyskania ostatecznej decyzji (pozwolenia). Brakujące elementy mogą zawierać się w pozycji " projekt". Co masz na myśli przez projekt hydrauliki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 19.12.2021 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Projektant cytuje powiedział "to jest wszystko i nic ciebie nie obchodzi, wszystko załatwimy z pozwoleniem na budowę włącznie" myślę więc że projekt instalacji wód kan wewnętrznej jest w projekcie sanitarnym a zagospod terenu po prostu w architekturze. Ale dopytam w poniedziałek Edytowane 19 Grudnia 2021 przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts