martingg 18.12.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Cześć, czy kupowaliscis projekt podlogowki żeby wiedzieć ile kupić metrow rurki? Takie ceny gazu i prądu że chce kupić teraz wszystko przed następną fala podwyżek ... tylko nie wiem ile +/- metrów rurki kupić do podlogowki dom 133m2 użytkowej parter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.12.2021 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Ja miałem OZC i sam wyliczyłem rozstawy dla poszczególnych pomieszczeń. Na oko raczej nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.12.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Jakieś 6,6m na m2 przy 15 cm rozstawu i 10m przy 10cm rozstawu. U mnie przy 15cm wystarczyły dwa zwoje po 600m. Też możesz tyle kupić jeśli takie zwoje wychodzą teraz taniej. No ale musisz to przeliczyć sam. Ja znalazłem jakiś tandetny program i mi to zliczył. Nie wiem jak masz skrzynkę usytuowaną i dojścia. Ile pętli. Ja mam skrzynki pośrodku domu, dojścia raczej krótkie szczególnie, że przechodziłem na parterze przez ściany. Robiłem sam, pierwszy raz i się ładnie udało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 18.12.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Wszędzie robisz co 10cm rozstaw. Do tego sterowanie strefowe. Ot i cały projekt- najlepszy z możliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 18.12.2021 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Ja miałem OZC i sam wyliczyłem rozstawy dla poszczególnych pomieszczeń. Na oko raczej nie zrobisz. Na necie są darmowe kalkulatory . Są też apki do ściągnięcia za free. Bandyta też dobrze pisze - średnio rozstaw co 10 lub 15 cm załatwia sprawę + regulacja przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brusss_2008 19.12.2021 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 dobrze i nie dobrze, zrobiłem u siebie wszędzie co 15cm ok udało mi się to w miarę sensownie ustawić, ale dzisiaj bym robił w salonie i kuchni co 20-25 w sypiali co 15 a w dwóch pokojach i korytarzach co 10 więc może jednak warto na ten projekt 500 zł wydać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 19.12.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Wszędzie robisz co 10cm rozstaw. Do tego sterowanie strefowe. Ot i cały projekt- najlepszy z możliwych. co 10cm??? mówisz chyba o nieocieplonym domu z lat 70tych ubiegłego wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Wszędzie robisz co 10cm rozstaw. Do tego sterowanie strefowe. Ot i cały projekt- najlepszy z możliwych. Marnowanie materiału, które nic nie daje w eksploatacji Od 10 cm można wyjść z pomieszczeniu z największym obciążeniem cieplnym (najczęśćiej łazienka), gdzie chcemy utrzymywać temperaturę o 1-1,5C większą, to bo pomieszczenie określa Tz. Póżniej 15/20/25 - w zależności od obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.12.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Zrobisz co 10 będzie dobrze zrobisz co 15 też wyregulujesz na przepływie i tyle. Mam co 10 i jest ok.Jednak z perspektywy czasu koncepcja siię zminiła i i teraz podłogówka ie est głównym ogrzewaniem więc mogło by być i co 20.Jednak jak za 13 lat skończą mi ssię opusty to trzeba będzie myśleć o bardziej energooszczędnym ogrzewaniu A do PC PW im gęściej tym lepiej.oczywiście w granicach rozsądku aby pętle nie były za długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 A do PC PW im gęściej tym lepiej.. I to jest właśnie forumowa półprawda powtarzana przez średnio ogarnietych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.12.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 I to jest właśnie forumowa półprawda powtarzana przez średnio ogarnietych Przy większym zagęszczeniu obniżasz Tz. Co do oagnięcia to mam zadanie na twój temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2021 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Przy większym zagęszczeniu obniżasz Tz. ) Taaa? To powiedz mi - masz trzy pomieszczeinia o obciążeniu cieplnym: 1 - 55W/m2 2 - 45W/m2 3 - 32W/m2 I masz dwa warianyty podłogówki - w jednej wszędzie po 10cm W drugim - w pomieszczeniu 3 robisz cm 15cm Jak wpłynie to na Tz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 19.12.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) dobrze i nie dobrze, zrobiłem u siebie wszędzie co 15cm ok udało mi się to w miarę sensownie ustawić, ale dzisiaj bym robił w salonie i kuchni co 20-25 w sypiali co 15 a w dwóch pokojach i korytarzach co 10 więc może jednak warto na ten projekt 500 zł wydać ?? Już wcześniej pisałem - ja uważam że warto. Sama oszczędność materiału - lokalni instalatorzy twierdzili, że na moje 106m2 trzeba "z 1000m rurek". Projekt zakładał ok600m i tyle poszło (w ścinkach zostało ok7m) a danie bez potrzeby 200m rury to ok 400zł. Do tego - przy takich samych przepływach (2,5L/min) mam zróżnicowane temperatury w pomieszczeniach w/g założeń - część salon/kuchnia (tutaj tylko w odsłoniętej części, pod meblami brak rurek) 22,5 stC, 21 -21,5 stC sypialnie. W łazience nie osiągam obliczeniowych 24stC, bo jest mała (5m2) i w/g projektu trzeba dołożyć grzejnik ścienny, bo moc podłogówki za mała. Nam jednak 22,5stC wystarcza, więc grzejnika nie ma. Każdy dom ma inne obciążenia cieplne. U mnie w części salon/kuchnia jest co 10cm, w łazience również, w sypialniach 20-25 w zależności czy od północy czy południa, hol grzany dobiegami/powrotami, w garażu co 30cm. Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 19.12.2021 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Jak pisałem - aplikacja/kalkulator i policzyć ile potrzeba ciepła w pomieszczeniu. Tak jak napisał Foto, zazwyczaj 10 cm w łazience, 15 cm reszta zimnych pomieszczeniach, 20 w kuchni, 30 w garażu. Mozna zagęścić pętlę w strefach przyokiennych lub tam gdzie chcemy cieplej. Tak czy inaczej - trzeba przeliczyć samemu lub zapłacić komuś by zrobił to za nas. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 19.12.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 dobrze i nie dobrze, zrobiłem u siebie wszędzie co 15cm ok udało mi się to w miarę sensownie ustawić, ale dzisiaj bym robił w salonie i kuchni co 20-25 w sypiali co 15 a w dwóch pokojach i korytarzach co 10 więc może jednak warto na ten projekt 500 zł wydać ?? Błędem jest, że nie masz sterowania strefowego ogrzewaniem, a nie to, że masz za gęsto podłogówkę. Robiąc ją co 10cm, przy sterowaniu strefowym, nie wystąpią żadne z posiadanych przez Ciebie problemów. Dodatkowo, mimo bezwładności takiego ogrzewania, uzyskasz możliwie największy komfort, co się tyczy jego sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 19.12.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Podłogówka jest najlepsza i bezproblemowa nawet z punktu widzenia pompy ciepła :D bez sterowań jakichkolwiek , wszystko powinno regulować się raz a na zawsze rotametrami i po sprawie , ale drugi fakt też taki że dla pompy ciepła nie jest najlepiej jak cały dom ma rozstaw rurek co 10 cm bo defrosty są częstsze niż na rzadkich rozstawach , ja mam co 10cm hm w marcu podłączam pc zobaczymy co to będzie , na ekogroszkowcu działa idealnie obecnie zasilana 28 stopniami i nawet w mrozy minus 20 więcej jak 32 stopnie nie potrzeba , to nie nowy dom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.12.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Błędem jest, że nie masz sterowania strefowego ogrzewaniem, a nie to, że masz za gęsto podłogówkę. Robiąc ją co 10cm, przy sterowaniu strefowym, nie wystąpią żadne z posiadanych przez Ciebie problemów. Dodatkowo, mimo bezwładności takiego ogrzewania, uzyskasz możliwie największy komfort, co się tyczy jego sterowania. I nadal te "10 cm wszędzie" nie jest kompletnie potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.12.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Autor pyta w kontekście obniżki kosztów, a Wy - zwłaszcza donvitobandito - chcecie go wpuścić w niepotrzebne koszty. PC owszem, chętnie 10cm "przyjmie". Pod warunkiem, że wszędzie będzie równe zapotrzebowanie na energię. W przeciwnym wypadku zbyt mocne dławienie może się skończyć problemami z przepływem i kolejnymi kosztami w postaci sprzęgła. Autor prędzej czy później będzie musiał przeliczyć pętle. Albo to zrobi przed zakupem i kupi odpowiednią ilość, albo, jeżeli musi kupować już, niech kupi tak żeby potem mógł pełne krążki odsprzedać. Choć, ja i ze sprzedażą resztki krążka nie miałem problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 19.12.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć, czy kupowaliscis projekt podlogowki żeby wiedzieć ile kupić metrow rurki? Takie ceny gazu i prądu że chce kupić teraz wszystko przed następną fala podwyżek ... tylko nie wiem ile +/- metrów rurki kupić do podlogowki dom 133m2 użytkowej parter Powierzchnia użytkowa nie ma nic do rzeczy, tylko powierzchnia podłóg z podłogowka. W łazienkach będzie pewnie co 10cm. W pozostałych pomieszczeniach przyjmij co 20cm. I tyle rury kup. Jeśli zabraknie, to dokupisz. Nawet jeśli ceny będą wyższe. Uważam, że lepiej dokupić potem np 200m rury, niż kupić za dużo i zostać z 200m rury. Co zrobisz z materiałem, który ci zostanie? Będziesz sklep otwierał? Spora szansa, że nadmiar materiału sprzedasz, ale zawsze istnieje ryzyko, że jednak nie. A, i nie słuchaj, że walniecie wszędzie co 10cm jest super. Nie jest. Najlepiej zlecić OZC i potem projekt podłogowki. Dom budujesz wg projektu, a ogrzewanie zrobisz na pałę, czy też z projektem? Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.12.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Rozstaw co 10cm to bzdura. Nie w nowoczesnym domu. Jeśli już to różnica w rozstawie pomiędzy parterem, a piętrem w moim przypadku, a od obciążenia ogólnie w każdym innym. U mnie cały parter chodzi już na 0.5-1L, a piętro na 1.8l/min. A i tak chciałbym dać więcej na górę.Nikt też nie patrzy co jest źródłem. Przykładowo moja PC ma stały przepływ 22litry/min, LG chodzi na 40l/min. Jakbym dał co 10cm to miałbym zamiast 1100m rurki 18ki z 1400-1500mb? To będzie z 300litrów cieczy. Przy przepływie mojej pompy na poziomie 22l/min takie zagęszczenie nic nie da, a jeszcze pogorszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts