Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Magiczne EP70

Recommended Posts

Witajcie.

Obecnie jest mi robiona charakterystyka energetyczna domu i pojawił się dość poważny problem. Mianowicie dom, który z założenia miał oscylować w okolicach EP50 nie jest w stanie osiągnąć nawet EP70. Baaa jest daleki od tego ponieważ, na chwilę obecną, jestem na poziomie EP139 :D:D

Co jest tego przyczyną? Według Pani "sanitarnej" jest do duże przeszklenie na zachodniej ścianie, kubatura budynku gdzie na powierzchni 46m2 mamy "wyskoki sufit' oraz antresola, na której znajdują się dwa pokoje, garderoba i wc.

Może trochę informacji o budynku:

Pow. zabudowy: 107,9m2

Pow. użytkowa parter 82,4m2

Pow. całkowita parter: 85,3m2

Pow. użytkowa poddasza: 33,5m2

Pow. całkowita poddasza: 48,3m2

Pow. użytkowa budynku: 115,9 m2

Pow. całkowita budynku 133,6m2

żródło ciepła dla c.o. i c.w.u .: pompa ciepła powietrze woda 6-7kw, 100% ogrzewanie podłogowe.

wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

materiał na ściany nośne/działowe: silka 18cm

izolacja ściany: styro grafit 20cm 0,033

izolacja dach:35cm wełna drzewna

okna: pakiet 3-szybowy, U=0,6

drzwi wejściowe: CAL; U=0,9

brak garażu w bryle budynku

Na powyższe otrzymałem takie wyliczenia:

WSKAŹNIK ROCZNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA ENERGIĘ UŻYTKOWĄ: EU=64,5 kWh m2/rok

WSKAŹNIK ROCZNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA ENERGIĘ KOŃCOWĄ : EK= 46,4 kWh m2/rok

WSKAŹNIK ROCZNEGO ZAPOTRZEBOWANIA NA NIEODNAWIALNĄ ENERGIĘ PIERWOTNĄ: EP=139,1 kWh m2/rok

JEDNOSTKA WIELKOŚCI EMISJI CO2: 0,048 t CO2

UDZIAŁ ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII W ROCZNYM ZAPOTRZEBOWANIU NA ENERGIĘ KOŃCOWĄ: 41,2%

Poniżej propozycja przedstawiona przez osobę, która to liczyła:

" W Pańskim budynku przy zastosowanej pompie ciepła powietrze woda, wentylacji mechanicznej i energii elektrycznej z sieci współczynnik Ep wynosi aż = 139,1kWh/m2*rok (energia elektryczna ma najgorszy współczynnik wi = 3-> najgorszy nośnik energii do obliczeń charakterystyk i świadectw)

2. Przy zastosowaniu paneli fotowoltaicznych (i całej reszty jak wyżej) w ilości 2,7kW ~ 3kW na pokrycie pracy pompy ciepła Ep = 47,2 kwh/m2*rok (fotowoltaika ma wsp. wi=0,7)"

Jako druga opcja została mi zaproponowana biomasa, konkretnie pellet. Wiąże się to z dodaniem drzwi na elewacji frotowej jako bezpośrednie wejście do kotłowni,komin (którego unikałem) oraz miejsce na składowanie.

Patrząc na to co się dzieje z pv mam spore obawy, że oprócz sporej inwestycji w pc, pv i wm czekam mnie jeszcze zakup magazynu energii dla zmaksymalizowania auto konsumpcji. Dochodzi w tym momencie do jakiejś absurdalnej kwoty, o której nawet nie chcę myśleć.

Czy rzeczywiście powyższe to jedyne możliwe rozwiązania przy WT2021?

Będę wdzięczny za pomoc.

Nachodzi mnie jeszcze jedno; czy jest możliwe, że po uwzględnieniu średnie scop dla pc na poziomie 2,6 (podobno audytor ozc nie pozwala wbić więcej) EK wychodzi na poziomie 46 kWh/m2/rok?

Zadałem pytanie czy Pani Projektant uwzględniła scop pc i później przemnożyła przez "wi". Niestety nie uzyskałem jasnej odpowiedzi.

Jeśli ktoś jest mi to w stanie wytłumaczyć to będę wdzięczny.

Poza tym znaczenie ma jedynie wskaźnik Eu. Reszta nie odnosi się wprost do efektywności termicznej budynku, a korzysta z przeliczników premiujacych jedne np. pellet bądź dyskwalifikujących źródła ogrzewania np. węgiel, czy prąd.

Jeśli masz dobrze ocieplony budynek + WM, to nie zawracałbym sobie tym głowy. Tyle by dostać pozwolenie i zapomnieć.

Projektant niech się dokształcić, bo to przykład niekompetencji. Obcy typ z internetu wytknął podstawowe błędy osobie, która bierze za to ciężkie tysiące - na priv podeślę Ci nr konta na skromne 5% success fee :)

Czy rzeczywiście powyższe to jedyne możliwe rozwiązania przy WT2021?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pani liczyć PCHE nie potrafi. Współczynnik 2,6 dla PC jest przy instalacji wysokotemperaturowej (na pewno nie przy podłogówce).

Przy PC EK jest prawie równa EP. Zaś EK jest z grubsza 3x mniejsza od EU. Klik w sygnaturce.

Edytowane przez Kaizen

Nachodzi mnie jeszcze jedno; czy jest możliwe, że po uwzględnieniu średnie scop dla pc na poziomie 2,6 (podobno audytor ozc nie pozwala wbić więcej) EK wychodzi na poziomie 46 kWh/m2/rok?

Zadałem pytanie czy Pani Projektant uwzględniła scop pc i później przemnożyła przez "wi". Niestety nie uzyskałem jasnej odpowiedzi.

Jeśli ktoś jest mi to w stanie wytłumaczyć to będę wdzięczny.

Mam nadzieję że taki przykład wyjaśnij sprawę lepiej niż ja:

https://budujemydom.pl/instalacje/pompy-ciepla/porady/9743-czy-zainstalowanie-pompy-ciepla-poprawi-wskazniki-zuzycia-energii-w-swiadectwie-energetycznym

Poza tym znaczenie ma jedynie wskaźnik Eu. ....)

Oprócze Eu wazny jest a nawet bardzo wazny Ek. Dlaczego Ek wyszło az 46 kWh/m2? Dlatego ze Eu dzieliny nie przez sprawnosc samej pompy a sprawnosc calej instalacji grzewczej. Rozporządzenie w sprawie sporządzanie CHE dokladnie definiuje poszczegolne skladowe sprawnosci a po przemnozeniu Ek wychodzi duzo wieksze niz by to wynikało z samej spraownosci pompy. Narzekania na projektantke radziłbym nieco stonowac, problem jest w metodyce liczenia Ek i Ep, a konkretnie sprawosci przesyłu, regulacji i PC. Te parametry sa niedopasownae do budownictwa energooszczednego, a przez to zawyzają Ep.

• 4 weeks później...