Łukasz1719517842 19.12.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Witam,potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu instalacji CO dla domu parterowego. Dom ma 125m2, ogrzewany będzie kotłem na ekogroszek DEFRO komfort Eko Lux 12 kW, w całym domu będzie 100% ogrzewania podłogowego zasilanego przez dwa rozdzielacze z jedną pompą obiegową.Mam projekt CO ale kilku rzeczy nie wiem a w projekcie tego nie ma. Sterowanie temperaturą podłogi będzie się odbywać za pomocą siłowników termoelektrycznych z listwą sterującą. W kotłowni będzie stał piec, bufor ciepła i zasobnik CWU.Oto moje pytania: 1) Jak połączyć piec, bufor i zbiornik CWU( gdzie i jakie zawory powinny być, jakie średnice rur, ogólny schemat jak to ma wyglądać) 2) Jakiej pojemności bufor należałoby zamontować 3)Jak zasilić dwa rozdzielacze jedną pompą( jeden rozdzielacz jest w kotłowi a drugi na drugim końcu domu) 4)Wg projektu zasilanie rozdzielaczy powinno być rurami Cu 28mm ale wylewka będzie anhydrytowa i chciałbym uniknąć łączeń w podłodze jeśli to tylko możliwe. Czy da się wykonać to rurą PEX32? Z góry dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 19.12.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2021 Że tak się zapytam nieśmiało: czy te pytanie nie powinieneś skierować do projektanta instalacji CO? Nawet jeśli ktoś tu odwali za frajer robotę wartą 500-1500 zł, to czy przyjmiesz na siebie odpowiedzialność, że wszystko jest ok? Zapłać fachowcowi, tu ew. popytaj o założenia lub skonsultuj już propozycję/projekt. Taka rada ode mnie. Za 0 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz1719517842 21.12.2021 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 Dziękuję za radę choć jest on warta tyle ile sam napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.12.2021 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 .....Mam projekt CO ale kilku rzeczy nie wiem a w projekcie tego nie ma. .... 1) Jak połączyć piec, bufor i zbiornik CWU( gdzie i jakie zawory powinny być, jakie średnice rur, ogólny schemat jak to ma wyglądać) 2) Jakiej pojemności bufor należałoby zamontować 3)Jak zasilić dwa rozdzielacze jedną pompą( jeden rozdzielacz jest w kotłowi a drugi na drugim końcu domu) 4)Wg projektu zasilanie rozdzielaczy powinno być rurami Cu 28mm ale wylewka będzie anhydrytowa i chciałbym uniknąć łączeń w podłodze jeśli to tylko możliwe. Czy da się wykonać to rurą PEX32? Z góry dziękuję za porady Co to za projekt, w którym nie ma podstawowych rzeczy? Może to wstępny szkic instalacji a nie projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz1719517842 22.12.2021 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Chyba określenie projekt CO jakiego użyłem było złe bo mam w nim w sumie tylko podłogówkę. Mam zaznaczone gdzie są rozdzielacze i jak idą rurki PEX w pomieszczeniach. Są nastawy rotametrów i przypływ pompy obiegowej. Nie ma nic poza tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 22.12.2021 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) kto robi nowe instalacje na węgiel no ludzie...mały domek, zasilanie niskotemperaturowe i do tego ogień z węgla. pasuje to jak świni siodło. poza tym pytasz o wszysko co możliwe, może jak sam się nie znasz daj robote specowi , albo zacznij czytać zanim zadasz pytania na które odpowiedzi już padały setki razy Edytowane 22 Grudnia 2021 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts