Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Peojekt instalacji CO 100% podłogówki

Łukasz1719517842

Recommended Posts

Witam,potrzebuję pomocy w zaprojektowaniu instalacji CO dla domu parterowego. Dom ma 125m2, ogrzewany będzie kotłem na ekogroszek DEFRO komfort Eko Lux 12 kW, w całym domu będzie 100% ogrzewania podłogowego zasilanego przez dwa rozdzielacze z jedną pompą obiegową.Mam projekt CO ale kilku rzeczy nie wiem a w projekcie tego nie ma. Sterowanie temperaturą podłogi będzie się odbywać za pomocą siłowników termoelektrycznych z listwą sterującą. W kotłowni będzie stał piec, bufor ciepła i zasobnik CWU.Oto moje pytania:

1) Jak połączyć piec, bufor i zbiornik CWU( gdzie i jakie zawory powinny być, jakie średnice rur, ogólny schemat jak to ma wyglądać)

2) Jakiej pojemności bufor należałoby zamontować

3)Jak zasilić dwa rozdzielacze jedną pompą( jeden rozdzielacz jest w kotłowi a drugi na drugim końcu domu)

4)Wg projektu zasilanie rozdzielaczy powinno być rurami Cu 28mm ale wylewka będzie anhydrytowa i chciałbym uniknąć łączeń w podłodze jeśli to tylko możliwe. Czy da się wykonać to rurą PEX32?

Z góry dziękuję za porady :)

Że tak się zapytam nieśmiało: czy te pytanie nie powinieneś skierować do projektanta instalacji CO?

Nawet jeśli ktoś tu odwali za frajer robotę wartą 500-1500 zł, to czy przyjmiesz na siebie odpowiedzialność, że wszystko jest ok?

Zapłać fachowcowi, tu ew. popytaj o założenia lub skonsultuj już propozycję/projekt.

Taka rada ode mnie. Za 0 PLN. :)

.....Mam projekt CO ale kilku rzeczy nie wiem a w projekcie tego nie ma. ....

1) Jak połączyć piec, bufor i zbiornik CWU( gdzie i jakie zawory powinny być, jakie średnice rur, ogólny schemat jak to ma wyglądać)

2) Jakiej pojemności bufor należałoby zamontować

3)Jak zasilić dwa rozdzielacze jedną pompą( jeden rozdzielacz jest w kotłowi a drugi na drugim końcu domu)

4)Wg projektu zasilanie rozdzielaczy powinno być rurami Cu 28mm ale wylewka będzie anhydrytowa i chciałbym uniknąć łączeń w podłodze jeśli to tylko możliwe. Czy da się wykonać to rurą PEX32?

Z góry dziękuję za porady :)

Co to za projekt, w którym nie ma podstawowych rzeczy? Może to wstępny szkic instalacji a nie projekt?

kto robi nowe instalacje na węgiel no ludzie...mały domek, zasilanie niskotemperaturowe i do tego ogień z węgla. pasuje to jak świni siodło.

poza tym pytasz o wszysko co możliwe, może jak sam się nie znasz daj robote specowi , albo zacznij czytać zanim zadasz pytania na które odpowiedzi już padały setki razy

Edytowane przez Janekk1234