MariusziKasia 20.12.2021 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Na działce którą posiadam przez jej szerokość przechodzi przewód od Oragne i nie jest on kłopotliwy ale chciałbym poznać jego dokładną lokalizację oraz głębokość ponieważ muszę wybrać ziemię pod podjazd i nie chciałbym go uszkodzić - do kogo mam się zgłosić po takie infrormacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 20.12.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Do orange. Chyba, że jest to gdzieś pozgłaszane to będzie na mapach razem z innymi rzeczami typu woda,prąd ale zapewne na żadnej mapie tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 20.12.2021 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Proponuję zrobić kontrolne "odkopy" kabla na prawdopodobnej jego trasie. Tylko tak można dokładnie określić gdzie przebiega i jak głęboko. Ewidencja jest czasami robiona po łebkach i nie zawsze oddaje rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 20.12.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Na geoportalu jest czasem zaznaczony przebieg linii telekomunikacyjncych:https://mapy.geoportal.gov.pl/imap/Imgp_2.html?gpmap=gp0 Jak nie, to proponuję napisać do Orange, wskazując że jest się właścicielem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariusziKasia 21.12.2021 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 To, że jest tam przewód teletechniczny to wiem ponieważ jest zaznaczony na geoportalu jednak nie jestem w stanie z geoportalu odczytać jego głębokości jak i również nie mogę być pewien, że jest on w miejscu w którym wskazuje geoportal. Tak jak pisał kolega powyżej ewidencja powykonawcza mogła być zrobiona po łebkach a nei chciałbym go wyrwać przy wybieraniu ziemi pod podjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.12.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2021 No to chyba dobrze kombinujesz . Skontaktuj się z Orange Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.12.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2021 Chcąc uniknąć problemów zrób jak radziłem czyli kontrolne "odkopy z dwóch stron podjazdu, takie rowy wzdłuż podjazdu w miejscu, gdzie spodziewasz się kabla. Robotę trzeba wykonać łopatą, no z wierzchu około 30 cm można koparką potem już tylko łopatą. Kabel powinien być na głębokości poniżej 60 cm, ale różnie to bywa. Jak się rów pod kabel obsypał a chłopom się nie chciało wybrać ziemi to może być miejscami płycej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 26.12.2021 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2021 Znany portal to jest obrazek i ma znaczenie poglądowe. Szata roslinna lub nierówności gruntu, układ warstw (brak warstwy humusu pod trawą lub przemieszane warstwy) mogą wskazywać lokalizację. W wytypowanej okolicy robisz delikatnie szpadlem przekopy kontrolne prostopadle do osi "przewodu" . Przewód powinien być circa 0,5 m lub trochę głębiej, nad nim (teoretycznie 10cm wyżej) pas kolorowej folii (teoretycznie pomarańczowa, bywa żółta lub inna jaka była pod ręką). Folia powinna mieć przewód/metalizację przewodzącą prąd lub drut, więc niekiedy da się wykryć wykrywaczem indukcyjnym do kabli. Wykryć potrafią też niektórzy spece od metod niekonwencjonalnych, co dziesiąty stary pracownik wodociagów to potrafi wskazać dwoma drutami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts