Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewód od ORAGNGE na działce

Recommended Posts

Na działce którą posiadam przez jej szerokość przechodzi przewód od Oragne i nie jest on kłopotliwy ale chciałbym poznać jego dokładną lokalizację oraz głębokość ponieważ muszę wybrać ziemię pod podjazd i nie chciałbym go uszkodzić - do kogo mam się zgłosić po takie infrormacje?

To, że jest tam przewód teletechniczny to wiem ponieważ jest zaznaczony na geoportalu jednak nie jestem w stanie z geoportalu odczytać jego głębokości jak i również nie mogę być pewien, że jest on w miejscu w którym wskazuje geoportal. Tak jak pisał kolega powyżej ewidencja powykonawcza mogła być zrobiona po łebkach a nei chciałbym go wyrwać przy wybieraniu ziemi pod podjazd.

Chcąc uniknąć problemów zrób jak radziłem czyli kontrolne "odkopy z dwóch stron podjazdu, takie rowy wzdłuż podjazdu w miejscu, gdzie spodziewasz się kabla. Robotę trzeba wykonać łopatą, no z wierzchu około 30 cm można koparką potem już tylko łopatą. Kabel powinien być na głębokości poniżej 60 cm, ale różnie to bywa. Jak się rów pod kabel obsypał a chłopom się nie chciało wybrać ziemi to może być miejscami płycej.

Znany portal to jest obrazek i ma znaczenie poglądowe. Szata roslinna lub nierówności gruntu, układ warstw (brak warstwy humusu pod trawą lub przemieszane warstwy) mogą wskazywać lokalizację. W wytypowanej okolicy robisz delikatnie szpadlem przekopy kontrolne prostopadle do osi "przewodu" . Przewód powinien być circa 0,5 m lub trochę głębiej, nad nim (teoretycznie 10cm wyżej) pas kolorowej folii (teoretycznie pomarańczowa, bywa żółta lub inna jaka była pod ręką). Folia powinna mieć przewód/metalizację przewodzącą prąd lub drut, więc niekiedy da się wykryć wykrywaczem indukcyjnym do kabli.

Wykryć potrafią też niektórzy spece od metod niekonwencjonalnych, co dziesiąty stary pracownik wodociagów to potrafi wskazać dwoma drutami.:jawdrop: