karolinawarzycha 22.12.2021 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Chciałam wyprowadzić oświetlenie fasady domu. Mam w planach kilka punktów świetlnych w różnych częściach budynku, np. przed garażem, na tarasie, na ganku. Generalnie punkty świetlne chciałabym załączać indywidualnymi włącznikami z wnętrza domu, czyli włączam przycisk w garażu i wychodzę na oświetlony podjazd do garażu. Zauważyłam jednak, że część domków w okolicy na wieczór ma podświetloną całą elewację (wiele punktów świetlnych w różnych częściach budynku) i zastanawiam się czy jest to załączane jakoś globalnie jednym zbiorczym przyciskiem czy po prostu domownik chodzi po wszystkich pomieszczeniach gdzie są indywidualne przyciski i ręcznie załącza wszystkie punkty świetlne. Czy da się więc zrobić tak żeby punkty świetlne fasady dało się załączać indywidualnie, ale też jednym globalnym przyciskiem do załączenia wszystkich dostępnych punktów? Proszę o poradę i wymianę doświadczeń z tak zwanego życia w praktyce. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez karolinawarzycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.12.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2021 Oczywiście że da się tak zrobić "Czy da się więc zrobić tak żeby punkty świetlne fasady dało się załączać indywidualnie, ale też jednym globalnym przyciskiem do załączenia wszystkich dostępnych punktów?"Są miejsca gdzie lepsza jest lampa z czujnikiem ruchu i zmierzchu. Podświetlenie elewacji z reguły to jeden wyłącznik. W tej chwili jest multum możliwości, można też włączyć oświetlenie zdalnie wszystko zależy od pomysłu i pieniędzy no i kumatego elektryka. Elektryk powinien doradzić jak rozmieścić wyłączniki ile i gdzie.Chcesz mieć przed garażem światło włączane wyłącznikiem w garażu a co po wyjściu z niego musisz wrócić by wyłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts