Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

COP w obecnych temperaturach

michal.bdg

Recommended Posts

Witam jaki macie COP przy obecnych j temp. U mnie w Wielkopolsce jest srednio 3;-3 czasem troche niżej w nocy ale ja koncze grzanie o 01.00 i zaczynam o 08.00 COP wychodzi mi taki 2,9-3.2 to chyba raczej bez szału. Wiem że dane z katalogu to miedzy bajki włożyć bo CWU zaniża sprawność urządzenia.

No to wygląda, że po poradach forumowiczów doszedłeś do ładu z twoją P.C.

U mnie w okolicy zera stopni woda grzana na +35*C i też w okolicy temperatur -3*C do +3*C SCOP dobowy jest od 3 przez 3,2 do 3,5.

Chyba, że siądzie dobra pogoda co daje mało defrostów to czasem skoczy SCOP dobowy do 4. Gdy w dzień jest +3*C / +4*C.

COP wychodzi mi taki 2,9-3.2 to chyba raczej bez szału. .

Chciałbym taki brak szału,

COP liczę od 16 listopada 2021, najwyższy jaki udało mi się osiągnąć to 2,9, o dziwo było to w grudniu (16 i 19).

Średni COP od 16 listopada to u mnie 2,3, natomiast 25 grudnia osiągnąłem niechlubny rekord 1,6 (o godzinie 23 było -11C).

A macie opomiarowane te pompy ( licznik energii i ciepłomierz ) ,żeby porównywać wyniki ? jak podajecie to co pompa ciepła , to o kant tyłka takie porównania ( na tych wynikach co podaje pompa to można co najwyżej zaobserwować trend - im zimniej tym mniejszy cop , a nie porównynwać go z innymi).

Pompa taka jaką wyliczył handlowiec.

Nie wiem co mógłbym więcej napisać o instalacji, za pompą mam bufor 80l, za nim dwie pompy obiegowe(parter i piętro), temperatura w domu 22C w dzień i 21,5C w nocy, CWU 45C 8h/dobę i 35C przez resztę czasu.

Maks. temp. CO to 33C i chyba do takiej temperatury pompa zawsze grzeje niezależnie od temperatury na zewnątrz (mam sterowanie pokojowe).

Mnie ten COP interesuje bo jest pochodną wysokiego zużycia prądu (w grudniu wychodzi mi średnio 32kWh dziennie).

Poza tym widzę że jest u mnie znacznie niższy niż u znajomych i u forumowiczów, co sugeruje słabą wydajność PC za grube pieniądze.

Widzę, że z jednego regionu, więc temperatury na zewnątrz podobne

Jeśli dom był niewygrzany, to to zużycie akceptowalne, powinno spadać, ale jeśli tynki, wylewki były już wcześniej wygrzane, to to zużycie trochę duże, jak na nowy dom.

Ja przy moim domu i ogrzewaniu w całości na grzejnikach ( aczkolwiek dom bardzo ciepły ), gdzie temperaturę na CO puszczam 37st/c, na te chwilę na CO i CWU mam 680kWh. Jest to pomiar z pompy, gdzie ona zaniża średnio 5% ( porównanie do całości bytowego ), ale nawet jak dodam 10%, to wyjdzie dobowe niecałe 27kWh/dzień za grudzień.

W mojej opinii, przy tym domu to u ciebie trochę dużo, albo masz słabo ocieplony dom i gdzieś ucieka ciepło, albo z ta pompą coś nie tak.

Z temperatury jaka ładujesz w podłogę widać, że ocieplenie jest ok. a więc szukaj winy w pompie...

Edytowane przez michancia