Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

różnica temperatur parter - piętro

Recommended Posts

Witam,

wydaje mi się że to forum to ostatnia szansa - mój problem polega na tym że między parterem a piętrem mam różnicę temperatur (wiem że będzie) ale czasami sięga 3/4 stopni. Dodatkowo pod schodami, gdzie mam kanapę czuje się wielki chłód - wieje zimny wiatr. Wentylacja nie działa - cofa się.

Poniżej najistotniejsze informacje:

- Dodałem zdjęcie żeby był pogląd

- Piętro jest wykonane ze stropu drewnianego, podłoga - płyta osb, wełna mineralna, regips (sufit)

- Na skośnych dachach położona wełna około 20 cm

- Na ścianach i suficie użytkowej góry około 30/40 cm wełny

- Podłoga nieużytkowa też wyłożona wełną - 2 warstwy - około 40 cm wełny

- Wentylacja na dole w kuchni, łazience

- Wentylacja na górze w łazience

- W oknach wywiewniki - otwarte

- Grzejniki odpowietrzone

Bardzo proszę o pomoc

Narożniki pomieszczenia użytkowego stykają się bezpośrednio z pokryciem dachowym.

Jeśli jest rzeczywiście jak na rysunku to jest to potężny mostek cieplny wychładzający pomieszczenie.

Już samo wychładzanie pomieszczeń poddasza i aż tak duża różnica dochodząca do 3*C powoduje przeciągi a te cofkę w wentylacji parteru.

Druga sprawa to przestrzeń nieużytkowa. To wolna skośna przestrzeń faktycznie jest z boku i styka się z murłatą ?

Kamera termowizyjna to dobry pomysł.

Narożniki są styczne, ostatnio dopychalib tam wełnę ale ile i jak nie mam pojęcia. Na dachu była widoczna podłużny mostek cieplny. Teraz juz go nie ma. Poza jednym miejsce w którym jest na pewno mostek.

Tak - przestrzeń jest z boku, nie styka się z murłata. Jest przerwa.

Użyta wełna to toprock super 0.035