sylwekr 29.12.2021 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) WitamMam pomiędzy rozdzielnią główną a rozdzielnią w garażu (ok 30m) poprowadzony kabel ziemny z żyłami aluminiowymi 5x10. W rozdzielni ten kabel podłączony jest z jednej strony do rozłącznika, a drugiej bezpiecznika. Słyszałem o utlenianiu się aluminium i że takie bezpośrednie połączenia z czasem mają większą rezystancję i mogą słabiej przewodzić prąd, czy nawet "upalić się". Wymiana kabla na miedziany nie wchodzi w rachubę. Jak zrobić dobrze te połączenia aluminiowe w rozdzielniach, aby były "pewne". Czy można na nich zacisnąć tulejki - takie jak stosuje się do linek miedzianych ? Sylwek Edytowane 29 Grudnia 2021 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 30.12.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Aluminium bezpośrednio z miedzią nie wolno łączyć , są do ego przeznaczone specjalne złączki, końcówki i itp.Rozłączniki i bezpieczniki mają specjalne styki przeznczone dla przewodów z alu i miedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 30.12.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 Mój elektryk też mówił o łączeniach aluminium - miedź. Także potwierdzam. Aluminium ma się też utleniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.12.2021 01:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Miałem kiedyś przyłącze circa 40 metrów, kabel 4 x alu (gruby na dwa palce), na końcach zaprasowane oczka i tak wchodziło do ZK1 przy domu, na śruby przy BM. Służyło ze 25 lat i nic złego się nie działo. Na styku Al-Cu w obecności wilgoci zachodzi intensywna korozja elektrochemiczna!! Muszą być kształtki ze sprasowanego Al-Cu (sam styk był kiedyś malowany żółtą chromianką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 01.01.2022 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 Dzięki, uspokoiliście mnie. Sylwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.01.2022 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Nie do końca, kolego. Na dzień dzisiejszy nie wolno stosować kabli aluminiowych o przekroju mniejszym, niż 16 mm2.Tak więc ...kicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 07.01.2022 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Jako przyłącze główne domu, do garażu może być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.01.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Jako przyłącze główne domu, do garażu może byćCo nie zmienia faktu, że mój wpis jest prawidłowy - Dz. U. 2002 Nr 75 poz. 690 (z późniejszymi zmianami) Paragraf 183 p. 1 podp. 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts