tomas1986 31.12.2021 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 Witam, jestem przed rozpoczęciem budowy po nowym roku.Mam w projekcie założoną kotłownię 4m2 z kotłem na gaz lpg, zbiornik zakładam własny.Dom o powierzchni ok. 120m2, wentylacja grawitacyjna, ocieplony ściany styropianem 20cm, dach 30cm wełna.Biorąc pod uwagę rosnące ceny gazu zastanawiam się czy nie lepiej przejść na pompę ciepła. Z symulacji wynika że potrzebna mi pompa 5kw. Nie robię kominka, więc większe mrozy tylko grzałka mogłaby dogrzewać. Co sądzicie? Czy jednak zostać przy gazie? Może polecieć jakieś pompy ciepła w rozsądnych cenach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 01.01.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 W chwili obecnej nie da się bez szklanej kuli jednoznacznie podać co będzie lepsze (tańsze") Oba rozwiązania są bezobsługowe. Mając własny zbiornik np 2700 litrów kupujesz gaz od takiego dostawcy który sprzeda Ci po najkorzystniejszej cenie. Od lat tak było, że w lecie "przezorni" tankowali do pełna. Gaz propan-butan to w zasadzie jest produkt uboczny w rafinerii. Co innego "gaz z rury". "Znawcy" prognozują że jego cena poszybuje w górę niebotycznie.Tego lata będzie droższy niż w poprzednich, ale przyjmując proporcje w węglu, gdzie z 700 zł poszybował na 1400 zł za tonę to może propan-butan nie będzie liderem wysokich cen. Jeśli zdecydujesz się na PC jest wysoka szansa, że prąd dla gospodarstw domowych będzie przynajmniej przez jakiś czas pod "parasolem ochronnym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 01.01.2022 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.01.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 Witam, jestem przed rozpoczęciem budowy po nowym roku. Mam w projekcie założoną kotłownię 4m2 z kotłem na gaz lpg, zbiornik zakładam własny. Dom o powierzchni ok. 120m2, wentylacja grawitacyjna, ocieplony ściany styropianem 20cm, dach 30cm wełna. Biorąc pod uwagę rosnące ceny gazu zastanawiam się czy nie lepiej przejść na pompę ciepła. Z symulacji wynika że potrzebna mi pompa 5kw. Nie robię kominka, więc większe mrozy tylko grzałka mogłaby dogrzewać. Co sądzicie? Czy jednak zostać przy gazie? Może polecieć jakieś pompy ciepła w rozsądnych cenach. Przypomnę - pod koniec roku pisano o rozważaniu przez rząd, dofinansowań do PC dla nowych domów. Może jakieś decyzje zapadną, zanim dojdziesz do stanu zerowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 01.01.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 Dołożyłem PV i rachunki za ogrzewanie mam praktycznie zerowe. Rozliczasz nadwyżki produkcji z fotowoltaiki na starych zasadach. 80% nadwyżki z lata możesz odebrać zimą. Osoby instalujące fotowoltaikę od kwietnia 2022 nie załapią się na ten system. U nich nie będzie to już 80% a mniejsza kwota, trudna do określenia (zależna od hurtowych cen energii), ale na poziomie raczej 30%, niż 80%. Jeśli dobrze rozumiem nowe zasady, temu systemowi nie będzie w ogóle podlegać opłata dystrybucyjna. Nie będzie możliwości "ogrzewania fotowoltaiką". Produkcja z fotowoltaiki wtedy, gdy potrzeba ogrzewania jest bardzo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.01.2022 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 Witam, jestem przed rozpoczęciem budowy po nowym roku Niejeden ci zazdrości. Masz mozliwosc dopilnowania uzyskania maksymalnej izolacyjności domu. Bo dzisiaj tak trzeba budować, żeby nie zastanawiać sie nad rodzajem metody ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 01.01.2022 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2022 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 02.01.2022 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Niejeden ci zazdrości. Masz mozliwosc dopilnowania uzyskania maksymalnej izolacyjności domu. Bo dzisiaj tak trzeba budować, żeby nie zastanawiać sie nad rodzajem metody ogrzewania. Ale to nie ten przypadek, bo planowana jest wentylacja grawitacyjna. Mam PC PW. moim zdaniem prąd jest bezpieczniejszy bo politycy 3 x się zastanowią nad podwyżką ( tak było przed wyborami ), fotowoltaika pomoże ograniczyć rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.01.2022 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Witam, jestem przed rozpoczęciem budowy po nowym roku. Czy coś dzisiaj przeszkadza w założeniu PV przed kwietniem 2022? Nawet jeszcze bez domu można zbudować i zgłosić instalację PV. Można panele rozłożyć na ziemi i zgłosić. Może przeszkadzać brak przyłącza lub taryfa budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 02.01.2022 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Obecnie w nowych domach gaz zakładają tylko samobójcy, i nie mam na myśli grożącego wybuchu. Obecnie za gaz odbiorcy indywidualni płacą tylko 30% ceny rynkowej, ale wczoraj była podwyżka o 54%, a to dopiero rozgrzewka. W połowie oku ma być jeszcze większa podwyżka, a od 2024 roku uwolnienie cen. Czyli na chwile obecna o kilkaset procent drożej!! W tym filmie wyjaśniam które paliwa zdrożeją i dlaczego. Najgorsze jest to że ludzie nie czytają przepisów, ustaw i uchwał antysmogowych, a w interesie instalatorów jest aby cię skroić wiele razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 02.01.2022 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Obecnie w nowych domach gaz zakładają tylko samobójcy, i nie mam na myśli grożącego wybuchu. Obecnie za gaz odbiorcy indywidualni płacą tylko 30% ceny rynkowej, ale wczoraj była podwyżka o 54%, a to dopiero rozgrzewka. W połowie oku ma być jeszcze większa podwyżka, a od 2024 roku uwolnienie cen. Czyli na chwile obecna o kilkaset procent drożej!! W tym filmie wyjaśniam które paliwa zdrożeją i dlaczego. Najgorsze jest to że ludzie nie czytają przepisów, ustaw i uchwał antysmogowych, a w interesie instalatorów jest aby cię skroić wiele razy. Założyciel wątku Kolega @tomas1986 zastanawia się nie nad założeniem gazu "z rury", ale LPG i do tego w własnej butli. Ten gaz na pewno zdrożeje, ale mało prawdopodobne by za kilka lat aż10 razy. Co więcej - dom 120 m2 będzie potrzebował mniej ciepła od tych budowanych do tej pory. Zbiornik 2700 litrów napełniony do objętości 80 % starczy pewnie na kilka lat, więc będzie mógł być uzupełniany po każdej łagodnej zimie. Cena LPG będzie pochodną cen ropy, nie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.01.2022 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 Obecnie w nowych domach gaz zakładają tylko samobójcy, i nie mam na myśli grożącego wybuchu. Obecnie za gaz odbiorcy indywidualni płacą tylko 30% ceny rynkowej, ale wczoraj była podwyżka o 54%, a to dopiero rozgrzewka. W połowie oku ma być jeszcze większa podwyżka, a od 2024 roku uwolnienie cen. Czyli na chwile obecna o kilkaset procent drożej!! Prąd nie zdrożej? 30% ceny rynkowej i od wczoraj podwyżka o 54% czyli teraz mamy ok 54% ceny rynkowej. Nowy Polski ŁAD !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpc21 02.01.2022 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Ostatnio LPG w butlach do kuchenek podrożało o prawie 50%. Jeszcze ze 2 miesiące temu płaciłem za butlę koło 50 zł (a nie tak dawno i ceny rzędu ok. 40-45 zł nie były niczym dziwnym), ostatnio – 70 zł, a wczoraj na stacji (fakt, tam zawsze było tych kilka zł drożej, niż w rozlewni, w której normalnie kupuję) widziałem butle za 78 zł. W przypadku butli do kuchenek zwykle nie ma takich zależności ceny od sezonu, jak przy kupowaniu LPG do przydomowych zbiorników. Tak więc o ile obecne podwyżki LPG do zbiorników można uzasadniać sezonowością – to tego w butlach 11 kg już nie bardzo. A że to niemal ten sam gaz (jedyna różnica jest taka, że w butlach jest mieszanina propanu z butanem, do zbiorników zazwyczaj tankuje się czysty propan) – to chyba można z dużym prawdopodobieństwem założyć, że podwyżki cen propanu do zbiorników też są permanentne. Sam zadaję sobie to samo pytanie. W dodatku chodzi o stary dom, który ocieplę, ale to nadal będzie stary dom, którego idealnie wyizolować się nie da, ze starą gierkowską instalacją grzewczą, z grzejnikami – konfiguracja dla pompy ciepła daleka od wymarzonej. Ale skłaniam się raczej ku pompie, szczególnie zważywszy ostatnio zapowiedziane podwyżki cen prądu i gazu (gazu większe, niż prądu). Edytowane 2 Stycznia 2022 przez kpc21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.01.2022 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 @kpc21 W Polsce chyba największą grupą odbiorców LPG są posiadacze samochodów z prostej przyczyny - jest tańsza eksploatacja. Nie wyobrażam sobie by podrożał o 1000 % i był znacznie droższy od benzyny. Zresztą jest tak, że powoli ubywa chętnych do zakładania instalacji w samochodach, nie tych z przed kilkunastu lat, ale najnowszych. Więc jego cena będzie pochodną ceny benzyny (tak około 50 % niższa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.01.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 W Polsce chyba największą grupą odbiorców LPG są posiadacze samochodów z prostej przyczyny - jest tańsza eksploatacja. Nie wyobrażam sobie by podrożał o 1000 % i był znacznie droższy od benzyny. Benzyna też zdrożeje. Paliwa kopalne będą drożały, i to bardzo. Prąd z nich - również. A niestety do grzania PV nam prądu nie wyprodukują. Jak nie powstaną szybko elektrownie atomowe i/lub termojądrowe to do grzania biomasa będzie sensownym ratunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 03.01.2022 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 W tym wątku Koledzy dyskutują o możliwości zdrożenia gazu ziemnego o 1000 %, lecz założyciel tematu rozważa możliwość zakupu na własność zbiornika na propan-butan. Zgadzam się z Tobą, że paliwa kopalne będą drożały. Jeśli wytworzona z nich benzyna zdrożeje o 1000 % to wręcz pewne. że LPG zdrożeje proporcjonalnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts