Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż w odległości mniejszej niż 1,5 m

tomek0700

Recommended Posts

Witam,

Będę chciał wybudować garaż na zgłoszenie. Jednak musi być on blisko ogrodzenia sąsiadów.

Wg prawa zrozumiałem, że jeśli miejscowy plan zagospodarowania pozwala to mogę wybudować go bliżej.

Oglądnąłem mpz i są takie zapisy:

- zgodnie z nieprzekraczalnymi i obowiązującymi liniami zabudowy wyznaczonymi na rysunku planu,

b) zakaz lokalizacji budynków mieszkalnych bezpośrednio przy granicy lub w odległości[ci 1,5 m od

granicy działki sąsiedniej,

c) możliwość lokalizowania budynków na kilku

dziaEkach geodezyjnych,

d) dopuszcza się lokalizację garaży budynków

gospodarczych bezpośrednio przy granicy lub w odległościach mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej, w przypadkach określonych w przepisach

odrębnych,

Czy ktoś może mi wyjaśnić co to oznacza? to mogę czy nie? bo punkt d) to chyba jakaś furtka?

Ale jest też napisane d) ) dopuszcza się lokalizację garaży budynków

gospodarczych bezpośrednio przy granicy lub w odległościach mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej, w przypadkach określonych w przepisach

odrębnych,

Czyli jak zrobię garaż o długości 5,5 m i wysokość do 3 m to mogę go umieścić na 1,5 m?

fakt - budynki gospodarcze i garaże w granicy lub 1,5 od granicy, o ile zachowasz odległości między budynkami (6m ściany bez okien)

A skąd w tym przypadku taki wymóg odległości między budynkami?

Jeśli budujesz budynek bliżej niż 3 m od granicy, to w każdym przypadku objęcie sąsiedniej działki stroną postępowania, a co za tym idzie tylko w trybie pozwolenia na budowę.

• 1 month później...
nie prawda, dostałem zgodę na zgłoszenie na 1,5 m. Praw na to pozwala przy zachowaniu 6,5m długości i 3m wyoskości.

Po pierwsze gratuluję. To, że dostałeś zgodę nie oznacza, że to jest zgodne z prawem - nie zrozum mnie źle - cieszę się że dostałeś zgodę, ale chciałbym zrozumieć na podstawie jakiego przepisu. W Warunkach Technicznych § 12 ust. 4:

[...] dopuszcza się:

3) budowę budynku gospodarczego lub garażu o długości nie większej niż 6,5 m i wysokości nie większej niż 3 m bezpośrednio przy granicy działki budowlanej lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez okien i drzwi.

Ale do tego jest § 12 ust. 5:

Usytuowanie budynku na działce budowlanej w sposób, o którym mowa w ust. 2–4, powoduje objęcie sąsiedniej działki obszarem oddziaływania obiektu w rozumieniu art. 3 pkt 20 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. – Prawo budowlane.

A objęcie sąsiedniej działki oznacza konieczność powiadamiania sąsiada. W trybie zgłoszenia nie ma procedury powiadamiania sąsiada. No i teraz sąsiad będzie chciał postawić ścianę np. bez okien 3 m od granicy, to wyjdzie 4,5 m od Twojego garażu. Zacznie procedurę PnB i dostanie odmowę. A on oficjalnie nic nie wie o Twoim garażu, bo nie został powiadomiony, że zabudowa jego działki ma teraz ograniczenia.

Edytowane przez Lew2