Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła dom 145m2 co wybrać?

mickry

Recommended Posts

Witam, stoję przed wyborem pompy do swojego nowo budowanego domu. Pominę już fakt że ciągle nie wiem czy monoblok czy split.

Dom o powierzchni 145m2 + przyklejony do bryły budynku garaż o powierzchni 63m2. Może nie bede już wymieniał poszczególnych parametrów domu ponieważ mam zrobione OZC i wychodzi zapotrzebowanie 5.3kw. Problem dla mnie stanowi usytuowanie urzadzenia, kotłownie mam mniej więcej na środku budynku a chciałbym dać urządzenie za garażem, czyli było by do zasobnika ok 8-10m odległości. Ew. mogę urządzenie przestawić całe do pomieszczania w garazu wtedy było by trzeba przebić się tylko za ścianę. Co polecacie i dlaczego? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie;)

Zostaw pośrodku. Zamontujesz obok pompy rozdzielacz i masz do wszystkich pomieszczeń krótkie dojścia.

no właśnie w tym problem że chciałem dać urządzenie zewnętrzne za garażem ze względu na to że tam będzie o wiele mniej słyszalne i widzialne.

https://zapodaj.net/120da4b9345d9.jpg.html

na zielono kotłownia a czerwona gwiazdka to miejsce gdzie chciałem dac urządzenie zewnętrzne

Gruntówkę....

za 44 kPLN,

http://ghs-polska.pl/domy-do-160-m2/

lub za 39.700 zł.

https://konceptus.com.pl/zestawy/

kwota ponad 40tyś za pompę jest nie do przyjęcia, lokalni instalatorzy proponują mi różne rozwiązania w kwotach poniżej 30tyś już ze wszystkim. A napewno nie chce szafy tylko oddzielny zasobnik żeby można go było wymienić w razie czego;)

kwota ponad 40tyś za pompę jest nie do przyjęcia, lokalni instalatorzy proponują mi różne rozwiązania w kwotach poniżej 30tyś już ze wszystkim. A napewno nie chce szafy tylko oddzielny zasobnik żeby można go było wymienić w razie czego;)

Konceptus spełnia oba warunki brzegowe...

ale rób co uważasz ;)

5,3 kW w nowym domu 145m2?

To jakim cudem mieścisz się w EP przy PC? Chyba nie nazywasz CW OZC? Ile rocznie kWh ciepła potrzebujesz na CO?

Zdradzę Ci tajemnicę. Każdy projekt gotowy zawiera "OZC", które spełniają WT.

Osobno sobie można zrobić realne OZC na własne potrzeby.

Zdradzę Ci tajemnicę. Każdy projekt gotowy zawiera "OZC", które spełniają WT.

Osobno sobie można zrobić realne OZC na własne potrzeby.

To pokaż takie, co przy obciążeniu 36,5W/m2 mieści się przy PC w EP<=70kWh/m2. To, niestety, idzie w parze. I wyższe obciążenie wymaga biomasy albo innej kominatoryki.

Ja znam nawet takie gdzie przekreślono gaz, wpisano PC nie ruszając żadnej wartości i urząd nie zauważył w tym niczego nieprawidłowego.

Tobie architekt adaptujacy przeliczył pod kable i kominek?

Nie opowiadaj bajek, tylko własnoręcznie wrzucaj.

Mi architekt nie zmieniał źródeł.

Dla wszystkich którzy się dziwią, mam zrobione OZC osobno niezależnie od projektu. Mam zrobiony cały operat z projektem ogrzewania podłogowego, z przeliczoną każdą pętlą i zapotrzebowaniem oraz zużyciem energii dla każdego pomieszczenia osobno. Tak wyszło z operatu bez cwu.

Strata ciepła przez przenikanie 3,7 kW

Strata ciepła przez wentylację 1,5 kW

Sumaryczne zapotrzebowanie mocy cieplnej 5,2 kW

Zastanawiam się nad pompą Mitsubishi ecodan, co sądzicie?

Edytowane przez mickry

Dla wszystkich którzy się dziwią, mam zrobione OZC osobno niezależnie od projektu. Mam zrobiony cały operat z projektem ogrzewania podłogowego, z przeliczoną każdą pętlą i zapotrzebowaniem oraz zużyciem energii dla każdego pomieszczenia osobno. Tak wyszło z operatu bez cwu.

Strata ciepła przez przenikanie 3,7 kW

Strata ciepła przez wentylację 1,5 kW

Sumaryczne zapotrzebowanie mocy cieplnej 5,2 kW

Zastanawiam się nad pompą Mitsubishi ecodan, co sądzicie?

Pod te obciażenie cieplne odpowiednia bedzie Daikin Altherma 3 - 6 kW . Masz w tym 5 letni serwis gwarancyjny fabryczny.

Nie, jednostki 6 kW sa nieco efektywniejsze od 8 kW. Te kilka dni(godzin) ponizej -20 oC wspomogą grzałki.

jak cenowo wychodzą teraz te pompy? Ja bym wolał całość bez szafy a z osobnym zasobnikiem 300L np. z dodatkową wężownicą ze względu na wygrzewanie wody np latem bez użycia pompy.

A jak się ma Daikin do Mistubishi ecodan?

Ja bym wolał całość bez szafy a z osobnym zasobnikiem 300L np. z dodatkową

wężownicą ze względu na wygrzewanie wody np latem bez użycia pompy.

PC -daje ok;3 -krotną oszczędność energii,

- więc ten kierunek jest błędny,

Obie firmy są z półki wyższej

PC -daje ok;3 -krotną oszczędność energii,

- więc ten kierunek jest błędny,

j

Ale nie przy cwu jest COP=3, SCOP moze byc =3 przy standardowym zuzyciu cwu, czy kierunek jest błedny? bynajmniej. Mając zewnetrzny zasobnik z dodatkową wężownicą i podejście do do dodatkowej grzałki mamy mozliwość grzania cwu w przypadku awarii pc, oraz mozliwosc podłaczenia w przyszłosci kolektorów termicznych (w przypadku duzego zuzycia cwu) ktorych koszt eksploatacji jest znikomy. Tym bardziej ze koszt pc zintegrowanej i z zewnetrznym zasobnikiem z dodatkową wezownicą i podejściem na grzałkę jest zblizony (dla Daikina)

Ale nie przy cwu jest COP=3, SCOP moze byc =3 przy standardowym zuzyciu cwu, czy kierunek jest błedny? bynajmniej. Mając zewnetrzny zasobnik z dodatkową wężownicą i podejście do do dodatkowej grzałki mamy mozliwość grzania cwu w przypadku awarii pc, oraz mozliwosc podłaczenia w przyszłosci kolektorów termicznych (w przypadku duzego zuzycia cwu) ktorych koszt eksploatacji jest znikomy. Tym bardziej ze koszt pc zintegrowanej i z zewnetrznym zasobnikiem z dodatkową wezownicą i podejściem na grzałkę jest zblizony (dla Daikina)

Dokładnie, albo mając fotowoltaikę latem na bieżąco zużywać energię wyprodukowaną na grzanie cwu.

Mam jeszcze jedno pytanie, a nawet dwa:

1. Czy przy osobnym zasobniku jak duży i czy w ogóle potrzeba stosować bufor?

2. Jak w przypadku Daikin i Mitsubishi wygląda możliwość montażu jednostki zewnętrznej od wewnętrznej? Chodzi mi o odległość, bo podobno spada. Pomiędzy kotłownią a miejscem w którym chicałbym dać urządzenie zewnętrzne będzie w lini prostej ok. 9,5m, ew. 8 jeżeli zmienie położenie?

jak cenowo wychodzą teraz te pompy? Ja bym wolał całość bez szafy a z osobnym zasobnikiem 300L np. z dodatkową wężownicą ze względu na wygrzewanie wody np latem bez użycia pompy.

Prawdopodobnie Daikin powinien być tańszy od Mitsubichi.

W listopadzie ktoś podawał oferty jakie otrzymał (może przedział 8-9 kW) to LG i Panasonic były najtańsze, Daikin był 3 tys. droższy, a Mitsubichi 10 tys. droższy.

8 - 10 metrów dla freonu to nie problem, tylko dobrze rurki ocieplić by nie tracić na SCOP.

edit..

Bufor nie ma związku z bojlerem, bufor dokłada się do instalacji grzewczej C.O. gdy jest mały zład wody. Ale przy ogrzewaniu podłogowym często bufor jest zbędny.

Edytowane przez Marco36