Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek dla programistów w 2022

kemot_p

Recommended Posts

Propozycje zawarte w Polskim Ładzie skłonił moją księgową do rozpoznania tematu i zaproponowania mi optymalnej formy opodatkowania na 2022 rok. Polski Ład wprowadza dla programistów stawkę ryczałtu na poziomie 12%, co w porównaniu z liniowym 19% i niskich kosztach w moim przypadku daje duże oszczędności. Ale jest też opcja zostania na liniowym i ulga IP Box 5%. Czy ktoś z Was korzysta z tej ulgi? Albo może rozlicza przedsiębiorcę korzystającego z tej ulgi? Pytania kieruje do praktyków, teorię znam bardzo dobrze. Nie chcę wtopić, a dla mojej księgowej byłby to pierwszy raz.

Pozdrawiam.

Edytowane przez kemot_p

O IP Boxie nie opowiem Ci z praktyki, ale powiem czemu odpuściłem sobie. Według tego co się wstępnie zorientowałem (i odpuściłem dalsze drążenie), najpierw musisz zapłacić za przygotowanie interpretacji, która i tak niczego nie gwarantuje, a potem za bieżącą obsługę (dokumentację tego, że faktycznie to co robisz pod IP Box podlega). Chyba, że księgowa Ci to ogarnie. Ale jak tego nie robiła, to myślę, że nie. Do tego nie jest to tak, że masz 100% przychodów pod IP Boxem. Tzn. tacy kaskaderzy też są, ale raczej mowa o 50/50.

Przy ryczałcie jest jeszcze stawka 8.5%. Trzeba spełnić warunki aby móc ją stosować, ale IMO bezpieczniejsze jest to od IP Boxa. Pod warunkiem oczywiście, że to co robisz pod stawkę 8.5% faktycznie podlega. Od razu powiem, że programistów ta stawka nie dotyczy, ale jak dobrze pamiętam, programistą też nie jesteś.

Dzięki za odpowiedź. Kolega dał mi namiary na firmę która takie interpretację przygotowuje - koszt około 5k, moja księgowa tego się nie podejmie. Słusznie zauważyłeś że jest też stawka 8,5% rozmawiam właśnie z HR czy mógłbym pod nią podlegać - oni są otwarci na aneks do umowy z odpowiednimi zapisami. Sytuacja tego co robię jest rzeczywiście trochę skomplikowana. Jeszcze dwa lata temu byłem na pełny wymiar czasu programistą. Potem dostałem rolę kierownika zespołu developerskiego i rolę Scrum Mastera - wiem tych ról zgodnie z metodyką nie powinno się łączyć ale tak to u nas funkcjonuje od lat. Dodatkowo mam zadnia analizy systemowej/projektowania. A do tego jeszcze, w zależności od potrzeb siadam i programuję - są takie sprinty że nawet i w wymiarze 50% czasu. Więc jak widzisz łapię się z częścią dochodu na 12, a z częścią na 8,5. Tylko z tego co chytalem o to czy rzeczywiście mogę skorzystać ze stawki 8,5% muszę zapytać oficjalnym pismem KIS i GUS.

Nie wiem na jakiej formie współpracy jesteś zatrudniony obecnie. Na B2B możesz zrobił 2 pozycje na fakturze. Na część podlegającą 8.5% i część podlegającą 12%.

Również od doradcy otrzymałem informację o KIS i GUS. Ale jednocześnie w kwestii interpretacji KIS, to pierwszym punktem zanim złożysz wniosek, jest wskazanie aby sprawdzić czy taka już nie istnieje.

• 2 weeks później...