salmon2000 09.01.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Producent podłogi (deska) w warunkach gwarancji zaznaczył, że maksymalna temperatura podłogi nie powinna przekraczać 28st.C.Jaką mogę ustawić temperaturę wody zasilania aby nie przekroczyć tej wartości?Temperatura powierzchni zawsze jest kilka stopni niższa niż temp wody w podłodze. Tylko jaka wartość zasilania będzie bezpieczna.Co ciekawe, producent wkłada pod podłogę specjalne płytki, które zabarwiają się przy przekroczeniu temp. 28st. Wówczas gwarancja na podłogę może nie zostać uznana. Dlatego zastanawiam się nad bezpieczną wartością jaką mogę ustawić na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.01.2022 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 http://www.instsani.webd.pl/236/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.10.2022 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 link niestety nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.10.2022 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 link niestety nie działa https://instsani.pl/technik-inzynierii-sanitarnej/materialy-do-zajec/projektowanie-instalacji-i-sieci/projektowanie-instalacji-grzewczych/zasady-projektowania-ogrzewania-podlogowego/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.10.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Co ciekawe, producent wkłada pod podłogę specjalne płytki, które zabarwiają się przy przekroczeniu temp. 28st. Wówczas gwarancja na podłogę może nie zostać uznana. Dlatego zastanawiam się nad bezpieczną wartością jaką mogę ustawić na PC. Maksymalna temperatura podłogi dla strefy pobytowej 29°C, dla strefy brzegowej 35°C, w łazience 33°C. Tylko dlaczego zakupiłeś taką deskę która nie nadaje się do ogrzewania płaszczyznowego? skoro jak widzisz wszystkie te temperatury przekraczają "zalecaną" temperaturę Jestem również ciekaw - bo takie coś łatwo jest obalić , przecież niejednokrotnie temperatura latem przekracza "zalecaną" temperaturę wiec jak wtedy jest z gwarancją? coś producent tutaj "strzela sobie w kolano" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 27.10.2022 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Się dobrze zastanów co chcesz zrobić, bo jak przyjdą mrozy to z powodu tej jak że chytrej i przebiegłej gwarancji dogrzewać dodatkowo będziesz się czym musiał. Ja w tej sytuacji bym tą gwarancję olał i deski przy układaniu bym nie kleił tylko bym ją dookoła na klinikach ustabilizował – na koniec listwy przypodłogowe bym na wkręty umocował – po to że jak podłoga by się zeschła, to żeby listwy odkręcić i ją zbić oraz pościągać od nowa (ściąga się pasami z grzechotką a zbija młotkiem za pomocą przyrządu w kształcie litery „Z” - tylko pod przyrząd podłożyć coś trzeba by się nie odciskał na podłodze w czasie jej zbijania. Na koniec kliniki i już a do tego jak podłogówka grzać nie będzie i podłoga powiedzmy pęcznieć zacznie, to bez problemu kliniki można włożyć cieńsze i wszystko dalej ładnie leżeć będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.10.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Producent podłogi (deska) w warunkach gwarancji zaznaczył, że maksymalna temperatura podłogi nie powinna przekraczać 28st.C. . Nie przejmuj się..... jeśli Twój dom jest normalnie ocieplony i spełnia warunki WT-2021 nic jej się nie stanie. Jaką mogę ustawić temperaturę wody zasilania aby nie przekroczyć tej wartości? . Jeśli maksymalnie ograniczysz temperaturę do 32 - 35*C to podłodze nic się nie stanie bo wylewka nigdy nie osiągnie takiej temperatury. przy temperaturze pomieszczenia 24*C temperatura podłogi będzie max 28*C. Prędzej temperatura pomieszczenia osiągnie wartość zadaną niż podłoga osiągnie więcej niż 28*C Co ciekawe, producent wkłada pod podłogę specjalne płytki, które zabarwiają się przy przekroczeniu temp. 28st. . To jakieś brednie . Dlatego zastanawiam się nad bezpieczną wartością jaką mogę ustawić na PC. 32 - 35*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 28.10.2022 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 U mnie w zimie 2021/2022 wierzchnia warstwa podłogi (panele) miała max 26 stopni Celsjusza . Max t.z 32 stopnie. Nie wiem na ile poprawnie ale przyjmując 2 stopnie spadku na panelach to pod spodem było 28. W domu 22 - 23 stopnie. Ocieplenie zgodnie z WT 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 28.10.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2022 U mnie w zimie 2021/2022 wierzchnia warstwa podłogi (panele) miała max 26 stopni Celsjusza . Max t.z 32 stopnie. Nie wiem na ile poprawnie ale przyjmując 2 stopnie spadku na panelach to pod spodem było 28. W domu 22 - 23 stopnie. Ocieplenie zgodnie z WT 21.W nawiązaniu do tego co już zaistniało w temacie - no nie wiem czy tak radzić komuś można – nie prościej by było przejąć na siebie warunki gwarancji. Od siebie : polecam by z tym się zapoznać :https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377947-Pod%C5%82og%C3%B3wka-a-drewniane-pod%C5%82ogi&p=8137797&viewfull=1#post8137797 Można też sobie samemu to określić lub skorzystać z tego : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379476-Przeliczenie-projektu-podlogowki&p=8154099&viewfull=1#post8154099 Profesjonalna pomoc zawsze wskazana i mile widziana, bo co będzie jak się okaże by Tz utrzymać, to będzie trzeba 40*C pchnąć w ogrzewanie podłogowe i ile w tedy będzie pod podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.10.2022 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2022 U mnie w zimie 2021/2022 wierzchnia warstwa podłogi (panele) miała max 26 stopni Celsjusza . Max t.z 32 stopnie. Nie wiem na ile poprawnie ale przyjmując 2 stopnie spadku na panelach to pod spodem było 28. W domu 22 - 23 stopnie. Ocieplenie zgodnie z WT 21. Jaka temperaturę dawałeś w podłogę? TZN ile ustawiałeś na PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 17.11.2022 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Temperatura zasilania wyliczona z pogodówki wachała się między 28 a 32 stopnie. ( Chwilowo widywałem na wykresach do 33,5 ale sporadycznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 17.11.2022 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 W nawiązaniu do tego co już zaistniało w temacie - no nie wiem czy tak radzić komuś można – nie prościej by było przejąć na siebie warunki gwarancji. Od siebie : polecam by z tym się zapoznać :https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377947-Pod%C5%82og%C3%B3wka-a-drewniane-pod%C5%82ogi&p=8137797&viewfull=1#post8137797 Można też sobie samemu to określić lub skorzystać z tego : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?379476-Przeliczenie-projektu-podlogowki&p=8154099&viewfull=1#post8154099 Profesjonalna pomoc zawsze wskazana i mile widziana, bo co będzie jak się okaże by Tz utrzymać, to będzie trzeba 40*C pchnąć w ogrzewanie podłogowe i ile w tedy będzie pod podłogą. Czy Ty w moim poście widzisz jakąś radę czy chociażby sugestię jak należy zrobić ? Podzieliłem się tylko stanem faktyczny jaki jest u mnie. I nic poza tym. Normalnie szkoda pisać cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 17.11.2022 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Czy Ty w moim poście widzisz jakąś radę czy chociażby sugestię jak należy zrobić ? Podzieliłem się tylko stanem faktyczny jaki jest u mnie. I nic poza tym.Sorki - fakt, że trochę to źle ująłem zwłaszcza, że i ja też tu radą i sugestią się nie posłużyłem wklejając o desce na podłogówce i temperaturze zasilania 40*C po to by @salmon2000 myśleć mógł sobie – tylko tak jak Ty by wiedział o tym jak to z tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts