Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła i duży bufor - dlaczego nie ?

Chris Zielonka

Recommended Posts

W kilku miejscach na forum już się spotkałem z opinią iż instalowanie pompy ciepła do dużego bufora nie ma sensu lub jest nieekenomiczne. Zakładam ten temat aby poddać to pod dyskusję. Dzisiaj gdy ceny prądu poszybowały w kosmos nawet posiadacze pomp ciepła chcieliby pokombinować z pracą pomp w różnych taryfach cenowych omijając okienka zbójeckiej ceny. Do tego trzeba miec magazyn i wydaje sie słusznym zapiecie tam pompy, Inni z kolei mają pompy na okresy max do minus 10 a potem kotły. W świetle dzisiejszych przepisów kocioł zasypowy musi pracować z buforem i to przeważnie jest spory bufor. Jak wygląda wtedy sytuacja z pompą ? Jak najlepiej ją wykorzystać i dlaczego duży bufor jej nie pasuje. Jak rozmieścić czujniki i podłączenie samej pompy.

Jeśli w taryfie G13 cena pradu waha się pomiędzy 0,45 a 1,20 to warto temat dobrze rozpoznać.

W kilku miejscach na forum już się spotkałem z opinią iż instalowanie pompy ciepła do dużego bufora nie ma sensu lub jest nieekenomiczne. Zakładam ten temat aby poddać to pod dyskusję. Dzisiaj gdy ceny prądu poszybowały w kosmos nawet posiadacze pomp ciepła chcieliby pokombinować z pracą pomp w różnych taryfach cenowych omijając okienka zbójeckiej ceny. Do tego trzeba miec magazyn i wydaje sie słusznym zapiecie tam pompy, Inni z kolei mają pompy na okresy max do minus 10 a potem kotły. W świetle dzisiejszych przepisów kocioł zasypowy musi pracować z buforem i to przeważnie jest spory bufor. Jak wygląda wtedy sytuacja z pompą ? Jak najlepiej ją wykorzystać i dlaczego duży bufor jej nie pasuje. Jak rozmieścić czujniki i podłączenie samej pompy.

Jeśli w taryfie G13 cena pradu waha się pomiędzy 0,45 a 1,20 to warto temat dobrze rozpoznać.

Przy grzejnikach przy wyższych temperaturach może by coś oszczędził ale przy podłogówce bufor się nie sprawdzi. Sama wylewka to wielki bufor . U mnie robotę też robią grube ściany które są też buforem.

Ogromna rzesza posiadaczy instalacji grzejnikowych marzy o podłaczeniu i kotła i pompy i dlatego ten temat poruszam. Sam posiadam i bufor i pompę i kocioł Jednak moja pompa nie dość że chińska to na glikolu i mnóstwo zakrętów na plastikowych rurach więc z rzadka mi się przydaje i stąd nie umiem rozgryźć tematu.Z drugiej strony bufor 1000 lub 2000 i delta 10 C to dla ominięcia drogich okienek już powinno wystarczyć.

Pomysł do rozważenia.

Mam Fotowoltaikę, ale w zimie tylko do 13-14 godziny odciąża mi pobór prądu z sieci.

Przy taryfie G12W największe zużycie prądu mam między 16-21 godziną. Ogółem wychodzi 60% w taniej i 40% w drogiej taryfie +/-2%. Z PV brakuje mi ok. 1000 kWh rocznie, tyle muszę dokupywać. Kombinuję jak przesunąć zużycie w pobliże proporcji 70% w taniej i 30% w droższej.

Na razie przestawiłem P.C. w sterowanie za pomocą wody (wywaliłem kontrolę termostatem). Manipulując temp. wody chcę obniżyć pobór prądu między 16 a 22 godz. przesuwając większy pobór w tańsze okienka.

Bojler CWU grzeję o 13:30 - cieplejsza pora dnia - to lepszy COP i pora tańszego okienka.

Bufor stanowiący akumulator ciepła z pewnością będzie tańszy w zakupie niż mocny magazyn energii - prądowy.

Ma to jeden słaby punkt, by faktycznie zrobić z bufora magazyn energii ciepła - to trzeba by naładować go do wyższej temp. wody. A to popsuje COP pracy P.C. W dodatku nocami są niższe temp. powietrza co dodatkowo obniży COP. Idąc dalej - wyższa temp. wody w buforze spowoduje większe straty postojowe np. do nieogrzewanej piwnicy.

film YT - gość porównuje koszty różnych źródeł zasilania na 2022 rok:

Edytowane przez Marco36

Bufor da sie naprawdę dobrze kupić bo zbiornik używany do wody kotłowej w zasadzie sie nie starzeje, więc jak się kupi sprawny używany to można liczyc na długie lata. Co do taryf to proponuję rozważyć G13 - co prawda jest drogo od 16 do 22giej ale za to pozostałe godziny juz lepiej a od kwietnia do października najdroższe sa już tylko godziny 16 do19.Weekendy oczywiście najniższe. Bez zmiany sposobu użytkowania wypada mi 70 proc zużycia w najniższej taryfie i po 15 w pozostałych gdyż są 3. Jednak duże odbiory jak okazjonalnie kocioł elektryczny czy weekendowa pompa ciepła użytkuję tylko w najniższej taryfie.

Wg mnie bufor do pompy nie psuje za bradzo bo na wyższych tem cop pompy jest bardzo ale to bardzo mizerny druga sprawa to tani prąd jest nocą ale nocą znów jest zimno i cop znów mizerny zwłaszcza że grzać trzeba wysoko , moim zdanie pompa ma iść cały czas na niskim parametrze , do pieca bufor ma sens bo temp 80 czy 90 stopni to jest wartość a pompą dojechać do 55 to już majstersztyk z cop 1,5 czy coś około tego , co innego gruntówka to tak jak najbardziej .

Dla Prosumenta taryfa G13 jest niedostępna.

Do wyboru jedynie G12.. .

No i gdy liczyłem, to G12W jednak bardziej się dla mnie opłaca niż pozostałe taryfy.

Ceny prądu w 2022 r;

http://cena-pradu.pl/tabela.html

Tego linka dobrze znać, zwróciłem nań uwagę podczas oglądanie filmu.

Nieraz w ciągu ostatniego roku szukałem cen w Tauronie i zawsze miałem problem jak zsumować stawki za 1 kWh z pozostałymi opłatami.

Edytowane przez Marco36

Bufor obniża COP, bo musisz grzać do wyższej temperatury = grzejesz drożej. Kosztuje też jego montaż, komplikuje sterowanie i zajmuje miejsce. Przy podłogówce jest zazwyczaj zupełnie zbędny bo 100% grzania w taniej strefie we współczesnym domu zapewnia akumulacja podłogi.

Przy grzejnikach może mieć sens.

Nawet przy grzejnikach powstają wątpliwości.

Nie wiem jak to liczyć. Ale ładować bufor do wyższych temperatur z gorszym COP - to może mocno niwelować zyski.

Mogłaby być potrzebna bateria kilku buforów spiętych szeregowo do 5'000 Litrów lub więcej by starczyło grzanie tylko do 50*C.

Naładować to jesienią gdy temp. są wyższe, a w trakcie zimy pilnować cykli z tanimi okienkami by nie dopuścić do wyziębienia bufora.

Tyle że taka bateria kilku buforów też podniesie koszt inwestycji.

No i pytanie jak dobrać pojemność do OZC budynku?

Gdzieś widziałem współczesny projekt, grubego bloku betonowego pod domem niskoenergochłonnym.

Założenie było ładować ten blok w lecie, a w zimie czerpać z niego ciepło przez glikol - taki odpowiednik wymiennika poziomego, jak przy pompach gruntowych.

Edytowane przez Marco36

Dla Prosumenta taryfa G13 jest niedostępna.

Do wyboru jedynie G12.. .

No i gdy liczyłem, to G12W jednak bardziej się dla mnie opłaca niż pozostałe taryfy.

Tego linka dobrze znać, zwróciłem nań uwagę podczas oglądanie filmu.

Nieraz w ciągu ostatniego roku szukałem cen w Tauronie i zawsze miałem problem jak zsumować stawki za 1 kWh z pozostałymi opłatami.

1. Ależ oczywiście, że taryfa G13 dla prosumenta jest dostępna. Przynajmniej w Tauronie, jak trzeba to podeślę kopię dokumentów.

2. Teraz idzie 4 sezon grzewczy pracy mojej instalacji z buforem 1000l. Instalacja z grzejnikami i chińską pompą ciepła jak w stopce. SCOP na CO jest 2.8, niskie jak porównać do instalacji z podłogówką, ale 92% zużycia mam w T1 (tania), 5,6% T2 (przedpołudnie), 2,5% T3 (popołudnie). Bufor grzany do temperatur nawet 55 stopni stąd niski COP. Temperatura w domu 21 stabilnie +/-0,2 stopnia. Póki co, koszt ogrzania domu 200m2 z roku 2007 (słabo izolowany jak na dzisiejsze standardy) nie przekracza 2000PLN po starych cenach bez PV. Instalację 6.3kWp mam dopiero od lipca i powinna zaspokoić, z niewielkim niedoborem, ogrzewanie domu i ładowanie auta elektrycznego.

Edytowane przez frobek

Wtedy rolę bufora pełni podłoga, pojemność cieplna takiej masy betonu ma dużą bezwładność. Pompa będzie grzać dłuższym cyklem, żeby temperatura na powrocie z podłogówki osiągnęła zadany poziom, a potem analogicznie, wolniej będzie spadać ta temperatura gdy sprężarka będzie wyłączona. Na grzejnikach jest to znacznie szybszy proces, tzn. szybko się nagrzewają, i szybciej wychładzają, i pompa się częściej załącza.

Można wydłużyć ten cykl pracy na grzejnikach, grzejąc do wyższej temperatury, ale to znowu osłabia COP i jest mniej ekonomiczne.

Z kilku powyższych postów wniosek moj taki że posiadanie kotła zasypowego bufora i pompy ciepła jednocześnie ma sens o ile bufor jest na tyle duży aby pompa nie pracowała w drogim okienku. Wtedy nawet posiadacze instalacji grzejnikowych mają szanse skorzystać. Delta 15 C jest już w buforze 1000l sporym zapasem a nie jest to chyba tak duża strata jak ta na różnicy w cenie pradu ktora jest dużo wyższa. Idąc tym tropem można by zamontować pompy o mocach przewidzianych dla temperatur w okolicy zera czy minus 5 a na te zimniejsze okresy odpalać kocioł.Ale z kolei COP 2,8 jest naprawdę nie taki zły.

Nieśmiało ci powiem że nie ma to żadnego sensu z pompą ciepła , jeśli prądem to tylko i wyłącznie bufor i najzwyklejsze grzałki spiszą się o wiele lepiej i taniej bo odpada kupno horrendalnie drogiej pompy , to już liczono na wszystkie sposoby i kosztowo to bufor w taniej taryfie na grzałkach bije wszystko na głowę licząc wszystkie koszty .

Są pompy i "pompy".

Bufor i pompa gruntowa to jednoczesne rozwiązanie problemu CWU (wężownicą w buforze) i grzania głównie w tanich godzinach.

Dla gruntówki temperatura zewnątrzna nocą rządu - 15stC znaczenia nie ma.

I tak pracuje z COP 4 lub większym.

Grzejemy bufor w tanim prądzie do 55-60stC i zwykle w dobrze ocieplonym domu starcza do następnego "okienka".

Ceny opału zaczynają wariować.

Tona węgla od 1500 do 1700zł.

https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-ile-kosztuje-tona-wegla-w-polsce,nId,5696740#crp_state=1

Metr przestrzenny SUCHEGO buka 500zł.

http://drewnosklad.pl/drewno-opalowe/cennik/

Wychodzi na to, że dobrze mieć bufor i jaki kocioł "na wszystko".

Plastik, szmaty i opony są bardzo wysoko kaloryczne!

No i... dookoła czyściej się zrobi!

Niedawno jeszcze w lesie łatwiej było starą oponę czy wór śmieci znaleźć niż borowika czy maślaka.

Sytuacja zmusza nas do segregowania śmieci.

Na te palone w dzień i te palone nocą.

:lol:

Ekologia (tak jak zęby) to wynalazek dla ludzi bardzo bogatych!

Chcemy ekologii - to trzeba płakać i płacić!

Albo wypowiedzieć Unii pakiet klimatyczny!

W końcu...

NIE MUSIMY być w tej unii!

A puki mamy węgla na następne 200 lat dla siebie i tej unii to... mogli by nam skoczyć!

Jak się ludzie ogarną i zmienią ten rząd - to kto wie? Może... ?

Adam M.