Kirin 10.01.2022 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Cześć, mamy dylemat czy zostawić okna dachowe jak w projekcie: Czy jednak wywalić. Ścianka kolankowa 127cm. 1. Okno w pralni. Tutaj wchodzi w grę kwestia wilgoci. Na bank będzie i pralka i suszarka. Dodatkowo drabinka elektryczna i suszarka stojąca. Głównie tu będziemy suszyć rzeczy przez większość roku. Żona obawia się, że bez okna będzie problem z odprowadzaniem wilgoci i sama rekuperacja nie wystarczy a także to, że w słoneczne dni naturalne światło pomoże w suszeniu. Okno będzie od wschodu lub zachodu (umiejscowienie pralni to osobny temat). 2. Okno w korytarzu nad schodami - pomysł architekta. Ma za zadanie doświetlić ciemny korytarz na poddaszu, schody i trochę salon na dole. Z minusów - trudne w myciu (ale jakoś się tym nie przejmujemy). Ogólnie jestem przeciwnikiem okien dachowych i nie dawałbym żadnego, ew. to nad schodami. To też dodatkowy koszt (a raczej wolałbym porządne z roletą zewnętrzną, która też kosztuje). A jakie są wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 10.01.2022 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Cześć, Ja też wyszedłem z założenia (i planem) zero okien połaciowych. Ostatecznie jednak wymiękłem i jedno dałem - z uwagi na fakt, że jako jedyne pomieszczenie (prócz magazynu) nie miałoby dostępu do naturalnego światła. Ogólnie ciężki orzech do zgryzienia. Orzech rodzaju - lepsze jest wrogiem dobrego. Kwestie praktyczne i kosztowe zbliżają mnie do opcji bez okien na dachu. Dodatkowo mniej strat ciepła, brak brudu i hałasu związanego z opadami deszczu/śniegu. Z drugiej strony mniej światła - a zwłaszcza brak słońca... Ostatecznie tak u mnie wygląda: Także rozważaliśmy argument chwilowo zwiększonej wilgotności - stacja parowa, gorące kąpiele. Ostatecznie przyjąłem, że WM zaciągnie ją do peszli, gdzie się skropli na peszlach. Wyjdzie "w praniu" - jak zaczniemy na ostro prasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 10.01.2022 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Cześć, Ja też wyszedłem z założenia (i planem) zero okien połaciowych. Ostatecznie jednak wymiękłem i jedno dałem - z uwagi na fakt, że jako jedyne pomieszczenie (prócz magazynu) nie miałoby dostępu do naturalnego światła. Ogólnie ciężki orzech do zgryzienia. Orzech rodzaju - lepsze jest wrogiem dobrego. Kwestie praktyczne i kosztowe zbliżają mnie do opcji bez okien na dachu. Dodatkowo mniej strat ciepła, brak brudu i hałasu związanego z opadami deszczu/śniegu. Z drugiej strony mniej światła - a zwłaszcza brak słońca... Ostatecznie tak u mnie wygląda: Także rozważaliśmy argument chwilowo zwiększonej wilgotności - stacja parowa, gorące kąpiele. Ostatecznie przyjąłem, że WM zaciągnie ją do peszli, gdzie się skropli na peszlach. Wyjdzie "w praniu" - jak zaczniemy na ostro prasować. Ale Ty masz okno w pralni jednak. Jakie wymiary ma ta łazienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 10.01.2022 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Tak - tak jak napisałem.jakieś 5x3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.02.2022 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2022 Okno na schodach sobie zostaw. Zawsze to jakieś doświetlenie a rezygnacja z jednego to żadna oszczędność. Na schodach masz spocznik więc z pomocą małej drabinki umycie nie sprawi wielkiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts