Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno dachowe na poddaszu - zostawić czy usunąć?

Recommended Posts

Cześć, mamy dylemat czy zostawić okna dachowe jak w projekcie:

bc527cef1d370872.jpg

Czy jednak wywalić. Ścianka kolankowa 127cm.

1. Okno w pralni. Tutaj wchodzi w grę kwestia wilgoci. Na bank będzie i pralka i suszarka. Dodatkowo drabinka elektryczna i suszarka stojąca. Głównie tu będziemy suszyć rzeczy przez większość roku. Żona obawia się, że bez okna będzie problem z odprowadzaniem wilgoci i sama rekuperacja nie wystarczy a także to, że w słoneczne dni naturalne światło pomoże w suszeniu. Okno będzie od wschodu lub zachodu (umiejscowienie pralni to osobny temat).

2. Okno w korytarzu nad schodami - pomysł architekta. Ma za zadanie doświetlić ciemny korytarz na poddaszu, schody i trochę salon na dole. Z minusów - trudne w myciu (ale jakoś się tym nie przejmujemy).

Ogólnie jestem przeciwnikiem okien dachowych i nie dawałbym żadnego, ew. to nad schodami. To też dodatkowy koszt (a raczej wolałbym porządne z roletą zewnętrzną, która też kosztuje). A jakie są wasze doświadczenia?

Cześć,

Ja też wyszedłem z założenia (i planem) zero okien połaciowych. Ostatecznie jednak wymiękłem i jedno dałem - z uwagi na fakt, że jako jedyne pomieszczenie (prócz magazynu) nie miałoby dostępu do naturalnego światła.

Ogólnie ciężki orzech do zgryzienia. Orzech rodzaju - lepsze jest wrogiem dobrego.

Kwestie praktyczne i kosztowe zbliżają mnie do opcji bez okien na dachu. Dodatkowo mniej strat ciepła, brak brudu i hałasu związanego z opadami deszczu/śniegu.

Z drugiej strony mniej światła - a zwłaszcza brak słońca... Ostatecznie tak u mnie wygląda:

5a37b42624b9.png

Także rozważaliśmy argument chwilowo zwiększonej wilgotności - stacja parowa, gorące kąpiele. Ostatecznie przyjąłem, że WM zaciągnie ją do peszli, gdzie się skropli na peszlach. Wyjdzie "w praniu" - jak zaczniemy na ostro prasować.

Cześć,

Ja też wyszedłem z założenia (i planem) zero okien połaciowych. Ostatecznie jednak wymiękłem i jedno dałem - z uwagi na fakt, że jako jedyne pomieszczenie (prócz magazynu) nie miałoby dostępu do naturalnego światła.

Ogólnie ciężki orzech do zgryzienia. Orzech rodzaju - lepsze jest wrogiem dobrego.

Kwestie praktyczne i kosztowe zbliżają mnie do opcji bez okien na dachu. Dodatkowo mniej strat ciepła, brak brudu i hałasu związanego z opadami deszczu/śniegu.

Z drugiej strony mniej światła - a zwłaszcza brak słońca... Ostatecznie tak u mnie wygląda:

5a37b42624b9.png

Także rozważaliśmy argument chwilowo zwiększonej wilgotności - stacja parowa, gorące kąpiele. Ostatecznie przyjąłem, że WM zaciągnie ją do peszli, gdzie się skropli na peszlach. Wyjdzie "w praniu" - jak zaczniemy na ostro prasować.

Ale Ty masz okno w pralni jednak. Jakie wymiary ma ta łazienka?

• 1 month później...