matcza 11.01.2022 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Cześć, Dostałem WZ do swojej działki i jako, że działka jest duża a analiza objęła tylko 3 sąsiadów wyszło gminie, że powierzchnia zabudowy na tejże działce musi wynieść minimalnie 100m2. Dom planuję 70m2 - nie chcę tej powierzchni zwiększać. Moje pytanie brzmi - jak mogę sztucznie podbić tę powierzchnię w najprostszy/najtańszy sposób? Budynek gospodarczy nie wchodzi w grę (już jest zbudowany).Najchętniej dobudowałbym taras ale.. z tego co wiem jego powierzchnia nie wlicza się do powierzchni zabudowy (jeśli nie jest zadaszony bryłą budynku). Czy mam rację? Dodać przy warunkach zabudowy dom + garaż wolnostojący wystąpić o pozwolenie na budowę z etapowaniem budowy i ... nigdy tego garażu nie wybudować? Trochę głupio mieszkać na niezakończonej budowie. Macie jakieś pomysły? Sprawa druga - elewacje wyliczyli również dłuższą o 3 metry niż planuję - (niestety budynek jest zwrócony krótszą elewacją do frontu działki - stąd problem). Czy przedłużenie jednej ławy fundamentowej, zbudowanie na niej ścianki (poza obrysem samej bryły budynku) i zrobienie tam np. właśnie tarasu przejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.01.2022 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Do powierzchni zabudowy wlicza się każde zadaszenie oparte na filarach . Masz budynek w rzucie 10 x 10 m i z jednej strony wysuniesz połać dachową o 3 metry i oprzesz na 3 filarach na końcu, to powierzchnia zabudowy wynosi 130 m kw. (pow rzutu fundamentu + pow. zadaszona po obrysie z filarami włącznie). Ale musisz to mieć w projekcie, aby nie była samowola!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matcza 12.01.2022 01:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Do powierzchni zabudowy wlicza się każde zadaszenie oparte na filarach . Masz budynek w rzucie 10 x 10 m i z jednej strony wysuniesz połać dachową o 3 metry i oprzesz na 3 filarach na końcu, to powierzchnia zabudowy wynosi 130 m kw. (pow rzutu fundamentu + pow. zadaszona po obrysie z filarami włącznie). Ale musisz to mieć w projekcie, aby nie była samowola!!! Wiem o tym, że mógłbym tak zrobić. Problem w tym, że wysunąć mogę tylko od strony elewacji węższej (7m) i musiałoby to być wysunięcie o te 4.5 metra. Sporo. Znacznie komplikuje całą budowę. Dużo prostsze byłoby wykonanie tarasu nawet na wspólnym fundamencie z domem (jedynie trzeba ławy przedłużyć) + zadaszyć niezależną konstrukcją dachową niż wyciągać na filarach połać dachową głównego budynku. Jest to możliwe, rozważam to ale tylko w ostateczności. Takie wysunięcie dachu i zrobienie filarów będzie mnie kosztowało masę pieniędzy i roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 12.01.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Częściej ludzie mają odwrotny problem: za mała działka na wymarzony projekt. Domyślam się, że nie chcesz zwiększać powierzchni zabudowy ze względu na koszt ogrzewania. Możesz dokleić pomieszczenia gospodarcze nieogrzewane. A może jakiś garaż? budynek gospodarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts