Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwiększenie powierzchni zabudowy domu jednorodzinnego

matcza

Recommended Posts

Cześć,

Dostałem WZ do swojej działki i jako, że działka jest duża a analiza objęła tylko 3 sąsiadów wyszło gminie, że powierzchnia zabudowy na tejże działce musi wynieść minimalnie 100m2.

Dom planuję 70m2 - nie chcę tej powierzchni zwiększać.

Moje pytanie brzmi - jak mogę sztucznie podbić tę powierzchnię w najprostszy/najtańszy sposób? Budynek gospodarczy nie wchodzi w grę (już jest zbudowany).

Najchętniej dobudowałbym taras ale.. z tego co wiem jego powierzchnia nie wlicza się do powierzchni zabudowy (jeśli nie jest zadaszony bryłą budynku). Czy mam rację?

Dodać przy warunkach zabudowy dom + garaż wolnostojący wystąpić o pozwolenie na budowę z etapowaniem budowy i ... nigdy tego garażu nie wybudować? Trochę głupio mieszkać na niezakończonej budowie.

Macie jakieś pomysły?

Sprawa druga - elewacje wyliczyli również dłuższą o 3 metry niż planuję - (niestety budynek jest zwrócony krótszą elewacją do frontu działki - stąd problem). Czy przedłużenie jednej ławy fundamentowej, zbudowanie na niej ścianki (poza obrysem samej bryły budynku) i zrobienie tam np. właśnie tarasu przejdzie?

Do powierzchni zabudowy wlicza się każde zadaszenie oparte na filarach . Masz budynek w rzucie 10 x 10 m i z jednej strony wysuniesz połać dachową o 3 metry i oprzesz na 3 filarach na końcu, to powierzchnia zabudowy wynosi 130 m kw. (pow rzutu fundamentu + pow. zadaszona po obrysie z filarami włącznie). Ale musisz to mieć w projekcie, aby nie była samowola!!!

Do powierzchni zabudowy wlicza się każde zadaszenie oparte na filarach . Masz budynek w rzucie 10 x 10 m i z jednej strony wysuniesz połać dachową o 3 metry i oprzesz na 3 filarach na końcu, to powierzchnia zabudowy wynosi 130 m kw. (pow rzutu fundamentu + pow. zadaszona po obrysie z filarami włącznie). Ale musisz to mieć w projekcie, aby nie była samowola!!!

Wiem o tym, że mógłbym tak zrobić. Problem w tym, że wysunąć mogę tylko od strony elewacji węższej (7m) i musiałoby to być wysunięcie o te 4.5 metra. Sporo. Znacznie komplikuje całą budowę. Dużo prostsze byłoby wykonanie tarasu nawet na wspólnym fundamencie z domem (jedynie trzeba ławy przedłużyć) + zadaszyć niezależną konstrukcją dachową niż wyciągać na filarach połać dachową głównego budynku. Jest to możliwe, rozważam to ale tylko w ostateczności. Takie wysunięcie dachu i zrobienie filarów będzie mnie kosztowało masę pieniędzy i roboty.