Daniel1991 18.01.2022 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Witam wszystkich jestem na etapie kończenia budowy domu jednorodzinnego i niebawem wchodzi Cieśla. I jaka papę byście proponowali aby położyć na dach Dach jest kopertowy, kąt nachylenia z tego co dobrze pamiętam ok 35st, pełne deskowanie w przyszłości będzie blachodachówka na nim, a mi zależy Aby taka papa wytrzymała ok 2lat. Bo za ok 2-3lata pokryje blachę. Cieśla ogólnie doradza abym szukał w osnowie z włókniny poliestrowej. Myslalem o takiej papie https://www.castorama.pl/papa-zgrzewalna-wierzchniego-krycia-nexler-optimum-pye-pv250-s52h-7-5-m2-id-1144985.html?store=8062&exactc=7b548adcd9a73a19fecbfd33750c36b8&keyword=pla_LIA_pm&gclid=CjwKCAiA55mPBhBOEiwANmzoQuiXc-zVdk5b67kfvA2db3Zzy8Nu70ubBbn_jSpvGYL_i6t8n4nhihoCoA0QAvD_BwE Prosiłbym o pomoc w tej sprawie bo z zawodu jestem elektrykiem, a nie Cieśla i całkowicie się na tym nie znam. dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.01.2022 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 Witam wszystkich jestem na etapie kończenia budowy domu jednorodzinnego i niebawem wchodzi Cieśla. I jaka papę byście proponowali aby położyć na dach Dach jest kopertowy, kąt nachylenia z tego co dobrze pamiętam ok 35st, pełne deskowanie w przyszłości będzie blachodachówka na nim, a mi zależy Aby taka papa wytrzymała ok 2lat. Bo za ok 2-3lata pokryje blachę. Cieśla ogólnie doradza abym szukał w osnowie z włókniny poliestrowej. Myslalem o takiej papie https://www.castorama.pl/papa-zgrzewalna-wierzchniego-krycia-nexler-optimum-pye-pv250-s52h-7-5-m2-id-1144985.html?store=8062&exactc=7b548adcd9a73a19fecbfd33750c36b8&keyword=pla_LIA_pm&gclid=CjwKCAiA55mPBhBOEiwANmzoQuiXc-zVdk5b67kfvA2db3Zzy8Nu70ubBbn_jSpvGYL_i6t8n4nhihoCoA0QAvD_BwE Prosiłbym o pomoc w tej sprawie bo z zawodu jestem elektrykiem, a nie Cieśla i całkowicie się na tym nie znam. dziekuje [TABLE=class: data-table-base data-table-base--product-specification, width: 858] [TR=class: data-table-base__row] [TD=class: data-table-base__col data-table-base__col--label, bgcolor: #F5F5F5]Obszary zastosowania[/TD] [TD=class: data-table-base__col data-table-base__col--value, bgcolor: #F5F5F5]dachy płaskie[/TD] [/TR] [/TABLE] Zadzwoń do producenta i zapytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 19.01.2022 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Obawiam się, że będziesz musiał położyć dwie warstwy papy by mieć pewność, że dach nie będzie przeciekał przez tak długi okres(2-3lata).Pierwszą warstwę papy musisz przybić i to dość gęsto by nie podwiewał jej wiatr, a każdy wbity gwóźdź to potencjalna dziura w dachu, może nie od razu, ale po jakimś czasie jest to możliwe, bo dach drewniany jednak cały czas pracuje, pęcznieje i kurczy się od wilgoci i jest wyginany siłą wiatru.Pierwsza warstwa powinna być wytrzymała, trudna do przedarcia, by nie przebyły się przez nią łepki gwoździ przy szarpnięciu np. podmuch wiatru. Dlatego cieśla słusznie doradza papę na osnowie poliestrowej. Można tez użyć papę na osnowie z tkaniny z włókna szklanego. Na druga warstwę można położyć jakąś tanią, cienką pape termozgrzewalną, wierzchniego krycia, bo nawet najtańsze papy muszą wytrzymać min 3 lata, tego wymagają przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel1991 23.01.2022 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Gdy dzwonilem po materiałach budowlanych każdy doradza swoje. Jeden izobuda 2mm podkladowa, drugi inna tez podkladowa, a 3 nawierzchniową dlatego chciałem się zapytać jakie są wasze opinie i doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.01.2022 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Gdy dzwonilem po materiałach budowlanych każdy doradza swoje. Jeden izobuda 2mm podkladowa, drugi inna tez podkladowa, a 3 nawierzchniową dlatego chciałem się zapytać jakie są wasze opinie i doswiadczenia Kolego, budujesz dla siebie - co to znaczy dla Ciebie? Czy jak najtaniej czy jak najlepiej czy dobrze czy zgodnie ze sztuką itd. Z tego co widzę na stronie izohana jest wszystko napisane, trzeba tylko poszukać. Jak chcesz, to podjedź do hurtowni i zobacz pierwszą lepszą papę podkładową, weź do ręki, pomacaj, spróbuj rozerwać. Póki co teoretyzujesz, pewnie nawet nie przeszukałeś forum. A co ja bym doradził? Weź papę monomax izohana i masz problem z głowy do końca życia, a nie na 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.01.2022 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Ja bym proponował nie wynajdywać koła od nowa https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164195-Jaka-papa-na-deskowany-dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts