devilos 22.01.2022 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Witam zamontowali mi pompe mitzubishi zubadan 10 kw i pompa slabo grzeje tzn. dogrzewa bufor podlogowki do 23 stopni i tak od 3 dni czy to normalne ?Gosc powiedzial mi ze trzeba wygrzac podlogowke przez ok dwa tygodnie. Trzeba zwiekszac temperature o 2 stopnie kazdego dnia w trybie grzania i tka przez dwa tygodnie tylko ze nie widac efketu w postaci zwiekszajacej sie temperatury na buforze czy to normalny objaw prosze o opinie . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Jak Ci skomplikowali układ buforem, to trudniej będzie znaleźć przyczynę. Ale 23* w buforze to za mało. A ile idzie w podłogę i jaka temperatura powrotu?Wrzuć schemat instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devilos 22.01.2022 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 w podloge idzie tyle ile na buforze czyli 23 stopnie a powrot kilka kilkanascie stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.01.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 w podloge idzie tyle ile na buforze czyli 23 stopnie a powrot kilka kilkanascie stopni Bufor szeregowo i powrót bezpośrednio do pompy, czy bufor z wymiennikiem? Przykład Panasonica Minimalna temperatura wody w instalacji, przy której sprężarka może bezawaryjnie pracować to: • agregat 1-wentylatorowy = 18⁰C • agregat 2-wentylatorowy = 10⁰C Jeśli temperatura wody w instalacji jest mniejsza od powyższych wartości, zaleca się wykonanie wygrzania wstępnego za pomocą dodatkowego źródła ciepła. Można w tym celu użyć grzałki rezerwowej zamontowanej w pompie ciepła. Wystarczy aktywować tryb pracy FORCE (opis aktywacji znajduje się na poprzedniej stronie tego poradnika. W celu szybszego załączenia sprężarki, można w pierwszej kolejności wygrzać wodę na krótkim obiegu wstępnym – np. sprzęgło/bufor lub pierwszy obieg grzewczy. Kolejne odbiorniki dołączamy w miarę uzyskania wysokiej temperatury w ogrzewanej części instalacji. Nie wiem, jaka jest minimalna temperatura powrotu w Twoim Mitsubishi. Sprężarce szkodzi praca na zbyt niskiej temperaturze. I grzeją wtedy tylko grzałkami. Sprawdź, czy w ogóle chodzi sprężarka. Jak nie - zakręć wszystkie pętle i zostaw tylko najmniejszą. Jak osiągniesz ze 30* na powrocie - odkręć kolejną itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devilos 22.01.2022 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 bufor szeregowo. moja pompa nie posiada grzalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firmer 22.01.2022 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 w podloge idzie tyle ile na buforze czyli 23 stopnie a powrot kilka kilkanascie stopni Nie wiem, ile wynosi to "kilkanaście", ale wygląda, że delta na wyjściu z PC jest spora, więc poszukałbym miejsca, które ogranicza przepływ czynnika. Sterownik pompy pokazuje przepływ w GZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts