Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakończenie budowy domku jednorodzinnego - papierologia

Recommended Posts

Witam Państwa.

Stoję na progu zakończenia budowy domu jednorodzinnego w gminie Wieliczka - Pozwolenie na Budowę z 2019r.

Z brakujących rzeczy zostało do zrobienia:

z grubszych rzeczy to w zasadzie łazienka górna (będziemy kończyć za pół roku). Pomieszczenie otynkowane, króćce zaślepione.

Natomiast do dwóch miesięcy zostaną zamontowane:

-drzwi wewnętrzne,

-oprawy oświetleniowe - póki co mamy wypusty kablowe z żarówkami (łączniki i gniazda elektryczne mamy zamontowane),

-meble, TV itd,

-krany, muszla, umywalki,

-ogrodzenie i brama wjazdowa,

-taras lekki,

-kostka brukowa.

Ponieważ dnia 1.04 będzie już dwa lata od otrzymania kredytu w ING musimy oddać budynek. W związku z tym chciałem podpytać o możliwe najszybszą procedurę (którą pewnie trwa trochę) oddania domu do użytku.

Więc ustawodawca przewiduje trzy wnioski, które działają od marca 2021 r.

PB-16a "Zawiadomienie o zakończeniu budowy budynku mieszkalnego jednorodzinnego"

PB-17 "Wniosek o pozwolenie na użytkowanie"

PB-17b "Wniosek o pozwolenie na użytkowanie przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych"

M.in. w pozwoleniu na budowie czytam, że wnioski 17 dotyczą kategorii budynków inne niż kat. I czyli budynku mieszkalnego jednorodzinnego - wydaje się logiczne - jest na to osobny wniosek.

Nasuwają się jednak wątpliwości tzn. w załącznikach do wniosku 16 nie ma ujętych tak istotnych "słynnych" przy oddaniu rzeczy jak dziennik budowy czy odbiory instalacji (po za gazową), niemówiąc już o możliwej wizycie inspektora na budowie. Słyszałem ostatnio o działaniu ustawodawcy luzującym wymagania (budowa domu bez pozwolenia itd...), ale nie wiem czy akurat to się wpisuje w moją sytuację.

Pytanie czy wniosek PB-16 na prawdę wystarczy do zamknięcia budowy i całej papierologii z nią związanej czy jednak muszę dostarczyć np. 16 a potem 17 (w myśl kierunku i kolejności działania: zakończyłem budowę budynku, okej to teraz proszę o możliwość zamieszkania w nim :) )

i jeszcze pytanie: czy prace takie jak montowanie toalety czy umywalki i kranu to są dalej prace budowlane w myśl "zawiadomienia o zakończeniu budowy" ?

Prosiłbym o porady praktyczne i teoretyczne w szczególności biorąc pod uwagę mój stan budowy.

Pozdrawiam

Pogadaj z kierbudem - przecież to on potwierdza czy zakończono budowę. Jak podstempluje dziennik zrobisz odbiory instalacji i inwentaryzację geodezyjną to składasz wniosek do NB o zakończenie budowy.

Pozwolenie na użytkowanie składasz kiedy chcesz mieć odbiór częściowy (oraz w budownictwie nie-jednorodzinnym).

U nas starczyło doprowadzić do stanu deweloperskiego. Tylko tynki i wylewka w środku były.

Tylko, że w nowych wnioskach o zakończenie budowy PB-16a nie ma w załącznikach nic o dzienniku budowy i protokołach odbiorczych inst wew. Czy spotkaliście się już z tym?

Do prywatnych budynków mieszkalnych, jesli nie było odstępstw od projektu (=posadowienie budynku), to nie widziałem aby PINB fatygował się po budowie.

Czy przeniesienie kuchni z salonu do małego pokoju i dorobienie kominka z bloczku keramzytowego by zrobić wentylację jest zmianą, którą trzeba nanieść na projekt, czy nie robić tego skoro i tak nikt nie przyjdzie na budowe?

Czy przeniesienie kuchni z salonu do małego pokoju i dorobienie kominka z bloczku keramzytowego by zrobić wentylację jest zmianą, którą trzeba nanieść na projekt, czy nie robić tego skoro i tak nikt nie przyjdzie na budowe?

Jestem skromnym mierniczym, na budowie bywam na początku i na końcu. Do kartoteki budynku interesuje mnie powierzchnia zabudowy, ilość kondygnacji nad/pod-ziemnych, materiał ścian( do wyboru - mur, drewno , inne), rok zakończenia budowy (ja mam oświadczać gdy budowa jeszcze jest w toku??????) , kilka innych ........ pytań oraz kluczowy punkt 30: Czybudynek jest wiatą?*

Po prostu poezja.

Reszta to domena KB, chyba że wychodzi z tego jakaś afera, PINB wydaje stosowną decyzję, to wówczas mamy więcej pracy. Np. pomiary całkowitej wysokości klatki schodowej w celu zaklasyfikowania budynku i to dla inwestor była walka o centymetry. My mierzymy i podajemy wynik, decyzje nie należą do nas.

z grubszych rzeczy to w zasadzie łazienka górna (będziemy kończyć za pół roku). Pomieszczenie otynkowane, króćce zaślepione.

Natomiast do dwóch miesięcy zostaną zamontowane:

-drzwi wewnętrzne,

-oprawy oświetleniowe - póki co mamy wypusty kablowe z żarówkami (łączniki i gniazda elektryczne mamy zamontowane),

-meble, TV itd,

-krany, muszla, umywalki,

-ogrodzenie i brama wjazdowa,

-taras lekki,

-kostka brukowa.

Nic z tych rzeczy nie jest potrzebne do odbioru.

Na chłopski rozum potrzebne są:

-ściany

-dach

-okna

-ocieplenie (bez koloru na elewacji)

-instalacje - wszystkie z protokołami odbioru

-źródło ogrzewania

-barierki

Potrzebny też jest tynk i wylewka - bez tego nie da się sprawdzić elektryki i zamontować kotła.

Czyli defakto stan deweloperski to koniec procesu budowy. Wykończeniówka to nie budowa.

kiedy kierbud podstempluje DB, że wybudowano zgodnie z projektem.

Jego opinia jest kluczowa. Wiec pogadaj z nim, ile musisz jeszcze zrobić, by ci zatwierdził zakończenie budowy.

Pytanie, co zamieściłeś w projekcie domu? Ja u siebie z projektu wykreślałam tarasy.

Mój kierbud przymknął oko na brak barierek.

W projekcie mam wszystko wyszczególnione. Jest to taki bardziej szczegółowy projekt indywidualny, instalacje i taras też oczywiście są, nawet kostka brukowa dookoła domu, zbiornik retencyjny. Architekt zawarł chyba wszystko co mógł. Czyli polecasz powykreślać ile się da żeby przyśpieszyć odbiór?