Konus0 29.01.2022 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Witam, czy ma ktoś jakieś doświadczenie dotyczące domu wybudowanego z pustaka betonowego? Jakieś wady, zalety? Dobry materiał czy tragiczny, bo zdania są widzę podzielone, ale nie jest za łatwo znaleźć cokolwiek na ten temat.Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.01.2022 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Wiesz o tym, że kiedyś pustaki betonowe produkowało się samemu? Jakość jest taka, jak się zrobiło formę, z czego zrobiło beton i jak go zagęściło. Jak od 1950 dom się nie rozpadł, to znaczy że źle z nim nie jest. Bardziej bym się skupił na fundamencie, bo wieńca może w ogóle nie mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konus0 29.01.2022 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Dzieki za zainteresowanie. Tak wiem, ze robilo sie samemu - bardziej chodzi mi o takie kwestie jak to, ze beton jest teoretycznie zimny, mokry etc, jak to sie ma w praktyce? Dom po oględzinach naocznych nie jest najgorszy tzn nie jest popękany itp, do tego o dziwo ma strop z akermana, wiec mysle ze mozna założyć ze fundamenty są okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.01.2022 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 To trochę dziwne pytanie, bo skąd ja niby mam wiedzieć, czy dom jest zimny i mokry? Beton sam w sobie mokry nie jest, zimny też nie, wszystko zależy od termoizolacji. Akurat mam taki dom i jak się go nagrzeje, to ściany są ciepłe. Czego innego można by się spodziewać? Najważniejsze, żeby na tych zdrowych fundamentach była zdrowa izolacja pozioma. W tamtych czasach dawano podwójnie papę na osnowie tekturowej i na lepiku na gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.01.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Beton jest zimny, dlatego się budynki ociepla, kwestia odpowiedniej grubości ocieplenia. Co do stwierdzenia że beton jest mokry nie wiem co autor mial na mysli, jak sie go pomoczy jest mokry jak wyschnie beton jest suchy. Żaden materiał ścienny nie lubi wilgoci, różnie tę wilgoc tolerują, ale generalna zasad jest taka że zawilgocona ściana jest zimniejsza i mogą powstawać pleśnie, grzyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konus0 29.01.2022 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Czyli Panowie mówicie, że generalnie nie ma co się jakoś specjalnie bać tego budulca? Co mam na myśli jeśli chodzi o to zimno - załóżmy że ktoś ma stary dom z pustaka żużlowego i ściany o grubości 50cm, a drugi ktoś ma to samo, ale z pustaka betonowego. Zaden z tych domów nie jest ocieplony - różnica w "ciepłości" tych budynków będzie ogromna, czy znikoma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.01.2022 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Na pewno lepiej, gdy dom jest z pustaka z betonu, a nie z hasioka, bo jest solidniej wymurowany - tym się przejmuj.Jednocześnie odpowiednie ocieplenie daje radę, ale cudów nie należy oczekiwać. Zresztą dziś też wykonuje się budynki z betonu, jak np chyba większość "apartamentowców" w mojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts