Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin do kominka w salonie z rekuperacją w domu.

Recommended Posts

Witam, w domu będzie rekuperacja, ale w salonie będzie kominiek do którego rzecz jasna będzie potrzebny komin.

W projekcie nawiew do kominka mam pod posadzką 200mm2. Czy to oznacza że komin spalinowy też powinien być fi 200 i potem takiego komionka szukać. Dom na parterze ma 125 m2 ale będzie tez poddasze z czasem użytkowe ok 90m2.

I pytanie ostanie. Jako że będzie rekuperacja w domu, to zakup samego komina spalinowego jest błedem. Powinien być także jeden kanał wentylacyjny dobrze myślę ? A czy nie lepiej kupić w dwoma kanałami wentylacyjnymi i zrobić sobie w ten sposób "szacht" np. na kable od anteny itp ???

Witam, w domu będzie rekuperacja, ale w salonie będzie kominiek do którego rzecz jasna będzie potrzebny komin.

W projekcie nawiew do kominka mam pod posadzką 200mm2. Czy to oznacza że komin spalinowy też powinien być fi 200 i potem takiego komionka szukać. Dom na parterze ma 125 m2 ale będzie tez poddasze z czasem użytkowe ok 90m2.

I pytanie ostanie. Jako że będzie rekuperacja w domu, to zakup samego komina spalinowego jest błedem. Powinien być także jeden kanał wentylacyjny dobrze myślę ? A czy nie lepiej kupić w dwoma kanałami wentylacyjnymi i zrobić sobie w ten sposób "szacht" np. na kable od anteny itp ???

Nawiew powietrza do spalania robimy rurami fi 110, 125, 160. Mały kominek lub piecyk - fi 110, duży kominek - fi 160. Fi 200 to jakiś pomysł nie z tej ziemi....Średnica komina do kominka zależy od wysokości. Niski komin - fi 200, wysoki - fi 180. Oczywiście wielkość kominka również ma tutaj swoje 3 grosze do wtrącenia. Na logikę trza brać. Mając rekuperację, nie robisz wentylacji grawitacyjnej. Nawet do kominka. Wkład kominowy najlepiej stalowy https://forum.muratordom.pl/showthread.php?190755-Komin-do-kominka

Nawiew powietrza do spalania robimy rurami fi 110, 125, 160. Mały kominek lub piecyk - fi 110, duży kominek - fi 160. Fi 200 to jakiś pomysł nie z tej ziemi....Średnica komina do kominka zależy od wysokości. Niski komin - fi 200, wysoki - fi 180. Oczywiście wielkość kominka również ma tutaj swoje 3 grosze do wtrącenia. Na logikę trza brać. Mając rekuperację, nie robisz wentylacji grawitacyjnej. Nawet do kominka. Wkład kominowy najlepiej stalowy https://forum.muratordom.pl/showthread.php?190755-Komin-do-kominka

W moim projekcie doMU Domena 104bt, mam taki opis : Nawiew do kominka 200cm2 prowadzony pod pasadzką, wolot min 50 cm nad terenem.

Poczytałem trochę, ale tam jest 80 stron kłótni :) Nie możecie Wy fachowcy stworzyć takie kompenduim wiedzy, a nie spis przemyślen ?:)

Najlepiej komin systemowy z jednym kanałem wentylacyjnym do wykorzystania na wszelkie instalacje które nie zostaną przewidziane podczas prac.

Pustaki wraz z wkładem ceramicznym 200mm i ociepleniem.

200mm dolot powietrza to dużo. Jeśli rura znajduje się pod chudziakiem to nie potrzeba natomiast jeśli w warstwie styropianu to przy ścianie w celu ochrony przed zimnym wiatrem najlepiej zamontować dodatkowo zawór sterowany linką.

Drugi zawór przed samym wkładem będzie dobrą regulacją dopływu powietrza do spalania.

Wybór wkładu kominkowego.....pamiętać o Ekoprojekt

Wybierz kominek, zobacz jaką ma średnicę dolotu, jaka wylotu i będzie wszystko wiadomo.

200cm2 to rura kanalizacyjna fi 160 - ale to na wielki kominek. Na 99% babol w projekcie.

Od siebie dodam jeszcze, że kominek albo telewizor trzeba przestawić - robienie kominka obok telewizora to błąd w sztuce...

Jak rekuperacja to kominek z fabrycznym dolotem powietrza do komory, wtedy wbrew prawu nie robisz wyntylacji grawitacyjnej.

Kominek bez dolotu powietrza bezpośrednio do komory nie bardzo się nadaje do rekuperacji. Chociaż ludzie robiąc odzysk ciepła nie przestrzegają zasad użytkowania i mają rekuperację po to aby się znajomym chwalić, więc jaki kominek nie zrobisz to będzie działał

Poczytałem trochę, ale tam jest 80 stron kłótni :) Nie możecie Wy fachowcy stworzyć takie kompenduim wiedzy, a nie spis przemyślen ?:)
Jak sobie to wyobrażasz? Książkę mam napisać?! Może kiedyś... ;) Wchodzisz na forum i musisz się nauczyć odsiewać plewy....200 mm nawiew, to majaczenie jakiegoś ignoranta budowlanego

.

Taka specyfika forum. Był czcas, że przebrnąłem przez przez te wszystkie "kłótnie" i wnioski, które wyciągnąłem były praktycznie takie same, jak wyżej napisał Ci @eniu, czyli komin stalowy, średnicy takiej jak wylot spalin z kominka, zabudowany bezpośrednio nad wkładem (system bezwyczystkowy). Wkład kominkowy szczelny, doprowadzenie powietrza z zewnątrz "szczelnie" do wkładu, przepustnica elektroniczna przed wkładem. Dla mnie również oczywiste, że mając rekuperację, nie robisz żadnych "dziur" typu wentylacja grawitacyjna.

Powyższe mam od pięciu lat (z czego 3 i pół sezonu palone "dzień w dzień") i niczego bym nie zmienił, gdybym robił to dzisiaj.

ps. jest jeden minus stalowego komina do kominka - w kominku można wtedy palić tylko drewnem :lol2:

W moim projekcie doMU Domena 104bt, mam taki opis : Nawiew do kominka 200cm2 prowadzony pod pasadzką, wolot min 50 cm nad terenem.

Czerpnia min 50cm nad terenem (aczkowliek trochę wygórowane, zazwyczaj wystarczy min. 30cm, by ewentualnie śnieg nie zasypał), ale jednocześnie musi być co najmniej kilka cm niżej niż dolny poziom przyłącza tegoż dolotu powietrza w kominku.

Pamiętać też o odprowadzeniu skroplin z dolotu - odpowiednie spadki i czerpnia powinna być na trójniku, który jeden z końców wprowadzony w grunt.

Żadnych dodatkowych kanałów went. Chyba, że właśnie jako szacht komunikacyjny, ale to musi być szczelne.