Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece gazowe - ranking

gkati

Recommended Posts

Cześć

Chciałabym wymienić piec gazowy ( ogrzewanie domu i wody) na nowy.

Metraż 180 m 2,3 kondygnacje .

Zależałoby mi na tym by:

-nie zajmował dużo miejsca

-był tzw inteligentny- dopasowywał się i zapamiętywał warunki termiczne domu

- jednofunkcyjny/ dwufunkcyjny? tu liczę na podpowiedž

- ekonomiczny w miarę możliwości

Na co jeszcze powinnam zwròcić uwagę ?

Co macie/ polecacie ?

Bardzo proszę o Wasze porady/ opinie

Dziękuję

Beata

Nikt nie zrobi rankingu kotłów. Każdy ma swój kocioł. Ja miałem kilka kotłów, ale trudno porównywać kocioł obecny z kotłem sprzed kilku czy kilkunastu lat, bo wiadomo że kiedyś urządzenia były trwalsze i tej samej firmy obecny sprzęt będzie gorszy, choć będzie miał WiFi i wiele innych bajerów. Trzeba wziąć pod uwagę, że nowe sprzęty są coraz bardziej naszpikowane elektroniką i coraz bardziej awaryjne.

To co zapytałaś to temat rzeka...

Ale dla takiego domu raczej jednofunkcyjny (oznacza że jest jeden wymiennik + zasobnik CWU), a nie dwufukncyjny. Dwufukncyjny (z dodatkowym wymiennikiem przepływowym), to tylko jak kran ciepłej wody jest zaraz przy piecu.

Dziękuję

Jednak jakis piec muszę wybrać, zdaję sobie sprawę z ograniczeń .

Ja teraz użytkuje 20 letniego Junkersa( ostatnio jak hydraulik u nas był, mówił właśnie że tak żywotnych piecòw już nie robia )- pytanie czy dalej ta firma czy Viessman czy Beretta czy jeszcze coś innego .Mam średnie rozeznanie w temacie .

Pozdrawiam

Beata