Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop - konstrukcja

Recommended Posts

Pozwoliłem sobie założyć temat w tym dziale bo uznałem go za właściwy do mojej sprawy.

W projekcie mam wskazany strop jako monolit 15cm. Z racji tego, że posiadam sporo różnych dwuteowników to pomyślałem czy nie można by wykonać zamiast takiego stropu monolitycznego takiego stropu opartego na dwuteownikach.

Dwuteowniki są nowe IPN 140.

Odległości między dwuteownikami byłyby jednakowe ( +/- ok. 1m)

Długości poszczególnych przęseł nie przekraczałaby 4m. Wewnątrz są dwa słupy żelbetowe na których można by oprzeć taką konstrukcję.

Czy da się takie coś obliczyć w jakiś prosty sposób?

Znalazłem takie dane dotyczące nośności takich dwuteowników ( załącznik)

Będę wdzięczny za jakąkolwiek informację.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/_qIxfTW~TR3uJSI9nOMuAZYrb5r3dY

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/O4yKbFtSaD2AJioc9_jQ3t8qTrtXEU

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/k0UQ~S1DreGVozh0Bnsmv7vXdrDfTo

Tak, wiem, mogę je sprzedać i kupić za to pręty, ale nie oto pytam.

O tym, że mogę zadać pytanie do konstruktora też wiem.

Chodzi mi o to czy takie coś jest wykonalne i czy ma to ręce i nogi przy tych rozpiętościach.

Będę wdzięczny za wasze porady.

Edytowane przez tasaq

uwazasz, że tak ogólna odpowiedź "chyba da się" / "ee raczej nie" od kogoś anonimowego z forum, nie mają żadnych detali będzie coś wartościowa / lepsza niż konstruktora?

Przecież on też Ci ogólnie odpowie i będzie w tym bardziej wiarygodny + da info czy jest sens to liczyć i na koniec jak zapłacisz to policzy i jeszcze ktoś musi nanieść zmiany na projekt..

• Like 1

@Dzeus86, uważam, że na FM jest kilka osób z doświadczeniem w projektowaniu takich konstrukcji. Na tym etapie mi nie chodzi o pisanie do konstruktora, tylko o informację z forum. Od nikogo nie oczekuję obecnie tego żeby się pod czymś podpisywał.

Taki jest sens forum żeby zadawać pytania na które chce się uzyskać odpowiedź.

EDIT Faktycznie nie napisałem info z czego są ściany.

Ściany to pustak 25cm kl15 przemurowany warstwą cegły.

Edytowane przez tasaq

Możesz podać obciążenia jakie będą na tym stropie i do tego warstwy stropu.

Rozpiętości belek dwuteowych w rozstawie co ok. 1,00m to 3,85m, 2,35m i 4,14m.

Te dwuteowniki opierają się na ścianach i na podciągach w osiach C, D oraz E (?)

Jakiej długości są te belki IPN 140 i z jakiej stali?

Przepraszam, że dopiero teraz reaguję na Wasze posty.

@d7d Tak, chcę zamocować te dwuteowniki w miejscu podciągów na osiach C,D,E.

Plan byłby żeby zrobić taką stalową kratownicę z dwuteowników, w środku to zazbroić prętem zbrojonym fi 12 20x20 cm i zalać C20/25.

W warstwach po kolei:

- dwuteownik zalany wewnątrz betonem

- izolacja w formie styropianu 7cm tak żeby schować rurki od reku

- jastrych 6cm

- płytki/panele

Tak, byłby to w dużej mierze strop kleina tylko bez półkolistych sklepień a robiony na prosto.

Plan jest to zrobić systemem gospodarczym więc żadna ekipa nie będzie marudzić.

Mam sporo płyt szalunkowych 2,5 x 1,2m, które w łatwy sposób można w tej sytuacji zastosować.

@ Mareks77

Konkretniej to z ojcem. Dlaczego mam to zlecać murarzowi? Dwój lewych rąk nie mam i patrząc na ceny choćby robocizny chcę jak najwięcej wykonać samemu.

To źle, że w ten sposób kombinuję, a zaoszczędzone pieniądze będę mógł przeznaczyć na inne wydatki związane z budową?

Tak, wiem, że to będzie czasochłonne, ale nie to było przedmiotem pierwszego postu.

Tak patrząc na ten rzut to te poziome elementy z tych dwuteowników to za słabe będą tam nad jadalnią. Siatka fi 12 -20x20 bez sensu bo o ile te prety prostopadłe do IPN140 będą niosły to w drugim kierunku po co taka siatka? Tu potrzeba lub nie) tylko prętów rozdzielczych. Kolejna wątpliwość to co ze zbrojeniem podporowym ?

Samo zalanie tych dwuteowników betonem nie gwarantuje współpracy stali i betonu.

Ogólnie średni ten pomysł.

Przepraszam, że dopiero teraz reaguję na Wasze posty.

@d7d Tak, chcę zamocować te dwuteowniki w miejscu podciągów na osiach C,D,E.

Plan byłby żeby zrobić taką stalową kratownicę z dwuteowników, w środku to zazbroić prętem zbrojonym fi 12 20x20 cm i zalać C20/25.

W warstwach po kolei:

- dwuteownik zalany wewnątrz betonem

- izolacja w formie styropianu 7cm tak żeby schować rurki od reku

- jastrych 6cm

- płytki/panele

Tak, byłby to w dużej mierze strop kleina tylko bez półkolistych sklepień a robiony na prosto.

Plan jest to zrobić systemem gospodarczym więc żadna ekipa nie będzie marudzić.

Mam sporo płyt szalunkowych 2,5 x 1,2m, które w łatwy sposób można w tej sytuacji zastosować.

Jaką przewidujesz grubość płyty żelbetowej wylanej między dwuteownikami IPN 140?

Na całą wysokość czyli 14cm czy jednak mniejsza grubość np. 8cm - mniej betonu i lżejszy strop?

Zbrojenie nośne prostopadłe do dwuteowników - z obliczeń ale średnica to raczej #6 lub #8 a nie #12.

Zbrojenie rozdzielcze np. #6.

Strop Kleina to płaski z cegłami a nie płyta żelbetowa.

Dobrym pomysłem może być wykorzystanie ceramicznych pustaków stropowych i zbrojenie między pustakami - może niskie pustaki stropowe Akermana?

https://www.muratorplus.pl/technika/konstrukcje/stropy-ackermana-aa-j1qh-Uypo-AzF6.html

Planowałem przestrzeń między dwuteownikami zalać warstwą betonu ok 8-10cm a resztę wypełnić ewentualnie styropianem.

Ale jeśli zwiększenie warstwy betonu do pełnych 14 cm spraw, że będzie to bardziej stabilne to mogę to w ten sposób zrobić.

Co do zbrojenia prostopadłego do dwuteowników (kratownicy jak ja to określiłem) to mogę zastosować fi 12 bo akurat takie mam ale jeśli cieńsze też zapewniałyby odpowiednią wytrzymałość to się nie obrażę 

Fi 12 mam jeszcze trochę zakupionych na górkę na etapie fundamentów.

Grubsza płyta to więcej betonu (kasa i robocizna) i większe obciążenie belek stropowych.

Przy cieńszej płycie (d=8-10cm) wypada obetonować środnik i górną półkę dwuteownika IPN 140.

Między płytą d=14cm a płytą d=10/8 cm jest różnica ciężaru 96/144 kG/m2.

Co będzie na styropianie?

Obciążenia użytkowe to pokoje mieszkalne?

Koledzy i koleżanki... autor chce zamiast podciągu żelbetowego zrobić belkę zespoloną, .

To nie tylko belki dwuteowe jako strop, ale także podciągi z tychże belek, wykonane jako zespolone. Te podciągi nie tylko podpierają strop ale usztywniają go, czyli aby nie zmienić statyki budynku należałoby poza obliczeniem nośności zaprojektować węzeł podporowy i węzły pośrednie ( poprzeczne opierające się na podciągach). Czyli już nie byłaby to typowa zespolona, tylko ipe użyte jako zbrojenie dolne podciągu, no i rodzi się kolejny problem, a mianowicie szerokość ipe 140 i oparcie na niej poprzecznych ipe. Być może że potrzeba będzie w pidciągach dać dwa ipe ( i znowu przewiązki, skręcanie śrubami)

Masz płyty szalunkowe, wypożycz podpory i zrób żelbet, a dwuteowniki sprzedaj

Koledzy i koleżanki... autor chce zamiast podciągu żelbetowego zrobić belkę zespoloną, .

Wg mnie to nie ma być belka zespolona (chyba że pod tym określeniem każdy z nas rozumie coś innego).

Myślałem o oparciu płyty żelbetowej na dolnych półkach a Ty pewnie myślisz o oparciu na górnych półkach.

Zwykły strop na belkach stalowych oparty na stalowych podciągach.

Czy to jest możliwe dla IPN140 to się okaże po zebraniu obciążeń i po obliczeniach.

Na ścianach muszą być wieńce.

Edytowane przez d7d

Na pierwszym rysunku belki sralowe są w miejscu podciągów i do nich prostopadłe belki stalowe. I jakby nie kombinować to nie da się stali oprzeć o stal tego samego przekroju. A podciąg stalowy 4 metrowy nijak z jednej 140 nie wyjdzie, pewnie i z czterech nie wyjdzie.

Chyba że podciągi będą albo żelbetowe ( wyjdzie gdzieś 40 cm bo stropu w to ująć nie można, albo stalowe gdzieś około dwa razy ipe 240