Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik panelowy. Czy musi być biały?

swierol

Recommended Posts

Witam,

Za kilka dnie będę miał grzejniki do swojego małego domku. Będą to grzejniki panelowe V33. Ze względu na to, ze kupię je za naprawdę małe pieniądze wpadłem na pomysł aby pomalować proszkowo na inny kolor. Lakiernie tez mam w bardzo dobry pieniądzach. Chciałbym aby zwykły grzejnik stał się elementem, który wzbudzi ciekawość:)

To mały domek 70m2, grzejników w sumie będzie 5 w 3 pomieszczeniach. Ściany najpewniej białe, sufit również biały/pobielony z desek, podłoga raczej deska sosnowa lub modrzewiowa. Myślałem nad jasny szarym, antracyt to nie dla mnie, czerń wewnątrz też nie bardzo mi pasuje. Może macie doświadczenia z ciekawymi kolorami na grzejnikach?

Witam,

Za kilka dnie będę miał grzejniki do swojego małego domku. Będą to grzejniki panelowe V33. Ze względu na to, ze kupię je za naprawdę małe pieniądze wpadłem na pomysł aby pomalować proszkowo na inny kolor. Lakiernie tez mam w bardzo dobry pieniądzach. Chciałbym aby zwykły grzejnik stał się elementem, który wzbudzi ciekawość:)

To mały domek 70m2, grzejników w sumie będzie 5 w 3 pomieszczeniach. Ściany najpewniej białe, sufit również biały/pobielony z desek, podłoga raczej deska sosnowa lub modrzewiowa. Myślałem nad jasny szarym, antracyt to nie dla mnie, czerń wewnątrz też nie bardzo mi pasuje. Może macie doświadczenia z ciekawymi kolorami na grzejnikach?

Wystarczyło przeczytać do końca. Skoro wysyłasz mi zdjęcia z Google to znaczy ze w tej materii doświadczen nie posiadasz.

Myślałem nad jasny szarym, antracyt to nie dla mnie, czerń wewnątrz też nie bardzo mi pasuje. Może macie doświadczenia z ciekawymi kolorami na grzejnikach?

Usuń to proszę. Totalna kompromitacja.

Wystarczyło przeczytać do końca. Skoro wysyłasz mi zdjęcia z Google to znaczy ze w tej materii doświadczen nie posiadasz.

Zamiast zdjęć wolisz RAL czy RGB ?

Z postu wynikało, ze nie jesteś pewny swojego pomysłu - pokazałam, ze kolorowe grzejniki to nie jest jakaś nikomu nie znana ekstrawagancja.

Jasnoszary na białej ścianie może wyglądać jak brudny, dlatego zwykle stosuje się bardziej wyraziste kolory (bliższe antracytowi), które nie pozostawiają wątpliwości, że to celowy zabieg estetyczny a nie brak zgrania kolorów.

Chyba, że chcesz ukryć grzejnik i wówczas malujesz pod kolor ściany

Edytowane przez Elfir

Z postu wynikało, ze nie jesteś pewny swojego pomysłu - pokazałam, ze kolorowe grzejniki to nie jest jakaś nikomu nie znana ekstrawagancja.

Jasnoszary na białej ścianie może wyglądać jak brudny, dlatego zwykle stosuje się bardziej wyraziste kolory (bliższe antracytowi), które nie pozostawiają wątpliwości, że to celowy zabieg estetyczny a nie brak zgrania kolorów.

Chyba, że chcesz ukryć grzejnik i wówczas malujesz pod kolor ściany

Ukrywać go nie chce.

Antracyt jak pisałem jest dla mnie za ciemny ale dwa odcienie "niżej" może być dobry pomysłem.

Specjalnie też napisałem, że to grzejnik panelowy czyli najpopularniejszy model bo nowoczesne grzejniki kolumnowe wyglądają super nawet białe:)

Mam rozumieć, że w grę wchodzą tylko odcienie szarości do antracytu?

Zamiast zdjęć wolisz RAL czy RGB ?

Właśnie pokazałeś swoje mądrości. Na odrębnym tamacie trwa wojna z takimi jak Ty i przez takich jak Ty. Mimo tego, że rozumiałem co napisałem do Elfir to postanowiłeś zadrwić ale to świadczy tylko o Twoim poziomie. Włąśnie spojrzałem pod swojego laczka. Dlaczego tWÓJ wpis nadal jest widoczny? Aż dziw bierze....

Edytowane przez swierol

Ukrywać go nie chce.

Antracyt jak pisałem jest dla mnie za ciemny ale dwa odcienie "niżej" może być dobry pomysłem.

Specjalnie też napisałem, że to grzejnik panelowy czyli najpopularniejszy model bo nowoczesne grzejniki kolumnowe wyglądają super nawet białe:)

Mam rozumieć, że w grę wchodzą tylko odcienie szarości do antracytu?

Nie wiem jaki masz na całość pokoju koncept. Jaki kolor ścian planujesz.

W tym linku, co ci się nie podobał, był cały kolorowy przekrój rozmaitych kombinacji, nawet z tymi prostymi grzejnikami, które są podobne do panelowych wizualnie.

Sama faktura takiego grzejnika panelowego to nie problem. To, co najbardziej wizualnie będzie przeszkadzać, to głowica termostatyczna z pokrętłem.

Grzejniki dekoracyjne ukrywają podłączenia lub robią je metalowe, barwione, a nie z białego plastiku.

Po prostu napisałeś "jasnoszary", co mogło sugerować "popielaty" - a to przy jasnej ścianie może dać wrażenia pokrytego kurzem. Jednocześnie gdyby ta ściana była w ciemnej tonacji (albo popielata), to popiel nie byłby złym wyborem.

Przykładowo:

pl-pl-node-tb-product-family-horizontal-panel-radiators-fcv-desktop810x810.jpg

A tu szary (nie jasny, nie ciemny) przy jasnej ścianie - też jest ok:

http://www.jaga.com.pl/katalog-grzejnikow/images/section_bg/en/sec_bg_3_en_linea_plus.jpg

A tu jasnoszary i jasna ściana i już zaczyna wyglądać jak przybrudzony (po wklejeniu na forum zdjęcie jest ciemniejsze niż w oryginale, wiec dodam link):

188362-3e96-800x0-sc1x77778_grzejniki-ds-basia-marcin8a-budujemydompl.jpg

https://budujemydom.pl/i/2018/11/27/188362-3e96-800x0-sc1x77778_grzejniki-ds-basia-marcin8a-budujemydompl.jpg

Jeśli chodzi o ciemne odcienie szarości i czerń to będzie nawiązanie loftowe. Czerń/antracyt dodaje wyrazistości zbyt mdłym wnętrzom.

Żeby uściślić - chodzi o taki:

grzejnik.jpg

Czy taki:

ico1_regulacja_grzejnika_1.jpg

Bo ten drugi to chyba ciężko będzie pomalować bez malowania agregatem.

No i przez to, że nie tworzy jednolitej płyty lepiej go schować w tle koloru ścian niż kolorystycznie eksponować.

Edytowane przez Elfir

w tym linku, co chciałeś bym go usunęła, jest taki przykład:

193858-c0d3-530x0_nowoczesne-grzejniki-aranzacje-zd17-budujemydompl.jpg

I widać, że przy chłodnym odcieniu ścian grzejnik w ciepłym odcieniu (jasnożółty, kość słoniowa?) wygląda jak zżółknięty

A tu ktoś malował stary grzejnik na groszkowy i jak widać z tła, świetnie wyglądałby na ciemnej ścianie (ciemnoszarej):

images?q=tbn:ANd9GcSPRljxdcaNL8RNY5NPo8ge_5pXTc8WBxOSKQ&usqp=CAU

A tutaj wtopiony kolorystycznie w ścianę:

b7fc8bd6e072b4698bcc29ccff623753.jpg

Edytowane przez Elfir

Chciałbym uniknąć efektu jak w przypadku fioletowy grzejnik i sciana. Zdjęcie grafitowej ściany i szarego grzejnika bardzo mi się podoba tak samo jak Pomysł na czarne grzejniki. Tylko nie wiem jak poradziła by sobie malarnia z tym. Jak na czarnym grzejniku maja być jakieś niedomalowania, które będą widoczne to już wolę zostawić ja biale:)

Głowice też szybciej kupię czarne niż szare.

Dzięki, to jest to o co mi chodziło.