boguslaw 30.12.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Tu przerwał, lecz wszystkim się zdawało,że Woj..... wciąż gra jeszcze a to echo grało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaz 30.12.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Proponuję zapoznać się z: http://www.southernpine.com/mold.shtml#moisture http://www.southernpine.com/moisturecontent.shtml Dodam jeszcze, dla ścisłości, cytat z National Housing Code of Canada 1998 (do dziś obowiązujący) 1.4.2.5. Moisture Content 1) Moisture content of lumber shall be not more than 19% at time installation." Pozdrawiam i wszystkim budującym domy szkieletowe (firmom wykonawczym i inwestorom) życzę powodzenia w Nowym - 2005 - Roku. Czy znalazles tam gdzie mowe o zabudowie tego drewna?czy tylko chodzi o kostrukcje? co dalej ,bo jak tak samo jak na polskich budowach to raczej rece zalamywac.Jedz i sprawdz gdzie maja te normy polscy wykonawcy jesli o nich slyszeli. Jak pisales nie stawiales takich domow to skad masz miec praktyke w tej dziedzinie.To co piszesz wie kazdy stolarz w stanach,przydaloby sie raczej zalozyc forum dla wykonawcow i nabyc troche praktyki realistycznej rowniez samemu. Tak dla ciekawosci powinienes zmiezyc zawartosc wilgoci drewna przed zamknieciem w Polsce i stanach.Obys nie dostal zawalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.12.2004 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego 1.2.1.1. Drewno konstrukcyjne Drewno przeznaczone na konstrukcję budynku winno spełniać wymogi wytrzymałościowe zgodnie z obowiązującymi normami. Drewno winno być suszone komorowo, czterostronnie strugane, z zaokrąglonymi lub sfazowanymi krawędziami, o wilgotności maksimum 18 % Wybacz, house, ale czy w cytowanym przez inwestora cytacie jest mowa o zabudowanym drewnie? Widzisz coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 30.12.2004 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Jak pisales nie stawiales takich domow to skad masz miec praktyke w tej dziedzinie. Nie pisałem, że nie stawiałem. Pisałem, że nie jestem (dziś) firmą wykonawczą. A tak dla ścisłości, dla Twojej wiadomości, przez prawie pięć lat stawiałem takie domy w Connecticut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaz 30.12.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Jak pisales nie stawiales takich domow to skad masz miec praktyke w tej dziedzinie. Nie pisałem, że nie stawiałem. Pisałem, że nie jestem (dziś) firmą wykonawczą. A tak dla ścisłości, dla Twojej wiadomości, przez prawie pięć lat stawiałem takie domy w Connecticut. Wiec wiesz jaka jest roznica miedzy stanami i Polska.Z zimna krwia ladujesz bzdury ludziom do glowy.Jednak 5 lat to za malo,porzadny wlasciciel firmy nie dopusci nawet do ciecia elementow.Co do jakosci wykonania w Polsce nie wspomne oraz jakosci uslug sprzedawcow i posrednikow.Jak dotad nie spotkalem zadnego lumber center w Polsce dorownujacemu nawet tak dziadoskiemu jak Ring's End Lumber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.12.2004 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Wybacz house,ale w firmach renomowanych, których, nie ukrywam, nie jest wiele w naszym kraju, widzę róźnicę - na korzyść polskich firm.Żadna, renomowana firma, nie użyje na na budowie takiego drewna jakie pokazujesz na jednym ze swoich zdjęć. Żaden, porządny, producent tarcicy dla szkieletu, nie wypuści takiej tarcicy ze swojego tartaku. Piszesz - "Jak dotad nie spotkalem zadnego lumber center w Polsce dorownujacemu nawet tak dziadoskiemu jak Ring's End Lumber." - bo w naszym kraju nie powstały żadne tego typu "lumber center". Budownictwo szkieletowe dopiero co rozwija się, a w Stanach istnieje kilkadziesiąt lat, albo i więcej. Może kiedyś "lumber center" powstaną. Dziś większość firm kupuje drewno bezpośrenio w "swoich" tartakach.Może kiedyś, kiedy budownictwo szkieletowe będzie stanowiło 25-30% budownictwa jednorodzinnego (np. jak w Niemczech) (dziś w Polsce stanowi ok. 4-5%) takie typowe "lumber center" powstaną. Nie przesadzaj z tymi kwalifikacjami - budując domy dla bogatych, po roku pracy na budowach, byłem brygadzistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaz 31.12.2004 01:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Wybacz house, ale w firmach renomowanych, których, nie ukrywam, nie jest wiele w naszym kraju, widzę róźnicę - na korzyść polskich firm. Żadna, renomowana firma, nie użyje na na budowie takiego drewna jakie pokazujesz na jednym ze swoich zdjęć. Żaden, porządny, producent tarcicy dla szkieletu, nie wypuści takiej tarcicy ze swojego tartaku. Piszesz - "Jak dotad nie spotkalem zadnego lumber center w Polsce dorownujacemu nawet tak dziadoskiemu jak Ring's End Lumber." - bo w naszym kraju nie powstały żadne tego typu "lumber center". Budownictwo szkieletowe dopiero co rozwija się, a w Stanach istnieje kilkadziesiąt lat, albo i więcej. Może kiedyś "lumber center" powstaną. Dziś większość firm kupuje drewno bezpośrenio w "swoich" tartakach. Może kiedyś, kiedy budownictwo szkieletowe będzie stanowiło 25-30% budownictwa jednorodzinnego (np. jak w Niemczech) (dziś w Polsce stanowi ok. 4-5%) takie typowe "lumber center" powstaną. Nie przesadzaj z tymi kwalifikacjami - budując domy dla bogatych, po roku pracy na budowach, byłem brygadzistą. No niestety ale jest to lokalny sprzedawca jak wiesz ,posiadajacy 5 sklepow.Jednak nawet wasza centrum nie dorownuje mu w 10% w jakosci .Natomiast sa o wiele lepsi sprzedawcy.Ring's End jest dla mnie nie do zakceptowania,przykladem jest np. , belki o dlugosci 16 metrow potrafia wyjsc z osi o 5mm porownujac konie z poczatkiem(sa one na zamowienie).Napomiast wiesz jakie mozna dostac u jeszcze mniejszych sprzedawcow(z obrotem nie przekraczajacym $500 000 000) z dokladnosciado 2mm na 16metrach. To tylko dla porownania nawet waszego centum z tymi gorszymi sprzedawcami wysiada z dokladnoscia i jakosci. http://www.ringsend.com Wybacz znam takich wielu ktorzy oferuja pozycje tzw.brygadzisty po przepracowaniu 5 lat(nie z calym dorobkiem 5 lat),ale to samo jest wykladnikiem jaka moze byc to firma.Jest to poprostu smieszne Gdzie tam mozna sie nauczyc czego kolwiek.Co dopiero z reszta zatrudnionych i jakoscia ich uslug.No niestety jest taka jak obecnie na rynku polskim.Nie daleko pada jablko od jabloni. Rozumiem teraz dlaczego jest ZERO obietywizmu w twoich wypowiedzia i reklamie szkieletu.Kazdy musi jakos zyc,w koncu pieniadze same na lipie nie leza.Mozna ja natomiast stprzedac jako dab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 31.12.2004 02:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Do Inwestora i House :Panowie po jaka cholere prowadzicie ta czcza dyskusje z dyletantami pokroju W.N. przeciez ich nie sa w stanie przekonac zadne argumenty.Nie rozumiem tylko ludzi ,ktorzy decyduja sie wydac kupe pieniedzy na to dziadostwo kierujac sie czym?? moda ? checia wyroznienia sie wsrod sasiadow czy znajomych? widocznie im czegos brakuje do szczescia i byc moze jest to wlasnie "patyczak" !!! Wiec jesli ich na to stac i odczuwaja nieodparta chec pomieszkania sobie w czyms takim to ich sprawa.I na koniec dodam tylko ze w okresie 10 lat mieszkalem w 5ciu takich "domach" i wszystkim ,ktorzy pytaja czy warto odpowiadam zdecydowanie NIE !!!! P.S. A jak to sie pieknie pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matth 31.12.2004 02:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 To jeszcze raz ja. Zapomnialem Wam zyczyc Szczesliwego Nowego Roku 2005 ,co niniejszym czynie P.S.Do mieszkajacych w "patyczakach": nie pijcie w Sylwestra za duzo gorzaly i nie palcie papierochow bo to moze byc Wasz ostatni Sylwester w Waszych wymarzonych "domkach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 31.12.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego każda dyskusja tutaj pomiedzy zwolennikami i przeciwnikami budownictwa szkieletowego kończy się wzajemnym obrzucaniem się błotem. Nie rozumiem dlaczego niektórzy uważają, że budujący dom szkieletowy idzie za modą... za jaka modą? Czy coś, co obejmuje zaledwie kilka procent rynku to już moda??? Jest raczej odwrotnie, to domy murowane są w modzie, a jeśli ktokolwiek wychyla się poza tą modę i jeszcze ma odwagę otwarcie o tym powiedzieć natychmiast znajduje się dziesięciu życzliwych próbujących mu to wyperswadować. Nie będe ukrywał, że jestem jednym z tych nielicznych, którzy zdecydowali się na dom szkieletowy. Obecnie jestem na etapie projektu, ale wierzcie mi, że ktoś, kto decyduje sie na taką decyzje jak nikt inny rozważa wszelkie za i przeciw. Dlatego niestety przynajmniej 1/3 postów z tego typu wątków to tylko jałowe gadanie. Nie rozumiem dlaczego przeciwnicy domów szkieletowych nazywają je "trabantami", "tekturowcami", itp... być może ciezkie doświadczenia naszego kraju z przeszłości pozostawiły taki ślad w psychice, że to, czego nie przebije kula jest cacy, a drewno jest be, bo można je siekiera porąbać. To bardzo złudne poczucie bezpieczeństwa. Zbulwersowałem się po raz kolejny, chociaż mam nadzieję, że dyskusja jeszcze się nie skończyła.Sorry, ale nie mogłem już wytrzymać czytając niektóre posty.Pozostaje mi życzyć wszystkim budującym zrealizowania wymarzonego domu juz w najbliższym roku, niezależnie, czy będzie to dom szkieletowy, czy murowany. I przede wszystkim zadowolenia z tego, co sobie wybrali i wybudowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 31.12.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 I jeszcze jedno...Szkoda, że fachowcy od budowania szkieletowego którzy biorą udział w tej dyskusji zamiast podac sposoby uniknięcia pewnych problemów opisują tylko same problemy z mniej lub bardziej jawnymi komentarzami w stylu: zobacz jak wdepniesz, gdy wybudujesz dom szkieletowy...Jeśli chodzi o samą wilgoć, to jest całe mnóstwo także polskich publikacji na ten temat, poniżej tylko jeden link, który znalazłem tak na szybko:http://dom.gazeta.pl/dom/1,50797,609464.html A uniknąć można każdego problemu i temu chyba powinna służyć taka dyskusja. Niestety jak widać niektórym zależy tyko na pokazaniu samych wad, żeby zniechęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.12.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Mechanics To ja pisałem o modzie? Bo jak inaczej wytłumaczysz, iż obiekty szkieletowe budują bardzo często ludzie bardzo dobrze sytuowani, elita towarzyska, którzy następnie pakują do środka wyposażenie godne rezydencji? Chyba, że traktują to co zrobili prowizorycznie - jak im się odmieni pozmieniają układ, wygląd elewacji, cały ten "makijaż" jak pisałem i będą mieli "nowy" dom. Budownictwo szkieletowe faktycznie to umożliwia. Pytasz o rady, jak uniknąć przedstawianych zagrożeń. To tak jakbyś skacząc do lodowatej wody pytał się o najlepsze środki na przeziębienie. Zachowaniem racjonalnym byłoby wymusić te rady na propagatorach systemu, i nie pozwolić im się uchylić od odpowiedzi. Chodzi w końcu o Twoje bezpieczeństwo i Twoich najbliższych. Pisałem o zagrożeniu grzybami, pleśniami etc. Ekspert Nitka nie podjął tematu - zlekceważył problem czy też go nie zauważa ??. Temat będę zatem wywoływał również dla Twojego dobra. Opowieści, iż system jest w powijakach, że są wykonawcy i wykonawcy, że nie ma doświadczeń to bzdura. Normy i przepisy chroniące ludzkie zdrowie powinny wyprzedzać życie. Chyba, że napiszą jak na papierosach. ....... może być przyczyną wielu groźnych chorób. Do kogo się poskarżysz w razie nie daj Boże problemu? Powie ktoś - no jak to - to był Twój własny suwerenny wybór. Dlatego należy mistrza przycisnąć do ściany!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 31.12.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego 1.2.1.1. Drewno konstrukcyjne Drewno przeznaczone na konstrukcję budynku winno spełniać wymogi wytrzymałościowe zgodnie z obowiązującymi normami. Drewno winno być suszone komorowo, czterostronnie strugane, z zaokrąglonymi lub sfazowanymi krawędziami, o wilgotności maksimum 18 % Wybacz, house, ale czy w cytowanym przez inwestora cytacie jest mowa o zabudowanym drewnie? Widzisz coś takiego? Kol. W.Nitka proszę nie oszukiwać ludzi nie nie manipulować. Z opracowanych przez ciebie "Wymagań" jednoznacznie wynika że własnie takie drewno ma być zabudowywane. Każdy kto przeczyta to opracowanie będzie przekonany że tak właśnie jest. Nie ma w nim w żadnym innym miejscu mowy o innej wilgotności niż zacytowałem, nie ma w nim nigdzie mowy że drewno powinno być przed zamknięciem ścian dosuszane do określonej niższej wilgotności. Przynajmniej ja nie znalazłem takich informacji - proszę o ich wskazanie jeśli coś pominałem. Więc każdy wykonawca który przeczyta te wymagania będzie przekonany że zabudowując takie mokre drewno robi dobrze. Niestety wyglada na to że "Wymagania" to sklejanka wg widzimisię autora różnych już dosyć starych opracowań zagranicznych. Mało tego sklejanka ta nie uwzglednia jak widać fundamentalnych spraw dla szkieletowców drewnianych. Niestety jak ktoś się porywa na takie opracowanie to powinien to zrobić solidnie rzetelnie i kompleksowo. A tak jest to opracowanie wręcz szkodliwe bo na podstawie jego powstaje pewnie w kraju dziesiatki zagrzybionych domów i do tego jeszcze wykonawcy i użytkownicy nie mają o tym pojęcia i żyją w niewiedzy że wszystko jest OK. Przykre to jest ale wyglada że to wszystko ta cała propaganda, marketing i ta pseudotechniczna otoczka wokół tego to jeden wielki WSTYD i OBCIACH Przykre że to wszystko tak wyszło w Sylwestra no ale trudno lepiej chyba dowiedzieć sie smutną prawde i coś z tym zacząć robić niż żyć w toksycznych domach w nieświadomości. Pozdrawiam i życzę szampańskiej zabawy Sylwestrowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 31.12.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Mechanics To ja pisałem o modzie? Bo jak inaczej wytłumaczysz, iż obiekty szkieletowe budują bardzo często ludzie bardzo dobrze sytuowani, elita towarzyska, którzy następnie pakują do środka wyposażenie godne rezydencji? Chyba, że traktują to co zrobili prowizorycznie - jak im się odmieni pozmieniają układ, wygląd elewacji, cały ten "makijaż" jak pisałem i będą mieli "nowy" dom. Budownictwo szkieletowe faktycznie to umożliwia. Pytasz o rady, jak uniknąć przedstawianych zagrożeń. To tak jakbyś skacząc do lodowatej wody pytał się o najlepsze środki na przeziębienie. Zachowaniem racjonalnym byłoby wymusić te rady na propagatorach systemu, i nie pozwolić im się uchylić od odpowiedzi. Chodzi w końcu o Twoje bezpieczeństwo i Twoich najbliższych. Pisałem o zagrożeniu grzybami, pleśniami etc. Ekspert Nitka nie podjął tematu - zlekceważył problem czy też go nie zauważa ??. Temat będę zatem wywoływał również dla Twojego dobra. Opowieści, iż system jest w powijakach, że są wykonawcy i wykonawcy, że nie ma doświadczeń to bzdura. Normy i przepisy chroniące ludzkie zdrowie powinny wyprzedzać życie. Chyba, że napiszą jak na papierosach. ....... może być przyczyną wielu groźnych chorób. Do kogo się poskarżysz w razie nie daj Boże problemu? Powie ktoś - no jak to - to był Twój własny suwerenny wybór. Dlatego należy mistrza przycisnąć do ściany!!! Nie wiem skąd masz infomacje, że domy szkieletowe buduje elita towarzyska, dla mnie przynajmniej jest to zupełna nowość, ale oczywiście nie twierdzę, że tak nie jest. Zresztą nawet gdyby tak było to nie świadczy jeszcze o modzie na szkieletowce. Nadal uważam, że jest wręcz przeciwnie, czego dyskusja tutaj jest najlepszym przykładem. Argument o wskakiwaniu do zimnej wody pomine, bo nie wiem co odpowiedzieć Oczywiście cieszę się, że padł temat wilgotności w domach szkieletowych, tylko nadal poza krytyką i zamieszczaniem zdjęć nikt tutaj nie podaje sposobu jak tego uniknąć, nikt nie wspomniał o tym, że dom szkieletowy musi mieć sprawną wentyację mechaniczną i ja w swoim domu taką będę miał. Jednakże problem wilgotności być może w jeszcze większym stopniu dotyczy domów murowanych, bo grzyb jak wiadomo nie istnieje tylko na powierzchni ścian, a w zaawansowanym stadium całkowicie je przerasta ( http://www.multibank.murator.pl/6897_4935.htm ) w związku z tym prawopodobnie jest w domach murowanych jeszcze trudniejszy do zwalczenia, bo o ile uszkodzone elementy w domu szkieletowym wymienić można, to w murowanym już nie. Co do experta Nitki, to też nie będę się wypowiadał, organizacja tego Pana promuje konkretne firmy na rynku, dlatego nie wiem, czy stać go na obiektywizm. Wiele firm budujących domy szkieletowe uważa, że Pan Nitka chciałby miec monopol na domy w tej konstrukcji, i podchodzi bardzo krytycznie do jego działalności. Idąc Twoim tokiem myślenia może należałoby na pustakach i innych materiałach murowanych napisać, że są szkodliwe dla zdrowia i powodują raka, bo przecież to czysta chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.12.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 ... organizacja tego Pana promuje konkretne firmy na rynku Oczywiście, że Stowarzyszenie Dom Drewniany promuje swoich członków - http://www.domydrewniane.org/sdd/czlonkowie.php A każda firma ma prawo wstąpienia do Stowarzyszenia i być przez nie promowaną. Między innymi po to wstępują do Stowarzyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.12.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego 1.2.1.1. Drewno konstrukcyjne Drewno przeznaczone na konstrukcję budynku winno spełniać wymogi wytrzymałościowe zgodnie z obowiązującymi normami. Drewno winno być suszone komorowo, czterostronnie strugane, z zaokrąglonymi lub sfazowanymi krawędziami, o wilgotności maksimum 18 % Wybacz, house, ale czy w cytowanym przez inwestora cytacie jest mowa o zabudowanym drewnie? Widzisz coś takiego? Kol. W.Nitka proszę nie oszukiwać ludzi nie nie manipulować. Z opracowanych przez ciebie "Wymagań" jednoznacznie wynika że własnie takie drewno ma być zabudowywane. Każdy kto przeczyta to opracowanie będzie przekonany że tak właśnie jest. Nie ma w nim w żadnym innym miejscu mowy o innej wilgotności niż zacytowałem, nie ma w nim nigdzie mowy że drewno powinno być przed zamknięciem ścian dosuszane do określonej niższej wilgotności. Przynajmniej ja nie znalazłem takich informacji - proszę o ich wskazanie jeśli coś pominałem. Więc każdy wykonawca który przeczyta te wymagania będzie przekonany że zabudowując takie mokre drewno robi dobrze. Niestety wyglada na to że "Wymagania" to sklejanka wg widzimisię autora różnych już dosyć starych opracowań zagranicznych. Mało tego sklejanka ta nie uwzglednia jak widać fundamentalnych spraw dla szkieletowców drewnianych. Niestety jak ktoś się porywa na takie opracowanie to powinien to zrobić solidnie rzetelnie i kompleksowo. A tak jest to opracowanie wręcz szkodliwe bo na podstawie jego powstaje pewnie w kraju dziesiatki zagrzybionych domów i do tego jeszcze wykonawcy i użytkownicy nie mają o tym pojęcia i żyją w niewiedzy że wszystko jest OK. Przykre to jest ale wyglada że to wszystko ta cała propaganda, marketing i ta pseudotechniczna otoczka wokół tego to jeden wielki WSTYD i OBCIACH Przykre że to wszystko tak wyszło w Sylwestra no ale trudno lepiej chyba dowiedzieć sie smutną prawde i coś z tym zacząć robić niż żyć w toksycznych domach w nieświadomości. Pozdrawiam i życzę szampańskiej zabawy Sylwestrowej Panie inwestor, proponuję poczytać dokładnie, a znajdzie Pan informację: Uwaga. Przed przystąpieniem do montażu paroizolacji drewno konstrukcji powinno posiadać wilgotnośc nie większą niż 14%. Miłego Sylwestra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.12.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Jestem lekarzem. I mam pytanie mechanics. Co jest lepsze - profilaktyka czy najlepsze nawet leczenie?Co mam powiedzieć? pożyjemy, zobaczymy - czy też należy dmuchać na zimne? Nowe technologie winny być bezpieczne dla człowieka? I takie jest przesłanie moich wypowiedzi. Jak Ci się chce to je jeszcze raz przejrzyj.Twój dom nie może Ci szkodzić. I masz prawo do rzetelnej informacji na ten temat. Najwyraźniej jest coć na rzeczy, gdyż na ten tematnie pada żadna wypowiedź nawet kontrowersyjna. Podawane wypowiedzi ,cytaty, linki, adresy to zwykły szum informacyjny. Wiesz, mam w górach las, w którym pojawiła się opieńka miodowa.Nie uwierzysz - w ciągu 2-3 tygodni grzybnia potrafi zdrowe, wybujałe drzewo zamienić w rozsypujące się próchno. Wycofuje się technologie wprowadzone za komuny, gdy człowiek się nie liczył azbesty, siporexy pełne izotopów promieniotwórczych itp.Nie można wprowadzać nowych, kompleksowych technologii tak zupełnie "na pałę", przeflancowując je bez odpowiedniego przygotowania z zagranicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaz 31.12.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Mechanics sama przegroda szkieletowa przychodzi z tym problemem,ale W.N. nie wspomina o tym.Przegroda tradycyjna murowana czy z bala zawsze bedzie bezpieczniejsza od szkieletowej.Jesli jak piszesz pojawi sie grzyb na tradycyjnej to w tych samych warunkach po szkieletowej nic nie zostanie.Obydwie technologie obecnie sa tak samo zabezpieczane od wilgoci,ale szkielet jest przytych samych zabespieczeniach kilkaset % bardziej niebezpieczny. Radze nie zapominac o wentylacji mechanicznej 24h na dobe z filtracja powierza i regulacja wilgotnosci.Ja przecietnie wydajena na filtry $850 na rok .To samo odnosi sie do ogrzewania 24H na dobe w tej samej temeraturze ok.19*-21*.Nie ma wiekszego zabojstwa jak skoki temperatury wewnetrznej dla tego systemu.A jeszcze jedno, nigdy nie zostawiaj domu bez ogrzewania (100% problemow)zdjecia w postach powyzej.Zachowujac te standartowe wymogi moge zagwarantowac ze utrzymanie szkieletu bedzie o wiele wiecej kosztowalo jak budynku tradycyjnego a i tak zdrowie domownikow zawsze bedzie narazone na wieksze niebezpieczenstwa. Zyczenia dla wszystkich z nowym rokiem!!! dla tych za i przeciw . Boguslaw moze kiedys wyskoczymy na jazde konna,tez to lubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 31.12.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 .... Panie inwestor, proponuję poczytać dokładnie, a znajdzie Pan informację: Uwaga. Przed przystąpieniem do montażu paroizolacji drewno konstrukcji powinno posiadać wilgotnośc nie większą niż 14%. Miłego Sylwestra Sorry aż mi ulżyło że to ja nie zauważyłem i że jednak taka informacja jest, zwracam honor w tym miejscu. Aczkolwiek uważam że ta informacja powinna być bardzo mocno wyeksponowana aby każdy inwestor i inspektor nadzoru dokładnie wiedzieli że należy to kategorycznie egzekwować i żądać wykonania dokładnych pomiarów przed zamknięciem foliami. Pozdrawiam i rónież życzę Miłego Sylwestra P.S. Czyli rozumiem że w ścianach wewnętrznych gdzie nie daje się proizolacji można dawać mokre drewno bo tam sobie już wyschnie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 31.12.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 Pisałem o zagrożeniu grzybami, pleśniami etc. Ekspert Nitka nie podjął tematu - zlekceważył problem czy też go nie zauważa ??. bogusław, oczywiście zagrożenie, jak piszesz, grzybami czy pleśniami, zawsze występuje i to wcale nie tylko w domach budowanych z drewna, a tymbardziej budynkach szkieletowych, jak jest to podkreślane na Forum. Po to jednak istnieją wszelkie przepisy, których przestrzeganie winno, o ile nie eliminować takie zagrożenie, to przynajmniej je ograniczać. Zarzucanie tego problemu jednej konkretnej technologii uważam za nie powazne. Zagrożeniu grzybami i pleśniami podlega każde jedno drewno stosowane w budownictwie czy to w technologiach murowanych, domów z bali czy w szkielecie, które będzie narażone na bezpośrednie działanie wilgoci czy wody. Jak je ograniczać? Można oczywiście stosować różnego rodzaju - środki chemiczne impreganty, które będą uodparniać drewno na działanie grzybów czy pleśni czy owadów. Ale to jest wprowadzenie chemii w konstrukcję budynku. Inną metodą jest suszenie komorowe drewna. Drewno poddane wysokiej (ok. 60 stopni C) temperaturze pozbawiane zostaje wszelkich zarodników grzybów, pleśni czy larw owadów, które w tym drewnie mogą zalegać. Takie drewno w zasadzie nie podlega impregnacji chemicznej. I właśnie takie drewno zalecamy stosować na konstrukcje domów szkieletowych. Takie też drewno wymagane jest do budowy domów czy to w Niemczech czy Skandynawii. Oczywiście, kiedy i takie drewno poddane zostanie bezpośredniemu działaniu wilgoci czy wody może zapleśnieć czy zagrzybić. Ale to są przypadki, których nie należy ogólniać i przypisywać jednej technologii. To samo może przydarzyć w domach murowanych czy z bali. Z tym, że w tych pierwszych (murowanych) trudniej usunąć grzyba niż w domu drewnianym. Jasne, że domy drewniane są bardziej, ze względu na materiał, narażone na działanie wilgoci, niż inne technologie. Ale po to są wszelkiego rodzaju przepisy, wymagania czy rozwiązania, by odziaływanie to ograniczyć. Podstawą, oprócz stosowania dobrej jakości drewna, jest zapewnienie dobrej wentylacji tych przestrzeni, w których wilgoć mogłaby zalegać. Ale to samo dotyczy na przykład dachów na budynkach wznoszonych w różnych technologiach. Czy jeżeli, jak tu się przedstawia budownictwo szkieletowe, społeczeństwo amerykańskie, kanadyjskie, japońskie, skandynawskie i większości krajów Europy, budowało by domy drewniane, wiedząc, że z góry w takich domach narażeni są utratę zdrowia czy życia? Czy społeczeństwa te od razu nie przerzuciłyby się na domu murowane? Szczególnie Ameryka - to bogaty kraju i wielu z Amerykanów stać byłoby na takie domy. A jednak mieszkają w domach szkieletowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts