Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bokser daj spokój czy naprawdę nie widzisz że te wszystkie drewniane stowarzyszenia, szacowne i pełne powagi fundacje (z kapitałem 2tys zł :D ) to jedna wielka lipa merketingowa. Popatrz sam W.Nitka rzucił pomówieniami a jak przyszło co do czego to nabrał wody w usta i cicho siedzi. Miał być z niego taki gość społeczny i honorowy a tu ani przeprosin ani deklaracji że z tego biznesu nie ma tantiemów. Rozumiem gościa bo z tego żyje pewnie się również na tym zna no i pewnie nawet wierzy w to co robi, no ale chyba są jakieś granice :o przyzwoitości. Czekam dalej i tak jak deklarowałem jeśli napisze na tym forum że nie zarabiał/zarabia na tym biznesie to przeprosze go tu publicznie.

Nie zniechecam cię wcale do szkieletowców jedyne co to wszystkim powtarzam (inni powtarzają to również) szczególnie tym co chcą budować prawdziwy dom a nietymczasowy/letniskowy, nie dawajcie tyle kasy za te szkieletowce bo nie są tyle warte. Żądaja od was o wiele wiele za dużo. Bo za porównywalne pieniadze można dostać znacznie wiecej. Takie akcje na forum i naganianie klientów uważam podobnie jak inni za niewłaściwe i jest to dla mnie działanie wręcz szkodliwe (pisałem wcześniej dla czego). Ci któży się zdecydują na takie domki powinni zdawać sobie sprawę że jeśli chcą w nich doczekać swojej starości to własnie w okresie gdy będa żyli ze skromnych rent/emerytur i nie bedą mieli siły to własnie w tym najgorszym okresie zaczną się największe problemy usterki awarie itp. wymagajace siły i pieniędzy do działania. Trwałość 100 lat szkieletowców to bardzo teoretyczna liczba i dotyczy tylko tych bardzo drogich z najlepszych materiałów i zbudowanych bezbłednie na suchym terenie. Nie wiem czy takie w polsce są wogóle i za ile lat zaczną się pojawiać. Bokser popatrz na sprawy obiektywnie bo widzę że albo npaliłeś się na taki domek albo go już kupiłeś. Ja jak pisałem miałem taki domek i o mały włos bym się nie dał naciagnąć na powtórkę po tytułem szkieletowiec . A że jestem gośc upierdliwy i dociekliwy to zobaczyłem jak to naprawde wygląda. I prosze nie pisać że to są jakieś krucjaty bo tu nie ma żadnych podtekstów ani finansowych powiązań. Jestem zwykłym budującym tak jak wy który robi wszystko aby nie dać się zrobić w konia i o tym własnie piszę.

Pozdrawiam i życzę wszelkiej pomyslności w Nowym Roku kol. W.Nitce w szczególności tego zyczę oraz tego aby na siłę nie namawial nikogo do tekturowców.

Swiete slowa Inwestor :)

Coz z tego ze Świdernajer stoi juz prawie 100 lat, coz z tego ze technologia dla wielu patrzacych bezkrytycznie na zastosowanie drewna uwazana za ekologiczna coz z tego ze zdobywa coraz wieksza popularnoc gdzies tam w europie

Dla mnie wciaz pozostanie tio wykorzystywanie niewiedzy ludzi i wyciaganie z nich kasy przeogromnej. Chcialbym kiedys poznac kalkulacje takiej firmy co tekture stawia. Dlaczego koszty sa porownywalne z murowanym? Ktory nawet jak lekko spieprz... to jednak przezyje tekturowca (wystarczy sie wokolo po domach sprzed kilku wiekow rozejrzec - gdzie zelbetu nie bylo i tym podobnych wynalazkow a jednak stoja i stac jeszcze dlugo beda) Dlaczego wiekszosc firm developerskich od tej technologi zaczynalo i bardzo szybko przechodzilo na tradycyjna w naszym pojeciu majac juz dosc spory zasob gotowki by kilka inwestycji na raz prowadzic - a autach prezesow nie wspomne.

Moze ujme ten watek tak - jak ktos ma ochote nich sobie tekture stawia, niech kasy buli tyle co za identyczny z materialow ceramicznych - jego sprawa ale niech nie przekonuje innych w sposob zbyt nachalny i jakby w mojej ocenie (w koncu swoj rozum tez chyba mam ;) ) w wielu tematach albo mijajacy sie z prawda albo z pelna premedytacja te prawde omijajacy

Pewnie!

Najprościej to obrazić się i odkroczyć z godnością.

Cały czas nie ma odpowiedzi na zasadnicze postawione wielokroć pytanie.

Wszelkie argumenty na bok. Za i przeciw - złote środki itp.

Tylko jedno pytanie -CENA? Skąd ta CENA!

Nie trzeba tego, tamtego , owamtego, buduje się szybko, lekko i przyjemnie, bez zbędnego sprzętu.

Więc skąd ta CENA??? Panie W. Może w kilku prostych zdaniach.

(Krótkie pytanie, krótka odpowiedź.)

Drogi Prezesie Wojciechu Nitka nie pisz teraz głupot bo sam jako pierwszy ten poziom dyskusji narzuciłeś pisząc że cię opluwam. Cały czas gotów jestem przeprosić. Miej więc honor którym tak szafujesz i dokończ to co sam rozpocząłeś. Nie zasłaniaj się poziomem dyskusji. Faktycznie nie jestem żadnym prezesem i gdzie mi tam do ciebie wielokrotnego prezesa różnych stoważyszeń i fundacji. Ale to jest forum ludzi którzy chcą wymieniać swoje własne doświadzczenia i powiedzieć innym co i dla czego uważają za drogą tandetę a co uznają że jest dobre i tanie.

Pozdrawiam i liczę na merytoryczne argumenty do dalszej dyskusji.

inwestor,

Ty jednak jesteś oszołom. Wszyscy odpuścili sobie Wasze, Twoje i housa, idiotyczne argumenty, a Ty dalej chcesz udowadniać wyższość Świąt Wielkanocy na Świętami Bożego narodzenia.

Daj sobie spokój - wszyscy i Ciebie i housa odpuścili sobie.

Rozpocznij lepiej dyskusję - Aż pół szklanki czy tylko pół szklanki. Być może, ale raczej na to nie licz, Twoje argumenty przypadną uczestnikom formu do gustu. A co najwyżej - nabijesz sobie licznik, bo może o to Ci głównie chodzi.

....Tylko jedno pytanie -CENA? Skąd ta CENA!...

I niestety na to pytanie nie dostaniesz prawdziwej odpowiedzi

Uslyszysz ze technologia malo popularna i tym podobne tlumaczenia a prawda mim zdaniem jest jedna - ta technologia z racji tego ze nie jest u nas zakorzeniona, ze nie ma konkurencji, ze wrecz jest moim zdaniem sprzysiezenie roznego rodzaju centrow budownictwa szkieletowwego majacych prawie w calym kraju ceny podobne - umozliwia czerpania jak najwiekszych zyskow, jechanie na najwiekszej marzy jaka mozna sobie w branzy wyobrazic. I gdyby tylko dom powstawal zgodnie ze sztuka i wszystkimi szykanami gdyz ta technologia idiotow nie toleruje moze i klienci byliby zadowoleni - ja niestety tylko samych przeklinajacych swoj wybor znam (teren warszawy i najblizszych jej okolic. Jest jeden wyjatek - bywajacy tu JurasXr41 czy jakos tak - on sam chalupe budowal i dolozyl wszelkich staran by zrobic ja tak jak powinno sie ja budowac ale i tak ma killka klopotow - ale moze sam o tym kiedys opowie)) gdzie developerzy na nich tylko ogromna kase zbili dajac dom realnie gowno wart =- juz zbudowany z samej tektury bylby trwalszy i solidniejszy

Bokser nie będe juz więcej odpowiadać na twoje zaczepki i wyzwiska. Doskonale sobie zdaję sprawę z tego że jak się pisze prawdę to róznymi wyzwiskami człowiek jest obrzucany. Bokser naprawdę liczę na merytoryczną dyskusję a nie na wyminę epitetów. Nawet nie bardzo rozumiem czemu mnie wyzywasz ?? Czy za to że pokazuję gdzie ludzie są oszukiwani ??? Czy naprawdę byś chciał aby ten wątek stał się potokiem postów uwielbiających te domki ??? Myślę że chyba nie tędy droga bo reklamy to wszyscy znają .

Pozdrawiam

Inwestor - szcuneczek - anis ty mi brat ani swat wiec nie powinni sie mnie czepiac - sadze ze zarowno Twoje jak i Housa oraz innych ukazanie realiow budownictwa szumnie zwanego szkieletowym z zalozenia skazane jest na niepowodzenie. Jest to nowosc, realnie ciagle nowosc na polskim rynku budowlanym i chetnych jak widze do przetestowania na wlasnej skorze jak sie w tym zyje jest wielu. Nie mozna im tego zabronic a i wszelkie argumenty przeciw zawsze jako atak odebrane zostana.

Dreczy mnie tak jak boguslaw'a jedno zasadnicze pytanie - DLACZEGO teoretycznie tania technologia w zakupie okazuje sie makabrycznie droga? Dlaczego moj dobry przyjaciel wybierajac te technologie mogl wlasnorecznie postawic dom za o wiele mniejsze pieniadze niz niejeden developer? Dlaczego wiekszosc materialow w skladach specjalistycznych dla tego budownictwa jest tam o wiele drozszych niz w zwyklym skladzie budowlanym? Dlaczego nie wspomina sie o drewnie jako budulcu i czym ono odstaje od tego co na zachodzie kupic mozna? Dlaczego? ciagle to pytanie pojawiac sie bedzie gdyz ja tego pojac nie moge - widocznie zbyt tepy jestem.

I Panowie - miast blotem sie rzucac - podejmijcie naprawde merytoryczna polemike

Pytania juz zadalem - teraz naprawde chcialbym poznac odpowiedzi - Panie Wojciechu - jak to wlasciwie jest z tym moim "Dlaczego?"Ale bez prania mozgow i marketingu. Znany Panu sklad w okilicach warszawy gdzie latem mielismy piwa sie wspolnie napic ma ceny naprawde wziete z sufitu. Realnie taka polityka kreuje szkieletowca na luksus na ktory nie stac klienta dla ktorego to budownictwo jest przeznaczone, czyli posiadajacego okrojone srodki, ktoremu zalezy na czasie realizacji inwestycji itp...itd.... Dlaczego Panie Wojtku?

Czeka mnie przerobka chalupy, dobudowanie pietra - scieraja sie koncepcje a jedna z nich jest wlasnie szkielet - ja po wstepnej kalkulacji jestem temu rozwiazaniu przeciwny - kase jaka mi pozostanie wola przeznaczyc na wypad z synem nad morze latem - wiec Panie Wojtku - jeszcze raz - Dlaczego jest to budownictwo tak cholerycznie drogie????

Jareko - szacuneczek :wink:

nie wiem czy tak bardzo skazane jest na niepowodzenie. Tłumaczenie że to drożyzna za taka tandetę to jak walka z wiatrakami. Mieszają ludziom w głowach manipulują itp. Nie wiesz nawet jak bardzo polacy podatni są na reklamy i działania i różne akcje marketingowe. Tu na tym forum przeczytało ten watek pewnie kilkadziesiąt osób i to wszystko czesc zrozumiała co jest grane a częśc nie normalna sprawa. Natomiast reklamie i działaniom marketingowym poddawane jest tysiace osób. Tu na tym forum nasze dyskusje to tylko takie ciche pobzykiwanie bez wiekszego znaczenia w porównaniu z profesjonalnym praniem mózgów przez różnych doradców podpowiadaczy, kampanie promocyjne i reklamowe. Wiesz Jarejko jak są ludzie co chcą być pierwsi i przepłacać to niech tak robia wolna droga. Uważam że powiedzieliśmy swoje jak to faktycznie jest a ludzie niech sobie wybieraj. Jeszcze raz szacuneczek i najlepszego w Nowym Roku bo nie wiem czy jeszcze sie w tym wątku spotkamy ??? No chyba że Wojciech się konstruktywnie odezwie i trzeba będzie go przepraszać :wink:

Więc skąd ta CENA???quote]

bogusław,

nie pytaj mnie o cenę. Nie zajmuję się budowaniem domów, ani tradycyjnych, ani szkieletowych czy też domów z bali; nie jestem firmą wykonawczą, wiec w zakresie tym NIGDY nie zajmuję stanowiska.

Każda firma wykonawcza ma swoją cenę. To one decydują o cenie domu - licząc robociznę, materiały, no i zysk. Inna cena będzie w rejonie W-wy, inna w rejonie Rzeszowa, czy Olsztyna, gdyż w rejonach tych inna jest wartość robocizny, inne są ceny materiałów. Ostateczna cena domu zależy jednak zawsze od Inwestora, który firmie narzuca swoje wymagnia - rodzaj elewacji, pokrycia dachu, stoalarki okiennej, wyposażenia wnętrz

Niestety, w domach drewnianych rzadko, albo i wcale nie stosuje się stolarki okiennej z PCV. Większość, budujących domy z drewna, decyduje się na lepszą, a tym samym droższą stolarkę drewnianą.

Przeglądając jednak oferty firm wykonawczych, budujących kanadyjczyki, mogę Ci stwierdzić, iz wiele firm, z rejonu W-wy, oferuje domy "pod klucz w granicach 1700-1900 zł. za metr kwadratowy. Są jednak także firmy, które reklamują się, że budują domy "pod klucz" w cenie od 890 zł. za metr kwadratowy. Według mnie to oszuści - nikt bowiem nie jest w stanie za te pieniądze postawić domu. A jeżeli już tak - to oszczędza na jakości materiałów, na jakości robót, nie przestrzega wymogów technologii. Takie firmy psują opinię o "kanadyjczykach"

Więc skąd ta CENA???quote]

bogusław,

nie pytaj mnie o cenę. Nie zajmuję się budowaniem domów, ani tradycyjnych, ani szkieletowych czy też domów z bali; nie jestem firmą wykonawczą, wiec w zakresie tym NIGDY nie zajmuję stanowiska.

Każda firma wykonawcza ma swoją cenę. To one decydują o cenie domu - licząc robociznę, materiały, no i zysk. Inna cena będzie w rejonie W-wy, inna w rejonie Rzeszowa, czy Olsztyna, gdyż w rejonach tych inna jest wartość robocizny, inne są ceny materiałów. Ostateczna cena domu zależy jednak zawsze od Inwestora, który firmie narzuca swoje wymagnia - rodzaj elewacji, pokrycia dachu, stoalarki okiennej, wyposażenia wnętrz

Niestety, w domach drewnianych rzadko, albo i wcale nie stosuje się stolarki okiennej z PCV. Większość, budujących domy z drewna, decyduje się na lepszą, a tym samym droższą stolarkę drewnianą.

Przeglądając jednak oferty firm wykonawczych, budujących kanadyjczyki, mogę Ci stwierdzić, iz wiele firm, z rejonu W-wy, oferuje domy "pod klucz w granicach 1700-1900 zł. za metr kwadratowy. Są jednak także firmy, które reklamują się, że budują domy "pod klucz" w cenie od 890 zł. za metr kwadratowy. Według mnie to oszuści - nikt bowiem nie jest w stanie za te pieniądze postawić domu. A jeżeli już tak - to oszczędza na jakości materiałów, na jakości robót, nie przestrzega wymogów technologii. Takie firmy psują opinię o "kanadyjczykach"

jeśli mogę się wtrącić (tylko proszę od razu mnie z błotem nie mieszać

:wink: :D ) to najpierw piszesz żeby Cię o cenę nie pytać, a później dodajesz, że za 890 zł nie jest się w stanie takiego domu postawić :-?

czyli jednak coś wiesz, przyznaj się :wink: :D

...jest moim zdaniem sprzysiezenie roznego rodzaju centrow budownictwa szkieletowwego majacych prawie w calym kraju ceny podobne - umozliwia czerpania jak najwiekszych zyskow, jechanie na najwiekszej marzy jaka mozna sobie w branzy wyobrazic.

jareko,

możesz mi wskazć gdzie "roznego rodzaju centrow budownictwa szkieletowwego majacych prawie w calym kraju ceny podobne"?

Wprowadzasz forumowiczów w błąd, a to podwarza Twoją wiarygodność. Na terenie kraju istnieje TYLKO JEDNA hurtownia materiałów pod logiem Centrum Budownictwa Szkieletowego - w Otrębusach pod Warszawą. Wysokość cen każdy może sprawdzić - kontakt - http://www.domykanadyjskie.pl

preev,

znam oferty firm, znam ich realizacje. I tych lepszych, godnych polecania firm, i tych jak nazwałem "oszustów".

Nie znam, gdyż tym się nie zajmuję, SKĄD ta a nie inna cena.

Wiem, że te firmy, które oferują domy w granicach 1700 - 1900 zł. za metr kwadratowy, stosują wymagne technologią materiały, przestrzegają wymagań technologii. Znam ich jakość robót.

Ile na tym zarabiają? - nie moja sprawa.

Gość plaz

Do chwili obecnej nie znalazlem jakichkolwiek negatywnych opini ze strony W.Nitki na temat szkieletu.

Ciekawe jak odniesie sie do takiego problemu z jakim sa zwiazane internetowe stony rzadowe w stanach

http://www.epa.gov/mold

lub setki innych stron poza rzadowych.

Ostatnie badania naukowe dowiodly ze 50% tych cudow szkieletowych jest wylegarnia plesni i grzybow(mold) i maja bezposredni wplyw na zwiekszenie 0 300% zachorowan na astme i alergie .

Osobiscie wiem ze amerykanie to najwiekszy narod alergiczno-astmowy na swiecie.

Mozna sie zapoznac z co niektorymi gatunkami ktore uwielbiaja rozwoj w tym badziewiu na :

http://www.mold.ph

Niestety nasi promotorzy szkieletu calkowicie omijaja ten temat tak jaki ich odpowiednicy za oceanem :o :o :o :o :o :evil:

Ciekawe skąd te twierdzenia że ci najtańsi nie przestrzegają wymagań technologicznych skoro Pan Prezes wcześniej napisał że w kraju barak jest przepisów

... braku krajowych przepisów dla budownictwa drewnianego. ....

Więc po pierwsze niby co mają w naszym kraju przestrzegać ??? a po drugie niby skąd takie stanowcze stwierdzenia że to są "oszuści" skoro Pan Prezes ich wszystkich nie zna i nie widział roboty ich wszystkich . Może to właśnie oni dają uczciwe ceny ??? . Czy aby nie są nazywani oszustami za to że nie zaopatrują się w hurtowniach do których uporczywie na tym forum nagania klientów W.Nitka w kółko podając pod byle pretekstem linki do stron WWW ??? Oczywiście nie namawiam do kupowania tekturowców ale cena pod klucz w granicach 900zł zaczyna wydawć się już całkiem obiecująca. Może warto sprawdzać tych właśnie wykonawców i wziąść ich pod lupę a nie z definicji pisać że to oszuści.

Sorry miałem już nie pisać ale widzę że rozpoczęła się następna akcja marketingowa.

Pozdrawiam

Do chwili obecnej nie znalazlem jakichkolwiek negatywnych opini ze strony W.Nitki na temat szkieletu.

Ciekawe jak odniesie sie do takiego problemu z jakim sa zwiazane internetowe stony rzadowe w stanach

http://www.epa.gov/mold

lub setki innych stron poza rzadowych.

Ostatnie badania naukowe dowiodly ze 50% tych cudow szkieletowych jest wylegarnia plesni i grzybow(mold) i maja bezposredni wplyw na zwiekszenie 0 300% zachorowan na astme i alergie .

Osobiscie wiem ze amerykanie to najwiekszy narod alergiczno-astmowy na swiecie.

Mozna sie zapoznac z co niektorymi gatunkami ktore uwielbiaja rozwoj w tym badziewiu na :

http://www.mold.ph

Niestety nasi promotorzy szkieletu calkowicie omijaja ten temat tak jaki ich odpowiednicy za oceanem :o :o :o :o :o :evil:

House to nie tylko wina materiałów zastosowanych do budowy tekturowców i całej tej technologii. W USA powszechnie stosuje się systemy wentylacji mechanicznej, ogrzewania nadmuchowego i klimatyzacyjne tam również lęgną się te wszystkie syfy. Sam wiesz że amerykanie na punkcie klimy mają chyba już "hopla :wink: " Niestety tego typu rozwiazania są w zasadzie nierozerwalnie w USA związane z tą technologią budownictwa. W takim tekturowcu i to niekoniecznie w tych najcieplejszych południowych stanach wytrzymanie w tekturowcu latem bez klimy graniczy z cudem :wink: . Wiesz sam jak to jest w USA biznes musi się kręcić :wink: . Więc nic nie stoi na przeszkodzie z jednej strony wdychać pleśnie a z drugiej wdychać leki na alergię i astmę :-? :wink: . Tylko tak to jest że o tym to przekonają się ludzie dopiero po wielu latach. Na razie przez jakiś czas będą zadowoleni z nowych domów bo jak do tej pory mieszkało się w bloku to nawet taki tekturowiec to raj na ziemi. Tylko czemu nie postawić prawie za tą samą kasę domu w którym tych problemów nie ma. :o

Pozdrawiam

bokser i W. Nitka tylko spokojnie to szkodzi zdrowiu.Popatrzcie na ogien, on uspakaja.

http://www.kittyhawkfd/recent/060204/mvc-067F.jpg

Jak sie uspokoicie to troche wilgoci wpuscimy w sciany dla odmiany.

House popraw te linki do fotek bo coś się nie wyświetlają a chciałbym popatrzeć na ogień i zrelaksować się :wink: Wtwoim poscie tym ze strażakami też pierwsza fotka się nie wyświetla :cry:

Pozdrawiam