Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Inwestor

Nikomu nie musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem.

Swoje motywy przedstawiłeś jasno- przerabiałeś temat na własnej skórze.

Jest dokładnie tak jak piszesz: każdy wątek to "Wymiana doświadczeń"

i masz prawo a nawet obowiązek bronić wniosków ze swoich doświadczeń.

....

Masz rację faktycznie za bardzo się tłumaczę że nie jestem wielbłądem :-? Ale wiesz jak człowiek widzi jak robi się w konia w biały dzień i prosto w oczy i to tych co ciułają przez lata i zapożyczają się aby sobie ten wymarzony domek postawić to nóż się w kieszni otwiera i trudno zachować zimną krew. :evil:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakoś nie wyglądasz mi na kogoś, kto zamierza wybudować sobie szkielet, bardziej byś wówczas przysłuchiwał się argumentom i rozważał za i przeciw dla swojej przecież jeszcze nie ostatecznej decyzji.

Właśnie dlatego by nie popełnić błędów - przysłuchuję się. A decyzję już w zasadzie podjąłem - rozmawiam z projektantem.

Zanim jednak podjąłem decyzję przestudiowałem dużo - i książki Muratora, i internet tak polski jaki i zachodni. Wciąż szukam nowych informacji. Trochę wiadomośći i informacji uzbierałem. Lubię wiedzieć za i przeciw. Mimo że budowlańcem nie jestem, mógłym chyba spokojnie poprowadzić firmę budującą szkielety.

Właśnie dla tego dziwię się postawie house, który ze wszystkich stron chce obrzydzic Polakom budownictwo amerykańskie. Dziwię się tym bardziej, że sam w takim domu mieszka i takie domy buduje. Myślę, że dużo więcej mógły wnieść prowadząc merytoryczną dyskusję - np. co i jak zrobić by pokazywanych efektów unuknąć.

Bokser cały problem w tym że tych efektów prawdopodobnie nie da się uniknąć . Bo to pewnie będzie tak jak dasz paroizolację to będzie pleśniało jak praizolacji nie dasz to wełna będzie mokra i wtedy g..... warta. Albo ciepło i śmierdząco albo zimno ale za to nieco mniej pleśni. Czyli tak jak pisał House jak byś nie robi to zawsze będzie tandetnie bo problem jest w badziewnej technoligii. Mogę się oczywiście mylić jeśli tak to niech ktoś to wyprostuje.

Pozdrawiam

Twój dom nie może Cię zabijać.

Ta teza na pewno przyświeca wszystkim.

Jeśli jest ryzyko, że Twój dom może stać się wylęgarnią wszelkiego paskudztwa, że "świeci", że latami powoli wydziela substancje toksyczne

to po co go takiego budować?

Dlatego pierwsze podstawowe pytanie powinno zawsze brzmieć-

Czy zastosowane technologie nie będą powoli zabijać mnie i moich dzieci?

Stąd moje pytanie o Szwecję. Tam nadzór jest trojaki: służby komunalne, bank a przede wszystkim ubezpieczalnia. Jeśli pozwoli byś wprowadził się do domu, który może być przyczyną Twojego gorszego stanu zdrowia, będzie to ze stratą dla ubezpieczyciela. To takie proste!

To ubezpieczalnia zgadza się lub nie na zastosowaną technologię.

Żadnego sobiepaństwa! i dowolności.

Dlatego w śzwecji tak trudno pzryjmują się zagraniczne "nowości".

Grzyby mogą być przyczyną niezwykle groźnych, trudnych do zdiagnozowania chorób układowych i alergii.

Ich zarodników nie da się niczym zniszczyć. (tylko autoklaw -temp. +130 gradusów pod ciśnieniem 2 atm., 2 godziny).

Nie ulega wątpliwości, że ryzyko pojawienia się zagrożeń biologicznych

jest bez porównania większe w obiekcie szkieletowym niż w budynku stricte drewnianym czy też murowanym.

bokser

Gdybyś wydawał się być uważny i wyważony w swych opiniach nie byłoby mojej uwagi na Twój temat. Był jeszcze jej jeden niezacytowany człon.

Od razu zaatakowałeś i to bardzo agresywnie i jednostronnie.

Jakoś bardziej wyobrażam sobie Ciebie jako podwładnego p.W.Nitki

Czy naprawdę uważasz, że każdy kto się trochę zna na budowaniu szkieletów musi być podwładnym czy znajomym p.W.Nitki? Choć nie ukrywam, cenię go za to co robi i dużo się nauczyłem z jego wydawnictw i stron internetowych. Ale oprócz tego przestudiowałem wiele innych książek i stron www.

Ponieważ jak wspomiałem jestem w 100% zdecydowany na szkielet - sam chcę nadzorować swoją budowę. Stąd moja ciągła chęć poznawania wymogów, techniki i ... tajników.

I jeszcze jedno - czy ktoś uwierzy w takie bzdury:

Faktem jest ze drewno przy 18% wilgotnosci gnije a przy nizszej staje sie wylegarnia chorob.

Nasze meble - stoły, regały, krzesła, łózka, a i deski do krojenia chleba są wylegarnią chorób.

I pytanie - o czyjej chorobie tu możemy mówić?

Paaaanowie......Paaaaaaaaaaaanowie

Toz to nie sejm III RP - troszke wyrozumialosci i spokoju - please :)

Odlozcie wycieczki osobiste - meritum sprawy jest wazne :)

Ciagle czekam na dopowiedz na postawione wczesniej pytania - dlaczego tak drogo?

Murator, zaczynajac propagowanie kanadyjczykow w polowie lat 80-tych jako argumentow uzywal: ceny i szybkosc realizacji inwestycji. Nawet sami zbudowali na Bartyckiej swoje biuro w czyms takim - wiec dlaczego jest to budownictwo w cenach porownywalne z tradycyjnym - a mialo byc tak pieknie ;)

...

http://www.natresnet.org/herseems/photos/photos/mold07.jpg

.

Ja nie mogę :o :o :o !!!!

House to diabelsto potrafi nawet wpierniczać płytę OSB :o :o :o ??? To jakieś strasznie silne zajzajery musi wydzielać przy trawieniu. :o Kurcze przecież taka OSB to straszliwą chemią jest nasączona taka płytę to można kurde w ziemi zakopać i bez niczego poleży kilka lat a te grzybki potrafią to zeżreć normalnie mózg staje. I takie cóś żyje se spokojnie w ścianach a ludziska mieszkają obok tego i to wdychają po maleńku :-? :o :o To chyba faktycznie normalne powolne trucie za własne pieniadze :-? No dobra dorośli niech się trują ale czemu winne są dzieci. Normalnie granda i ktoś jeszcze nie wstydzi się propagować takiego drogiego i trujacego badziewia. :o :o :o

Pozdrawiam

Bokser - dwója za argumentację ( przepraszam - jedynka)

Mówisz o produktach z litego drewna, nieustannie użytkowanych, mytych, konserwowanych, wietrzonych.

Obserwowanych

W zakamarkach, na styku, w zachyłkach dzieją się rzeczy poza naszą percepcją. Efekty widać post factum.

Zdziwiłbyś się lecz największą wylęgarnią alergenów jest łóżko (materac, prześcieradło) będące podstawową niszą ekologiczną roztoczy.

Odpowiadają one na ten moment za 90% schorzeń astmatycznych.

Grzybice układowe szczególnie układu oddechowego są niezwykle trudne do zdiagnozowania i są odpowiedzialne za podstępne, wieloletnie przebiegi

choroby za śmiertelnym finałem.

Ps. Uderz w stół a nożyce się odezwą.

Jest drogo bo za bardzo nie ma na czym oszczędzać. Nikt nie sprzedaje taniej np. wełny mineralnej do szkieletowców od wełny do murowanych.

Jedynym punktem gdzie można by oszczędzić jest robocizna. Jednak i tutaj się nie da, bo technologia szkieletu jest trudniejsza, a więc fachowcy drodzy. Gdyby porównywać ile kosztuje dom pod klucz w firmach budujących gotowe domy to zapewne murowany byłby droższy, ale forumowicze budują w znacznej mierze samemu. Sami kupują materiały, sami szukają wykonawców itp.

...

http://www.natresnet.org/herseems/photos/photos/mold07.jpg

.

Ja nie mogę :o :o :o !!!!

House to diabelsto potrafi nawet wpierniczać płytę OSB :o :o :o ??? To jakieś strasznie silne zajzajery musi wydzielać przy trawieniu. :o Kurcze przecież taka OSB to straszliwą chemią jest nasączona taka płytę to można kurde w ziemi zakopać i bez niczego poleży kilka lat a te grzybki potrafią to zeżreć normalnie mózg staje. I takie cóś żyje se spokojnie w ścianach a ludziska mieszkają obok tego i to wdychają po maleńku :-? :o :o To chyba faktycznie normalne powolne trucie za własne pieniadze :-? No dobra dorośli niech się trują ale czemu winne są dzieci. Normalnie granda i ktoś jeszcze nie wstydzi się propagować takiego drogiego i trujacego badziewia. :o :o :o

Pozdrawiam

A jak to jest w tradycyjnym budownictwie. Znaczna część domków jednorodzinnych ma użytkowe poddasze. Zabudowa takiego poddasza niewiele się różni od ścian w domach szkieletowych układ warstw bardzo podobny.

Faktycznie, zamiast ratować dziś Tajwan, Sri Lankę ratujmy Amerykę, Kanadę, Japonię, całą Skandynawię i wiele innych krajów, w których dominuje budownictwo szkieletowe. Oni nie wiedzą co czynią !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kiedyś nazywano to propagandą PRL-owską. Dziś propaganda ta przybiera nazwę housowko-inwestorską.

Ludzie, opamiętajcie się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Każdy i tak będzie budował to co uważa za słuszne i do czego jest przekonany.

Wybaczcie, opuszczam tę idiotyczną propagandę.

Jezier

Układ warstw poddasza jest podobny, lecz poddasze przeważnie jest bardzo daleko od fundamentu, izolacji , instalacji wod-kan itd. itp.

Nie upilnujesz, aby nigdy nie nastąpiła jakaś awaria a jak już nastąpi to "po ptokach", nie mówiąc o ogromnej masie różnych "roszeń" na bieżąco, na styku różnych materiałów. Jest cała masa "punktów rosy"

w różnych porach roku.

Gość plaz
I jeszcze jedno - czy ktoś uwierzy w takie bzdury:

Faktem jest ze drewno przy 18% wilgotnosci gnije a przy nizszej staje sie wylegarnia chorob.

Nasze meble - stoły, regały, krzesła, łózka, a i deski do krojenia chleba są wylegarnią chorób.

I pytanie - o czyjej chorobie tu możemy mówić?

Masz tutaj swoja deske do krojenia chleba,meble tez tyle maja.Jak widac nie niesci sie na dolnej skali czytnika wilgotnosci.

http://www.album.com.pl/szulala5490/103902.jpg

Pomysl zanim nastepnym razem bedziesz pisal taki glupoty.Widocznie te strony www za duzo wiedzy nie wniosly.Powinienes sie zaopatrzyc w ten czytnik przyda sie do lokalizacj grzyba w szkielecie(1000 pln cena czytnika STROCH)

Oczywiscie musze tutaj tobie bardziej to wyjasnic bo widze ze nie lapiesz.Meble ,deska do krojenia chleba itp. maja ponizej 5% ,grzyba to bedziesz mial od 14 do 17 ,powyzej to po szkielecie.

Widzisz ja widzialem obecnie w Polsce drewno ktore ma sredni 16 % i wykonawcy izoluja je bez mrugniecia okiem,biedni inwestorzy szkieletowi tylko wspolczuc.

...

Oczywiscie musze tutaj tobie bardziej to wyjasnic bo widze ze nie lapiesz.Meble ,deska do krojenia chleba itp. maja ponizej 5% ,grzyba to bedziesz mial od 14 do 17 ,powyzej to po szkielecie.

Widzisz ja widzialem obecnie w Polsce drewno ktore ma sredni 16 % i wykonawcy izoluja je bez mrugniecia okiem,biedni inwestorzy szkieletowi tylko wspolczuc.

Kurcze House to jak to w końcu jest sam nasz największy polski Prezes W.Nitka od tekturowców każe takie mokre drewno stosować nawet do 18% :o a ty piszesz że to źle. Czyżby W.Nitka ładował wszystkich w kanał ??? :o

Aż zacytuję jego rozkazy odnośnie szkieletowców które umieszcza na stronie WWW propagowanej przez siebie.

"

Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego

[...]

1.2.1.1. Drewno konstrukcyjne

Drewno przeznaczone na konstrukcję budynku winno spełniać wymogi wytrzymałościowe zgodnie z obowiązującymi normami. Drewno winno być suszone komorowo, czterostronnie strugane, z zaokrąglonymi lub sfazowanymi krawędziami, o wilgotności maksimum 18 % ... "

Czy dobrze przeczytałem bo aż mnie zatkało :-? :o

Jeśli jest tak jak napisałeś to pewnie w polsce nie ma ani jednego domu szkieletowego prawidłowo wykonanego a te które sa już nie długo stana się wylegarnią toksyn i bardzo groźnych alergenów ????? czy to mozliwe ????

Pozdrawiam

Gość plaz

...

Kurcze House to jak to w końcu jest sam nasz największy polski Prezes W.Nitka od tekturowców każe takie mokre drewno stosować nawet do 18% :o a ty piszesz że to źle. Czyżby W.Nitka ładował wszystkich w kanał ??? :o

Aż zacytuję jego rozkazy odnośnie szkieletowców które umieszcza na stronie WWW propagowanej przez siebie.

"

Wymagania techniczno-montażowe dla lekkiego, drewnianego budownictwa szkieletowego

[...]

1.2.1.1. Drewno konstrukcyjne

Drewno przeznaczone na konstrukcję budynku winno spełniać wymogi wytrzymałościowe zgodnie z obowiązującymi normami. Drewno winno być suszone komorowo, czterostronnie strugane, z zaokrąglonymi lub sfazowanymi krawędziami, o wilgotności maksimum 18 % ... "

Czy dobrze przeczytałem bo aż mnie zatkało :-? :o

Jeśli jest tak jak napisałe to pewnie w polsce nie ma ani jednego domu szkieletowego prawidłowo wykonanego a te które sa już nie długo stana się wylegarnią toksyn i bardzo groźnych alergenów ????? czy to mozliwe ????

Pozdrawiam

Tak to jest z naszymi fachowcami,byle do przodu.Jak tylko postawia szkielet to chca odrazu zakonczy wszystko.Nikt nie czeka aby zamykac drewna o opowiedniej wilgotnosci i obija je poszyciem zewnetrznym ,folia ,G-K i laduje izolacje termiczna.Co do skutkow za wysokiej wilgotnosci w drewnie trzeba czekac okolo 20 lat,wtedy najczesciej wychodza ujemne skutki na zdrowiu w takich domach.Jesli mamy taki dom to najczesciej po kilku latach oznakami takimi sa bole glowy ,trudnosci ze spaniem,alergie ,astma itp.Najwczesniej te oznaki ujawniaja sie u dzieci.W 90% ludzie nie dopuszczaja takiej mozliwosci ale to sa fakty. wtedy rozbiera sie takie sciany usowa izolacje i plyte

k-g ,myje specjalnymi srodkami chemicznymi,pokrywa sie farba ze specjalnymi srodkami antygrzybicznymi.

Myle ze te informacje powinny znajdowac sie w dziale remonty.Nie bedzie z tym problemu .szkiele przyciagnie ze soba rowniez firmy ktore beda tym sie zajmowac,szkoda tylko zdrowia i pieniedzy.

Proponuję zapoznać się z:

http://www.southernpine.com/mold.shtml#moisture

http://www.southernpine.com/moisturecontent.shtml

Dodam jeszcze, dla ścisłości, cytat z National Housing Code of Canada 1998 (do dziś obowiązujący)

1.4.2.5. Moisture Content

1) Moisture content of lumber shall be not more than 19% at time installation."

Pozdrawiam i wszystkim budującym domy szkieletowe (firmom wykonawczym i inwestorom) życzę powodzenia w Nowym - 2005 - Roku.