Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego tak sie dzieje

Recommended Posts

Witam mieszkam w domku od 3 lat, co roku w okresie przedzimowym, i w okresie zimy mam nieprzyjemnośći takie jak ponieżej na zdjeciach. W okolo okna widać kropelki, robia sie zacieki, i tak samo w drugim pokoju kolo lazienki, na oknach dachowych. Martwi mnie rowniez sytuacja na suficie, jest tak co roku w tym samym miejscu, oraz w drugiej czesci domu gdzie sufit byl juz zielony. nad sufitem na strychu mam polazona tylko wate szklana nic wiecej.

ps. zdjeciue sufitu niewyrazne jednak to przypomina to samo co na oknach, natomiast mowie w drugiej czesci domu sufik praktycznie taki sam jak na oknach nawet gorzej.

Co mam zrobic aby tego uniknac ??

023nFs.md.jpg

023qMX.md.jpg

023BPn.md.jpg

@Henrykow nie, nie mam nawiewnikow, nad tymi pomieszczeniami jest poddasze strasznie tam zimno, moze to byc powodem tego mostka termicznego ??

dopiero w marcu, maju bede robil poddasze w sensie docieplał robil podłoge itd

natomiast jak poprawic wentylacje kompletnie nie mam pojecia

a plamy na suficie tez sa wina tego mostka termicznego ?

Edytowane przez Ruggiero

Tak, to najwyraźniej jest przyczyną że poddasze nie jest ocieplone. Ile nad stropem masz ułożonej wełny? zapewne 10 cm, tak?

Nawiewnik możesz zamontować w oknie lub jak pisałem pozostawić na jakiś czas systematycznie na lekkim uchyle.

Żeby wiedzieć jak poprawić wentylację to musisz powiedzieć jaką masz.

tak sama wełna , wlasnie zastanawiam sie jak to docieplic, jakie deski polożyc , czy zwykla plyte osb, znajmy mowil zeby podloge zrobic nie do konca szczelna wlasnie zeby byl przeplyw powietrza, niestety jezeli chodzi o budowlanke to jestem slaby poszedlem w innym kierunku :) mowie na poddaszu jest strasznie zimno roznica temperatur jest ogromna w domu jest 21 na poddaszu moze max 10 , 5 stopni w zaleznosci od pogody moze i byc nawet na minusie

a wentylacje mam normalna grawitacyjna

Edytowane przez Ruggiero

to cała para wodna jaką wydychacie skrapla się na strychu. Pytanie czy wełna nie jest już mokra?

okna powinny mieć obowiązkowo nawiewniki higrosterowalne przy wentylacji grawitacyjnej. Inaczej wentylacja nie działa, gdy okna są zamknięte (bo aby coś wywiać, musi najpierw nawiać).

Wełna gr 25cm - tragedii nie ma (dla marginesu bezpieczeństwa mogło by być 30cm). Pytanie właśnie, czy faktycznie ułożono 25cm, a jeśli tyle ułożono czy zrobiono to starannie: wełna musi ściśle wypełniać wszystkie przestrzenie i przylegać do elementów konstrukcji stropu/dachu.

Jeśli wełny nie ułożono starannie to zapewne również paroizolacja nie jest szczelna. Paroizolacja dla stropu drewnianego Sd=100m to absolutne minimum (mogłoby być mniej/taniej, ale wątpię żeby architekt to obliczał, więc też warto było dać o lepszych parametrach). Paroizolacja łączona na zakładach taśmą aluminiową oraz do ścian taśmą butylową - SZCZELNIE.

"Pustka powietrzna (wentylowana)" - w jaki sposób jest wentylowana? Gdzie wlot/wylot?

Jak wentylowany jest stryszek ponad sufitem nad poddaszem?

Jak wentylowana jest połać dachowa? Wlot (w okapie?) i wylot (dachówki wentylacyjne/kominki? w kalenicy?) został wykonany?

Dzieje sie tak tylko na skosnych oknach i sa tylko 2 , no i 2 losowe miejsca na suficie

Wygląda mi to na nie dokładne ocieplenie poddasza wełną- ciepło z pomieszczeń ogrzewanych styka się z zimnym powstaje para wodna itd , miałem tak przy schodach strychowych.

Badanie kamerą pokazałoby na pewno wiele więcej niedoskonałości w wykonaniu docieplenia poddasza,moze nawet w następnym okresie zimowym mogą pokazać się kolejne.

To częsty problem, dodam ze dla mnie okna dachowe to cały czas potężne mostki termiczne i mocno niedoskonałe na tle tradycyjnych okien...

Wygląda mi to na nie dokładne ocieplenie poddasza wełną- ciepło z pomieszczeń ogrzewanych styka się z zimnym powstaje para wodna itd , miałem tak przy schodach strychowych.

Badanie kamerą pokazałoby na pewno wiele więcej niedoskonałości w wykonaniu docieplenia poddasza,moze nawet w następnym okresie zimowym mogą pokazać się kolejne.

To częsty problem, dodam ze dla mnie okna dachowe to cały czas potężne mostki termiczne i mocno niedoskonałe na tle tradycyjnych okien...

Chce docieplic w maju , czerwcu, poddasze, na zdjeciach widac ze welna jest, welna jest sucha i polozona wszedzie solidnie jednak puste miejsca sa, wiec zamierzam powciskac piane pur tam gdzie jest molne miejsce , poloze na to plyte osb 3 cm , i na dach rowniez welne i zeby welna sie trzymala prykryje to chyba te plytami osb ale najcienszymy, chyba ze jest jakis inny pomysl,, zastanawiam sie jednak czy mam tam jeszcze jakqs wentylacje robic ?

Jeszcze mam pytanie czy okna dachowe podczas instalacji posiadały specjalne taśmy które dodatkowo uszczelniają ?

Patrzac na zdjecia wygląda to na ocieplenie poddasza jest jedną warstwą wełny, czy tak jest w rzeczywistości ?

Jeśłi tak to jest błąd, ponieważ zawsze trzeba układać 2 warstwy aby zniwelować mostki termiczne.

Edytowane przez Greg_81