zergeling 08.02.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 (edytowane) Jaki rekuperator dla 4 osób (obecnie 3 osoby), 440m3 kubatura domu do 6000zł ? Tak szczerze to najlepiej poniżej 5000zł ale jeśli warto dołożyć ten 1000zł, coś on zmieni to ok. Który konkretny model polecicie? Nie zależy mi na entalpicznym. Moja propozycja to te dwa modele: https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwpp-420200-jon16-przeciwpradowa-mozliwosc-podlaczenia-klimatyzacji-p-123.html https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwp-500200-jon16-przeciwpradowa-p-120.html Jestem otwarty też na inne firmy, co jeszcze warto rozważyć w zakresie 4000-6000pln? Zależy mi na bezawaryjnym działaniu części elektronicznych, założyć i zapomnieć. Edytowane 8 Lutego 2022 przez zergeling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.02.2022 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Nie zależy mi na entalpicznym. A powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 09.02.2022 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Odzyskiwanie wilgoci to jednak ważna sprawa. Ten tańszy ma regulator tyrystorowy, wentylatory będą hałasować przy niższych obrotach, konieczna będzie wymiana na transformatorowy. Jezeli szukasz czegoś porównywalnego do tego tańszego to patrz na Reventon Inspiro Basic 500. Ma wymiennik entalpiczny i będzie tańszy o jakiś 1000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 09.02.2022 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Ten reventon z wentylatorami AC, w jaki sposób steruje prędkością wentylatorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.02.2022 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Na cholere ci takie potwory? I tak go puścisz na 100m3. Szukaj wiec o wydajnosci 350m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 09.02.2022 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Są 2 szkoły, jedni mówią że maksymalna wydajność ma być wystarczająca do wietrzenia przy dużej imprezie (1-2 wymian na godzinę), inni żeby dobierać podłóg ilości osób przebywających.Osobiście jestem za drugą opcją, bo po 1 przewymiarowanie odbije się na wyższej cenie zakupu urządzeń i instalacji (mocniejsze urządzenie implikuje użycie większych przekrojów rur, a wiec i droższych, lub większych ilości kanałów). po 2 jest jakaś minimalna wydajność poniżej której nie zejdziesz, więc przewymiarowany rekuperator będzie wymieniał za dużo powietrza mimo minimalnych obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.02.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Chyba zimą to bedzie odczuwalne bo wcześniej przy małych obrotach będą załączać się grząłki. Po prostu sprawnośc będzie słabsza na minimalnych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.02.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Im mniejsza wymiana tym wyższa sprawność przeciwprądowego wymiennika i w przypadku ERV lepszy odzysk wilgoci. W swoim 600V schodzę na minimum do 75m3 i nie czuję zupełnie potrzeby zejścia niżej. Pobór energii za grudzień z grzałką to 19kWh, za styczeń jeszcze mniej. Próg załączania grzałki nie zależy od wymiany, a tylko i wyłącznie od temperatury na zewnątrz. Ja jestem jednak z drugiej szkoły. Większa jednostka to o wiele cichsza praca na codzień i lepsza sprawność. Oczywiście to się nigdy nie zwróci, ale nawet przy większej liczbie osób nie ma potrzeby otwierania okien. Przy takim budżecie patrzyłbym w stronę izzie z odzyskiem wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 09.02.2022 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Im mniejsza wymiana tym wyższa sprawność przeciwprądowego wymiennika i w przypadku ERV lepszy odzysk wilgoci. Z moich obserwacji wynika że nie do końca, w dużym wymienniku i bardzo małym przepływie w pewnym momencie dochodzi do przepływu laminarnego co zmniejsza sprawność, a dodatkowo (przy zwykłym wymienniku bez odzysku wilgoci) do zatykania się wymiennika wodą. W swoim 600V schodzę na minimum do 75m3 i nie czuję zupełnie potrzeby zejścia niżej. To jest naprawdę niezły wynik. Nie każdy rekuperator może zejść tak nisko, zwłaszcza że bierzemy pod uwagę niską półkę cenową. Próg załączania grzałki nie zależy od wymiany, a tylko i wyłącznie od temperatury na zewnątrz. Próg tak, ale pobór prądu już nie. Im więcej powietrza (większy przepływ) ma grzałka do ogrzania, tym więcej prądu zje. Ja jestem jednak z drugiej szkoły. Większa jednostka to o wiele cichsza praca na codzień i lepsza sprawność. Oczywiście to się nigdy nie zwróci, ale nawet przy większej liczbie osób nie ma potrzeby otwierania okien. Powyższe to tylko moje przemyślenia i skromne doświadczenia, jak najbardziej mogę się mylić. Specjalistą w tym temacie nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 09.02.2022 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Próg tak, ale pobór prądu już nie. Im więcej powietrza (większy przepływ) ma grzałka do ogrzania, tym więcej prądu zje.. Piramidalna bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.02.2022 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Dlaczego bzdura? Jak ma ogrzać 100m3 lub 300m3 to wiadomo, że więcej weźmie w 2gim przypadku, ale oczywiście rozmiar reku nie ma na to żadnego wpływu. Fakt, przewymiarowane reku bez odzysku wilgoci to ból z wodą w wymienniku, przerabiałem, nie polecam. Sprawność leci na łeb momentalnie. Odnośnie sprawności, u siebie im mniejsze mam przepływy tym lepsza sprawnośc widać to od razu na wykresach. Dla ERV sprawnośc jest praktycznie stała, dla zwykłego zmienia się w funkcji ilości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zergeling 09.02.2022 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Widzę że zdania są podzielone, wychodzi że ten droższy z mocą max 420 m3/h jest lepszym wyborem. Alternatywy powinienem szukać w okolicach 350-400m3/h z innych firm uśredniając to co piszecie. Odzyskiwanie wilgoci to jednak ważna sprawa. Ten tańszy ma regulator tyrystorowy, wentylatory będą hałasować przy niższych obrotach, konieczna będzie wymiana na transformatorowy. Jezeli szukasz czegoś porównywalnego do tego tańszego to patrz na Reventon Inspiro Basic 500. Ma wymiennik entalpiczny i będzie tańszy o jakiś 1000zł. On nie jest tańszy, kosztuje tyle samo plus minus. Czy nie taniej wyjdzie kupić jakiś inny element sterujący do tego tańszego o3zona zamiast dopłacać 1500zł? Bo w tej cenie chyba da się coś kupić co pozbędzie się wad tego modelu. Najtańszą wersją byłoby to https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwp-360200-jon16-przeciwpradowa-p-113.html + osobny sterownik, dobrze kombinuje? Czy jest jeszcze coś co odróżnia ten najdroższy model z pierwszego posta od tego drugiego? Edytowane 9 Lutego 2022 przez zergeling Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 09.02.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Z moich obserwacji wynika że nie do końca, w dużym wymienniku i bardzo małym przepływie w pewnym momencie dochodzi do przepływu laminarnego co zmniejsza sprawność, a dodatkowo (przy zwykłym wymienniku bez odzysku wilgoci) do zatykania się wymiennika wodą. To jest naprawdę niezły wynik. Nie każdy rekuperator może zejść tak nisko, zwłaszcza że bierzemy pod uwagę niską półkę cenową. Próg tak, ale pobór prądu już nie. Im więcej powietrza (większy przepływ) ma grzałka do ogrzania, tym więcej prądu zje. Powyższe to tylko moje przemyślenia i skromne doświadczenia, jak najbardziej mogę się mylić. Specjalistą w tym temacie nie jestem. Ja też mam większy rekuperator. Nie jest to Thesla lub inne "markowe" urządzenia. Mogę zejść do 10% nawiewu lub wywiewu co daje ok. 60 m3/h. Pobierana moc też jest skalowalna. Może kiedyś tak było, że często powtarza się zarzut przewymiarowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 09.02.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Chodziło mi o urządzenia z niższej półki (bo w taki pułap celuje zakładający wątek). Poza tym tak jak też piszesz, w starszych konstrukcjach często najniższy bieg był nadal zbyt wysoki, co przy braku odzysku wilgoci i niewielkiej produkcji bieżącej skutkowało saharą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 09.02.2022 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Panta Rhei Ja mam reku od Spiroflex. Sprzęt sprzedają nawet w markecie na L. Autor wątku może rzucić na to okiem. Entalpiczny - ofertowo - zaczyna się chyba w przedziale 9,5k netto. Zapewnie można kupić 30% taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.02.2022 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Z moich obserwacji wynika że nie do końca, w dużym wymienniku i bardzo małym przepływie w pewnym momencie dochodzi do przepływu laminarnego co zmniejsza sprawność, a dodatkowo (przy zwykłym wymienniku bez odzysku wilgoci) do zatykania się wymiennika wodą. Nie dodatkowo - zaleganie wody to jedyna przyczyna niskiej sprawności wymiennika bez odzysku. Dowodem jest to, że przedmuchanie i powrót do niskich obrotów przywraca wysoką sprawność. Od jakiegoś czasu przeliczam sobie sprawnośc w HA. Wraz ze spadkiem tempartury na zewnątrz nasila się problem wody w wymienniku, o którym pisaliśmy w tym wątku. W domu mam 45-47% wilgotności i problem jest dość wyraźny. Bez wietrzenia spada do 70%. Ustawiłem wietrzenie poniżej 75%. Początkowo miałem 5 minut, ale w sumie wystarcza 2 minuty by wylać wode i prywrócić sprawność do ok 80%. Poniżej wykres. [ATTACH=CONFIG]450676[/ATTACH] Zastanawiam się czy nie zasadne byłoby inne ułożenie wymiennika - tak by kanały były pionowo i wywiew od góry... Nawet gdy mam non stop 50% to problem ze sprawnością wystepuje... U Ciebie po przedmuchaniu nie leje się z odpływu i nie wraca sprawność do normy? To jest naprawdę niezły wynik. Nie każdy rekuperator może zejść tak nisko, zwłaszcza że bierzemy pod uwagę niską półkę cenową. IMO rekuperator, który nie ma EC i sprawnego wymiennika polimerowego ERV jest dla rozrzutnych. Polecam cały temat. Edytowane 11 Lutego 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.02.2022 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Jaki rekuperator dla 4 osób (obecnie 3 osoby), 440m3 kubatura domu do 6000zł ? Tak szczerze to najlepiej poniżej 5000zł ale jeśli warto dołożyć ten 1000zł, coś on zmieni to ok. Który konkretny model polecicie? Nie zależy mi na entalpicznym. Moja propozycja to te dwa modele: https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwpp-420200-jon16-przeciwpradowa-mozliwosc-podlaczenia-klimatyzacji-p-123.html https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwp-500200-jon16-przeciwpradowa-p-120.html Jestem otwarty też na inne firmy, co jeszcze warto rozważyć w zakresie 4000-6000pln? Zależy mi na bezawaryjnym działaniu części elektronicznych, założyć i zapomnieć. Nie wiem czy warto ale może coś takiego? jest okazja w tej cenie - nie znam sprzedawcy ale sprzęt wydaje się bardzo dobry. To tylko propozycja:yes:https://allegrolokalnie.pl/oferta/rekuperator-vasco-x-350 znalazłem ostatnio bo szukam do innego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 10.02.2022 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Dlaczego bzdura? Jak ma ogrzać 100m3 lub 300m3 to wiadomo, że więcej weźmie w 2gim przypadku, ale oczywiście rozmiar reku nie ma na to żadnego wpływu. Kolega Endrju111 uszczegółowił wypowiedź o "większy przepływ" a to jest bzdurą, ponieważ niezależnie od przepływu (1m^3/h czy 1000m^3/h), grzałka pobierze taką samą ilość energii. Oczywiście odnosząc się do objętości powietrza, to oczywiste, że grzałka więcej pobierze energii jeżeli ma do ogrzania do takiej samej temperatury np. 300m^3 niż 100m^3. Ale to nie wynika z wypowiedzi Kolegi Endrju111. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 10.02.2022 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 On nie jest tańszy, kosztuje tyle samo plus minus. Czy nie taniej wyjdzie kupić jakiś inny element sterujący do tego tańszego o3zona zamiast dopłacać 1500zł? Bo w tej cenie chyba da się coś kupić co pozbędzie się wad tego modelu. Najtańszą wersją byłoby to https://o3ozon.pl/centrala-wentylacyjna-cwp-360200-jon16-przeciwpradowa-p-113.html + osobny sterownik, dobrze kombinuje? Czy jest jeszcze coś co odróżnia ten najdroższy model z pierwszego posta od tego drugiego? Tańszy o3ozon z pierwszego posta kosztuje 4250zł, Inspiro BASIC kosztował 3300zł jak ostatnio sprawdzałem. Elementem sterującym jest regulator transformatorowy, ale on może nie dać rady uzyskać niskiego przepływu gdy kupisz reku 500m3/h. Mogłeś zbyt mocno przeszacować tę wartość. Różnica pomiędzy oboma reku z pierwszego posta to jedynie (lub aż) wentylatory EC oraz bardzo zaawansowany sterownik. Ale w dalszym ciągu nie masz wymiennika entalpicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.02.2022 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Kolega Endrju111 uszczegółowił wypowiedź o "większy przepływ" a to jest bzdurą, ponieważ niezależnie od przepływu (1m^3/h czy 1000m^3/h), grzałka pobierze taką samą ilość energii. Oczywiście odnosząc się do objętości powietrza, to oczywiste, że grzałka więcej pobierze energii jeżeli ma do ogrzania do takiej samej temperatury np. 300m^3 niż 100m^3. Ale to nie wynika z wypowiedzi Kolegi Endrju111. W zasadzie i tak i nie. To zależy czy sterownik moduluje moc grzałki czy działa 0-1. Jeśli moduluje to grzeje zawsze do tej samej temperatury, pobierając energię proporcjonalnie do ilości powietrza i różnicy temperatur. Aczkolwiek w tym przedziale ciężko o modulowaną grzałkę lub nawet o grzałkę. Ale wracając do tematu. zergeling czemu nie zależy Ci na odzysku wilgoci? Jakiś konkretny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts