radziula 10.02.2022 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Nie mam klimatyzacji i na razie jej nie planuję, ale nie wykluczam takiego przedsięwzięcia w przyszłości. Kiedyś mogłyby to być nawet 2-3 jednostki. Wymieniam instalację i pomyślałem, że może być warto położyć przewody na taką okoliczność. Elektryk zaproponował ułożenie pojedynczego przewodu 3x4 między rozdzielnicą a balkonem, na którym chciałby założyć puszkę hermetyczną i w niej zwinąć zapas przewodu. Również w rozdzielnicy przewód miałby wisieć luzem, a zabezpieczenie jak to stwierdził dobierze się jak będę zakładał klimatyzację. Czy to dobre rozwiązanie? Chciałem także zapytać, jakie inne przewody warto ułożyć? Mam na myśli obwody zasilające urządzenia, których dziś nie ma, a w przyszłości mogą się przydać. Na chwilę obecną widzę dodatkowy przewód 5x4 w kuchni pod indukcję oraz 5x4 w kotłowni pod pompę ciepła. Czy warto jeszcze o czymś pomyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.02.2022 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Nie wiem czy 3x4 jest niezbędne czy wystarczy 3x2,5 - zależy od mocy planowanej klimatyzacji. Ale do 3x4 to już musi być naprawdę duża jednostka. Lepiej pomyśl o poprowadzeniu rurki do odprowadzania skroplin oraz jakiś arot gładki w środku żeby przepuścić później przewód łączący jednostki oraz rurki z gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 11.02.2022 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Nie wiem czy 3x4 jest niezbędne czy wystarczy 3x2,5 - zależy od mocy planowanej klimatyzacji. Ale do 3x4 to już musi być naprawdę duża jednostka. Lepiej pomyśl o poprowadzeniu rurki do odprowadzania skroplin oraz jakiś arot gładki w środku żeby przepuścić później przewód łączący jednostki oraz rurki z gazem. Tak jak pisałem, jednostek może być kilka. Pozostała część Twojej wiadomości chyba wykracza poza tematykę działu, więc prosiłbym o skupienie się na elektryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2022 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Potrzebujesz rur na czynnik i kabelków pomiędzy jednostkami zewnętrznymi i wewnętrznymi. Skropliny lepiej podpiąć do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 11.02.2022 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 A przewód zasilający? Faktycznie kłaść 3x4? Jakie obwody warto jeszcze dodatkowo wykonać "na przyszłość"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.02.2022 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Ja mam poprowadzony osobny obwód 3x2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.02.2022 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Jak to będzie kilka jednostek - to 3x2.5 spokojnie starczy do każdej. O reszcie napisałem, bo w praktyce zasilanie to najmniejszy problem i w ostateczności można się podkuć do najbliższego gniazdka. Większym problemem bywa to co napisaem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 11.02.2022 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Dziękuję. Czy warto jeszcze do jakiś urządzeń podciągnąć dedykowany przewód, poza tymi już wymienionymi? Mam jeszcze pytanie odnośnie domofonu/wideofonu. Instalacja, o której zapomnieliśmy i elektryk zaproponował, że może pociągnąć z rozdzielnicy przewód 3x1.5 w miejsce gdzie będzie słuchawka, którym będę mógł podać zasilanie z zasilacza 12/24V DC w rozdzielnicy. W tym miejscu chce osadzić puszkę, która słuchawka powinna zakryć i z tej puszki skrętkę komputerową do bramy, w celu zapewnienia komunikacji oraz zasilania do jednostki zewnętrznej i elektrozaczepu. Czy skrętka się do tego nada i czy tak powinna wyglądać instalacja domofonowa? Elektryk poleca model z wifi, to będę mógł sobie na telefonie odbierać nawet jak będę poza domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.02.2022 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Nie mam klimatyzacji i na razie jej nie planuję, ale nie wykluczam takiego przedsięwzięcia w przyszłości. Kiedyś mogłyby to być nawet 2-3 jednostki. Wymieniam instalację i pomyślałem, że może być warto położyć przewody na taką okoliczność. Elektryk zaproponował ułożenie pojedynczego przewodu 3x4 między rozdzielnicą a balkonem, na którym chciałby założyć puszkę hermetyczną i w niej zwinąć zapas przewodu. Również w rozdzielnicy przewód miałby wisieć luzem, a zabezpieczenie jak to stwierdził dobierze się jak będę zakładał klimatyzację. Czy to dobre rozwiązanie? Chciałem także zapytać, jakie inne przewody warto ułożyć? Mam na myśli obwody zasilające urządzenia, których dziś nie ma, a w przyszłości mogą się przydać. Na chwilę obecną widzę dodatkowy przewód 5x4 w kuchni pod indukcję oraz 5x4 w kotłowni pod pompę ciepła. Czy warto jeszcze o czymś pomyśleć? Owczar dobrze podsumował - od elektryki istotniejsze będzie odprowadzenie skroplin. to jednak temat na przyszlosc. Klimatyzator nie bierze 10 kW, zazwyczaj mają 2-4 kW. Tyle to gniazdko uciagnie, ale jakasz etap kładzenia kabli, to wartopoprowadzic osobną linię. Zdecydowanie warto dać 5x4 na indukcję, osobną na piecyk i inne sprzęty. Osobną na "mokre" sprzęty typu zmywarka, pralka, suszarka. Siła na garaż (w razie co) , pc już wymieniłeś. 1,5 mm "już się nie daje", ja bym dał jeden kabel na słupek przy bramie/furtce + niskopradowy. Z kabli nisko prądowych to poprowadził bym jeden od przyłącza z światłowodem do rozdzielni z szafą rack - a stąd do kamer, do tv, do domofonu. Z domofonu tak jak napisałem akapit powyżej. Powodzenia. Fajny etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.02.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Moja klima o nominalnej mocy grzewczej 3,4kW a chłodniczej 3,2kW ciągnie wg DTR max 997W. Więc kabel 3x2,5 uciągnie ze sporym zapasem trzy takie pracujące na najwyższych obrotach jednocześnie. Czyli w zupełności wystarczy. Szybciej bym się zastanawial, czy nie dać 5x2,5 ale nie dla mocy, a dla możliwości dowolnego rozłożenia tych kilku klim po różnych fazach. Edytowane 11 Lutego 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 11.02.2022 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Owczar dobrze podsumował - od elektryki istotniejsze będzie odprowadzenie skroplin. to jednak temat na przyszlosc. Klimatyzator nie bierze 10 kW, zazwyczaj mają 2-4 kW. Tyle to gniazdko uciagnie, ale jakasz etap kładzenia kabli, to wartopoprowadzic osobną linię. Zdecydowanie warto dać 5x4 na indukcję, osobną na piecyk i inne sprzęty. Osobną na "mokre" sprzęty typu zmywarka, pralka, suszarka. Siła na garaż (w razie co) , pc już wymieniłeś. 1,5 mm "już się nie daje", ja bym dał jeden kabel na słupek przy bramie/furtce + niskopradowy. Z kabli nisko prądowych to poprowadził bym jeden od przyłącza z światłowodem do rozdzielni z szafą rack - a stąd do kamer, do tv, do domofonu. Z domofonu tak jak napisałem akapit powyżej. Powodzenia. Fajny etap. Elektryk polecił 3x1.5mm2 do monitora na korytarzu, bo niektóre mogą być zasilane z 230V AC, a nawet jak będę miał taki zasilany DC, to 1.5mm2 powinno wejść jeszcze pod zaciski. Są modele, których jednostki zewnętrzne łączy się tylko z monitorem i tutaj proponuje skrętkę, którą mam więc oszczędność na kablu, a domofonowy nic nie wniesie, bo też ma przewody o przekroju 0.5mm2. To co mnie niepokoi to informacje znalezione w sieci, wg. których elektrozaczep wymagać może osobnego zasilania i zalecane jest 2x1mm2. Nie wiem jeszcze jaki domofon/wideofon będę miał, więc chciałem dopytać co będzie praktyczniejsze, bo możliwości sposobów jest kilka. Elektryk zarzeka się, że on zawsze kładzie 3x1.5mm2 między monitorem a rozdzielnicą oraz skrętkę/domofonowy między monitorem a bramą, a że między tymi dwoma ostatnimi nie ma praktycznie różnicy (taka sama ilość przewodów i ich przekrój), to proponuje skrętke aby ograniczyć koszta. Dla spokoju sumienia zaproponował, że ew. między monitorem a rozdzielnicą może pociągnąć dodatkową skrętke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qropatwa 12.02.2022 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Przewód zasilający jest do niczego nie potrzebny. Jeżeli zakupisz domofon zasilany z 230V to najpewniej będzie on miał zasilacz wymagający gniazdka, co uważam brzydko później wygląda, chyba że lubujesz się w przewodach. Puść skrętkę od rozdzielnicy do monitora i od monitora do bramy. To powinno wystarczyć. Jeżeli będziesz potrzebował jednak przesłać zasilanie z zasilacza z rozdzielnicy do bramy, to sobie najwyzej zwagujesz dwa przewody. Polecam do tego Wago 221, bardzo dobrze trzymają przewody 0.5mm2. Zadbaj tylko, by skrętka była z miedzi, a nie miedziowana (CCA). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 13.02.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Podtrzymam propozycje z kablem 230 v do słupka . Będziesz chciał oświetlenie lub okaże się że siłownik bramy działa jednak na 230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts