Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzęgło hydrauliczne - wady?

qropatwa

Recommended Posts

Czy to prawda, że zastosowanie w instalacji centralnego ogrzewania sprzęgła hydraulicznego powoduje podmieszanie na tymże sprzęglę, czego konsekwencją jest większe zyżycia gazu przez kocioł kondensacyjny oraz większe zapotrzebowanie na energię elektryczną w przypadku pompy ciepła? Jak duże są to różnice?

Czy to prawda, że zastosowanie w instalacji centralnego ogrzewania sprzęgła hydraulicznego powoduje podmieszanie na tymże sprzęglę,

Jeśli pompy są prawidłowo ustawione to taki objaw nie występuje. Jest to jeszcze zależne od rodzaju instalacji grzewczej. Jeśli po stronie wtórnej występują zmiany pojemności i przepływu to w zależności od wielkości zmian taki objaw wystąpi.

Poza tym są sprzęgła z kierownicą przepływów która ogranicza objaw pod mieszania do minimum.

Czy to prawda, że zastosowanie w instalacji centralnego ogrzewania sprzęgła hydraulicznego powoduje większe zyżycia gazu przez kocioł kondensacyjny

Nie.

Czy to prawda, że zastosowanie w instalacji centralnego ogrzewania sprzęgła hydraulicznego powoduje większe zapotrzebowanie na energię elektryczną w przypadku pompy ciepła?

W przypadku pompy ciepła nie ale ogólnie tak gdyż zastosowanie sprzęgła wymaga dodatkowej pompy która zużywa energię.

Słyszałem o sprzęgle z kierownicą, ale chyba nie widziałem takiego na dwa obiegi (grzejniki oraz podłogówkę)? Znalazłem jedynie rozdzielacz ze sprzęgłem hydraulicznym BLH 890 od Afriso, ale on jest przewidziany na aż trzy obiegi wtórne. Edytowane przez qropatwa

Jeśli na 2 obiegi grzewcze podłogówki i grzejników to z rozdzielaczem.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/sprzeglo-hydrauliczne-55kw-2kc-condens-kolektor-i7846996521.html

Czegoś takiego właśnie szukałem. Jeszcze wysłałem zapytanie od Afriso, czy mają w swojej ofercie produkt podobny do BLH 890 ale z dwoma obiegami, bo ten model sporo kosztuje a trzeba jeszcze dokupić izolację (chociaż moze zastosowanie sprzęgła na trzy obiegi miałoby jakiś sens?). A jeśli nie zaproponują innego, alterantywnego rozwiązania, to pewnie zakupię Kompanię 480 od Elterm, czyli SKE 2DC+ 55kW, UNI, VRG432, pompy DN25. Z tego co widzę zawierają pompy Grundfossa, które mają raczej dobre opinie i są często polecane.

Jedynie jeszcze zastanawiam się, czy potrzebuję/przyda mi się siłownik?

belki ze sprzęgłami masz w ofercie vieśka https://www.viessmann.pl/content/dam/vi-brands/PL/PDF/KP/Vitoset/KP-Rozdzielacze_GDA_GRA_z_cenami_2019_04.pdf/_jcr_content/renditions/original./KP-Rozdzielacze_GDA_GRA_z_cenami_2019_04.pdf

sprzęgło może podnosić wymaganą temperaturę kotła ale nie musi wszystko zależy od przepływów. Ale jeśli nawet podniesie to teoretyczne straty jakie poniesiesz na niby zwiększonym zużyciu gazu będą dużo niższe niż koszty naprawy elementów instalacji uszkodzonych w wyniku braku sprzęgła.

Ciekawi mnie sąd obawy o koszty prądu zużytego przez dodatkowa pompę za sprzęgłem.... dzisiejsze pompy elektroniczne sa bardzo oszczędne i co więcej w większości w pompy mniej obciążone pobierają mniej prądu niż jedna zajechana na wysokich parametrach...

Jedynie jeszcze zastanawiam się, czy potrzebuję/przyda mi się siłownik?

Jeśli to instalacja łączona a kocioł posiada automatykę do sterowania siłownikiem to jest to funkcja przydatna. Wynikiem zainstalowania mogą być dwie osobne krzywe grzewcze dla grzejników i podłogówki. Po drugie to mamy możliwość ogrzewania tylko samego obiegu grzejnikowego.

Jeśli obwód podłogówki i grzejnikowy jest mało rozbudowany 1. ( do 100m2 ), 2. do 10 grzejników to możesz zrobić dwa obwody bez sprzęgła stosując odpowiednie stopniowanie przekrojów rur i dzieląc obwód na zwykłym trójniku za którym w jednym z obwodów będzie tylko mieszacz VRG432.

W ten sposób grzejniki są zasilane przez pompę kotła a podłogówka przez pompę kotła i pompę mieszacza.

Oszczędzasz na sprzęgle, jednej pompie , energii elektrycznej i podmieszaniu w nim występującemu.

Samych grzejników będzie 14. Podłogówki może mniej niż 100m, ale zawsze istnieje możliwość dalszej rozbudowy. Na pewno takiej możliwości nie chciałbym sobie odbierać. Dlatego myślę, że chyba najlepszym wyborem będzie jednak sprzęgło z wbudowanym rozdzielaczem. Mam andzieję, że wariant z kierownicą, jak zaproponowany 2KC CONDENS zniweluje do minimum podmieszanie i związane z tym większe zyżucie gazu lub w przyszłości potencjalnie energii elektrycznej?

Co do zużycia prądu - nie miałem na myśli pomp obiegowych, a pompę ciepła. Co prawda mam obecnie kocioł gazowy, ale w zasadzie patrząc na trędy i politykę UE raczej prędzej czy później nastąpi zmiana i raczej nie będzie to powrót do węgla.

Widziałem też ofertę Viessmanna, ale te ceny są lekko mówiąc zaporowe. Wystarczy że mam ich piec, a ten raczej z siłownikiem innej marki współpracował nie będzie, stad powątpiewanie, czy takowy jest mi do szczęścia potrzebny?

Niwelacja podmieszania owszem ale pompy tak czy inaczej muszą być zrównoważone gdyż woda tak jak prąd znajduje drogę o najmniejszym oporach.

Jeśli zaś chodzi o pobór gazu to nie wiem gdzie to wyczytałeś i kto takie brednie wypisuje, bowiem nawet gdyby wystąpiło podmieszanie to z jednej strony mamy stratę gdyż do instalacji wpływa mniej podgrzanej wody, natomiast z drugiej strony podmieszanie powoduje podgrzanie wody wracającej do kotła więc na podgrzanie jej do temperatury zasilania zużywamy mniej energii i gazu, tak więc na jedno wychodzi i energia zużyta nie ulatnia się bezpowrotnie będąc bezproduktywna.

Ceny firmowych zestawów są zaporowe...... płacisz za firmę i logo producenta a nie dostajesz w zamian nic gdyż żywotność i solidne wykonanie jest porównywalne.

U mnie zamiast grupy pompowo mieszającej Vaillanta także pracuje siłownik zaworu mieszajacego Meibes z pompą Grundfoss nie zakupiony jako zestaw ale z osobnych elementów

Co masz na myśli pisząc, że pompy też muszą być zrównoważone? Czy kupując taki zestaw sprzęgła z grupą pompową powinienem zwrócić uwagę na jakieś parametry?

Wiem, że siłownik to fajna sprawa, tym bardziej, że mam Vitodensa 200-W, więc mógłbym mu dodać kolejny obieg, ale znając życie on się nie dogada z innym siłownikiem niż Viessmanna. Co więcej on chyba też potrzebuje jakiś czujnik temperatury na sprzęgle?

Obecnej zimy, nie przekroczyłem 50C na zasileniu grzejników, podłogówka może pracować do 70C więc jest jakiś zapas. Z drugiej strony to niezdrowe aby pchać taką temperaturę w podłogówkę. Dlatego zastanawiam się, czy nie wystarczy ustawić (jeśli się da), że temperatura na podłogówce ma nieprzekraczać przykłądowo 45C i dopiero powyżej tej temperatury następuje podmieszanie z powrotem. Wówczas jestem w stanie potencjalnie obniżyć krzywą grzewczą na obiegu kotłowym, co skutkowałoby niższą temperaturą na zasilenia dla pogłogówki i grzejników, gdyby w domu zrobiło się zbyt ciepło. Rozumiem jednak, że ma to swoje wady - pomieszczenia z grzejnikami staną się zimne, albo z podłogówką gorące.

Chyba, że stosunkowo niewielkim kosztem udałoby się to ożenić z piecem?

Co masz na myśli pisząc, że pompy też muszą być zrównoważone? Czy kupując taki zestaw sprzęgła z grupą pompową powinienem zwrócić uwagę na jakieś parametry?

Wiem, że siłownik to fajna sprawa, tym bardziej, że mam Vitodensa 200-W, więc mógłbym mu dodać kolejny obieg, ale znając życie on się nie dogada z innym siłownikiem niż Viessmanna. Co więcej on chyba też potrzebuje jakiś czujnik temperatury na sprzęgle?

Obecnej zimy, nie przekroczyłem 50C na zasileniu grzejników, podłogówka może pracować do 70C więc jest jakiś zapas. Z drugiej strony to niezdrowe aby pchać taką temperaturę w podłogówkę. Dlatego zastanawiam się, czy nie wystarczy ustawić (jeśli się da), że temperatura na podłogówce ma nieprzekraczać przykłądowo 45C i dopiero powyżej tej temperatury następuje podmieszanie z powrotem. Wówczas jestem w stanie potencjalnie obniżyć krzywą grzewczą na obiegu kotłowym, co skutkowałoby niższą temperaturą na zasilenia dla pogłogówki i grzejników, gdyby w domu zrobiło się zbyt ciepło. Rozumiem jednak, że ma to swoje wady - pomieszczenia z grzejnikami staną się zimne, albo z podłogówką gorące.

Chyba, że stosunkowo niewielkim kosztem udałoby się to ożenić z piecem?

Nie ma żadnych przeciwskazań aby siłownik i sprzęgło nie było Viessmann-a. Czujnik temperatury na sprzęgle i wyjściowy za mieszaczem tak czy inaczej będziesz musiał zakupić, Pompa i sam siłownik posiadają sygnały standardowe do przodu i do tyłu więc każdy innej firmy się z nimi dogada.

Po drugie to jeśli zdecydujesz się na siłownik do zaworu trójdrogowego to tak czy inaczej czeka cię zakup modułu mieszacza EM-MX Viessmann który poprzez magistralę steruje całym bajzlem.

Dlatego dobrze się zastanów bo zamiast tego mozesz zainstalować tylko osprzęt bez siłownika i na zaworze ustawić temperaturę maksymalną 45*C i tyle.

Grzejniki zasilisz wodą do 50*C a podłogówka będzie ograniczona do 45*C.

Taka temperatura to i tak bardzo dużo.

Odnośnie zrównoważenia to mam na myśli ustawienie odpowiednich biegów pomp tak aby pobór wody ze sprzęgła nie był mniejszy od zasilania czyli obrotów pompy kotła, bo tylko w takiej sytuacji następuje mieszanie i ciepła woda z zasilania wraca do kotła.

Osprzęt bez siłownika wydaje się chyba najlepszym wyjściem. Poza tym chyba nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przyszłości instalację rozbudować o siłownik. Chociaż im dłużej czytam, tym bardziej odnoszę wrażenie, że jest to zbędny wydatek.

Myślę, że rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości. Dziękuję!