Lukasz11 11.02.2022 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Planuję montaż 10 zewnętrznych rolet okiennych elektrycznych w przyszłości, a teraz elektryk robi instalację.Niestety nie mogę się z nim dogadać, co zrobić w przypadku braku prądu, gdy wszystkie rolety będą opuszczone.On z uporem maniaka chce przygotować instalację elektryczną w domu pod zasilanie awaryjne z agregatu (kupi se Pan agregat 3-fazowy, będzie Pan niezalezny...). Oczywiście po co mi to, i jaki to koszt. Bo twierdzę, a nie dom buduję i cierpię na nadmiar gotówki... Ta opcja więc odpada. Czy jest możliwość awaryjnego zasilania samych rolet i otwarcia ich po kolei korzystając z akumulatora w samochodzie? Ja to widzę tak: chce podnieść rolety a nie ma prądu, to wyjeżdżam samochodem z garażu, podpinam kable do akumulatora, potem pewnie do falowniki, falowniki do jakiegoś gniazdka. Odpalam auto i podnoszę rolety po kolei. I tyle. Albo aż tyle. A elektryk patrzy na mnie jak na idiotę. Da się zrobić, co chcę, czy to bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.02.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Z pomysłem na akumulator nie pomogę - pewnie się da, jeśli akumulator wystarczająco mocny i jak przerobisz 12V na 230V. Co do pomysłu awaryjnego otwierania rolet, to jak wiele osób zastanawialiśmy sie. Szybko zdecydowaliśmy , gdy policzyliśmy koszt. Najprostszy sposób to dodanie manualnych linek,by podnieść rolety przy zaniku napięcia. Jednak psuje to wygląd i IMO przyda się może raz na rok? Grunt, że można do budynku się dostać i wyjść. Słyszałem o historiach gdy inwestor nie mógł wyjść z inteligentnego domu, gdy padło zasilanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 11.02.2022 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Dlatego nie interesują mnie nadmierne koszty, bo przyda się takie otwieranie może raz na rok.Samochód z akumulatorem mam, więc dokupienie falownika, to już koszt niewielki. Założyłem, że silnik jednej rolety niech pobiera 160W, niech prz starcie będzie to 300W. To chyba nie jest ogromna moc chwilowa dla samochodu i falownika. Ale ja nie jestem elektrykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.02.2022 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Zapytaj się jakiegoś elektryka, czy to przejdzie i jest bezpieczne. Rozumiem że osobną linie będziesz wszędzie ciągnął kabel, czy przepinał się w rozdzielni w razie "w"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 11.02.2022 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Z pomysłem na akumulator nie pomogę - pewnie się da, jeśli akumulator wystarczająco mocny i jak przerobisz 12V na 230V. Co do pomysłu awaryjnego otwierania rolet, to jak wiele osób zastanawialiśmy sie. Szybko zdecydowaliśmy , gdy policzyliśmy koszt. Najprostszy sposób to dodanie manualnych linek,by podnieść rolety przy zaniku napięcia. Jednak psuje to wygląd i IMO przyda się może raz na rok? Grunt, że można do budynku się dostać i wyjść. Słyszałem o historiach gdy inwestor nie mógł wyjść z inteligentnego domu, gdy padło zasilanie Da się dodać linki do rolet elektrycznych? Czytałem o korbkach ale o linkach nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 11.02.2022 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Da się dodać linki do rolet elektrycznych? Czytałem o korbkach ale o linkach nie. A korbką będzie zawijać powietrze? Może były razem.z korbkami. Już nie pamiętam dokładnie - nie montowaliśmy, tylko rozmawialiśmy na etapie SSO i elektryki. Chodziło o manualny tryb podnoszenia rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 11.02.2022 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Mam takie otwieranie u siebie - mam reflksole, które muszę chronić przed silnym wiatrem, a wiadomo gdy mocno wieje może się zdarzyć, że nie ma prądu. Akumulator żelowy 120Ah plus UPS sinus pro 1000W. Zasilam z niego całą automatykę - ssterowniki PLC, mini PC, switch 48 portów, routery, moje stanowisko pracy plus właśnie rolety i pergolę (też składana i ochrona rpzed wiatrem). Rolety podnoszone sekwencyjnie - bez dodatkowego obciążenia spokojnie można i wiecej, ale gdy dociskam innymi urządzeniami to już UPS krzyczy. Automatyka domowa dba o to by zamykały i otwierały się pojedyńczo. Tak BTW agregat 3 fazowy do zasilania domu to słaby pomysł Dla sporadycznych akcji możesz sobie zamontować przełącznik sieć - agregat - choćby na tę jedną różnicówkę, która będzie osbługiwała rolety. Wtedy podąłczysz UPS - choćby ten sinus pro. Podłaczysz przewody UPS do akumualtora w aucie, choć nie wiem czy bym odpalał auto. Spokojnie dasz radę podnieść rolety jedna po drugiej. Przy normalnym użytkowaniu na codzień UPS będzie w Twoim przypadku upierdliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.02.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 UPS + duży aku i podniesiesz rolety oraz otworzysz bramę. Ważne gdy wrócisz i nie ma światła. Głupio jest osobiście pokazywać jak i w którym miejscu najłatwiej pokonać własne ogrodzenie. Coś wiem w tej materii gdyż mam stalowe sztachety zakończone w szpic i głupio się nad nimi balansuje, nawet w nocy. Z domu łatwiej wyjść gdy nie ma światła, ale przecież nie zostawisz otwartej bramy? Przy dużym aku, to piec gazowy może pochodzi nawet dobę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.02.2022 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Bramę garażową jak i bramę od ogrodzenia bez problemu otworzy się ręcznie bez zasilania (a i potem zamknie...jak trzeba). Wejść można furtką za pomocą klucza chyba, że ktoś nie ma furtki to wtedy skacze po nocach przez płot :D:D Problemem faktycznie są rolety bo ręcznie je otworzyć ciężko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 11.02.2022 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) UPS + duży aku i podniesiesz rolety oraz otworzysz bramę. Ważne gdy wrócisz i nie ma światła. Głupio jest osobiście pokazywać jak i w którym miejscu najłatwiej pokonać własne ogrodzenie Co to znaczy "duzy aku"? Duzy tzn jaki? Jeśli chodzi o skakanie przez plot, to jestem przeciwnikiem pchania elektroniki, gdzie popadnie. Co prawda u mnie, to dopiero śpiew przyszłości, ale furtka będzie że zwykła klamka i każdy domownik będzie miał zwykły klucz. Co najwyżej elektrozaczep zwalniany przyciskiem z domu. Bez żadnej klawiatury do wpisania kodu, czytnika kart lub innych pastylek RFID. Edytowane 11 Lutego 2022 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.02.2022 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Słyszałem o historiach gdy inwestor nie mógł wyjść z inteligentnego domu, gdy padło zasilanie Inwestor musiał być równie inteligentny co dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 11.02.2022 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Duży aku to 100 Ah lub 2 x 100 Ah/12V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.02.2022 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Duży Aku i tak nie pozwoli zamknąć i otworzyć wszystkich naraz. Więc albo automat sterujący albo bardzo mocny UPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.02.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Zamykać kolejno - sekwencyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.02.2022 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 Taki proces zajmuje u mnie 15 minut. Gdybym miał to robić ręcznie to by mi się odechciało. Ja bym je podłączył normalnie, a tylko w razie W przełączył na UPS i wtedy podniósł sekwencyjnie. Może się zdarzyć, że przez kilka lat nie będzie nawet takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 14.02.2022 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Dla sporadycznych akcji możesz sobie zamontować przełącznik sieć - agregat - choćby na tę jedną różnicówkę, która będzie osbługiwała rolety. Wtedy podąłczysz UPS - choćby ten sinus pro. Podłaczysz przewody UPS do akumualtora w aucie, choć nie wiem czy bym odpalał auto. Spokojnie dasz radę podnieść rolety jedna po drugiej. Przy normalnym użytkowaniu na codzień UPS będzie w Twoim przypadku upierdliwy. Możesz wyjaśnić co masz na myśli / na czym polega upierdliwość UPS? Mi tak jak twórcy wątku chodzi przede wszystkim o awaryjne otwieranie rolet, ale jak już bym miał taki UPS (i do tego tez akumulator, bo i tak planuje kupić do napędu pontonu), to czemu nie wpiąć obydwa na stale i rozszerzyć podtrzymywanie zasilania na krytyczne urządzenia jak u Ciebie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 14.02.2022 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Przecież można mieć klucz, rfid i czytnik kodów, żadna z tych opcji nie wyklucza innej, w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 14.02.2022 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Inwestor musiał być równie inteligentny co dom To są opowieści "z mchu i paproci", tych którzy widzą zagrożenie w rozwiązaniach smart/inteligentnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.02.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Możesz wyjaśnić co masz na myśli / na czym polega upierdliwość UPS? Mi tak jak twórcy wątku chodzi przede wszystkim o awaryjne otwieranie rolet, ale jak już bym miał taki UPS (i do tego tez akumulator, bo i tak planuje kupić do napędu pontonu), to czemu nie wpiąć obydwa na stale i rozszerzyć podtrzymywanie zasilania na krytyczne urządzenia jak u Ciebie.. W normalnym użytkowaniu przychodzi np noc i chcesz zamknąć wszystkie rolety. Wciskasz wtedy przycisk zamknij wszystkie. Przy UPS będziesz musiał to robić jedna po drugiej lub powiedzmy 2. To samo rano gdy chcesz otworzyć. Uruchomienie tego przeciąża UPS, który się wyłączy. Nie ma znaczenia czy jest prąd bo UPS cały czas przetwarza napięcie. U siebie musiałem dopasować algorytmu i funkcje przycisków i to wszystko dzieje się samo w tle. Ale opuszczenie jednej rolety to np 44 sekundy. Nie wyobrażam sobie klikać tak codziennie 1 po 2 wszystkich. Jeśli kupisz akumulator do pontonu to nie użyjesz go w UPS - on musi być tam cały czas, czy jest prąd czy go nie ma. Chyba że znajdziesz UPS, który zrobi automatyczny bypass po odpięciu akumulatora - może mój to nawet ma, nigdy nie testowałem. Przecież można mieć klucz, rfid i czytnik kodów, żadna z tych opcji nie wyklucza innej, w czym problem? Można mieć i czytnik linii papilarnych plus klucz. Uwielbiam pytania typu Twój dom przestanie funkcjonować jak wyłącza prąd. No tak, a Twój nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.02.2022 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Owczar co Ty masz za rolety , że 44 sekundy się opuszczają? U mnie na HS'ie to maks chyba 25 sek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts