bartolomeooo 12.02.2022 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2022 (edytowane) Bardzo proszę o pomoc w kilku kwestiach: 1. Ściana szczytowa - skosy - dojeżdżam pustakiem niemal do membrany dachu - czy w szczelinę pomiędzy pustakiem a membraną mogę dać pianę? 2. Murłata jest po środku ściany kolankowej - z jednej i drugiej strony jest po 5 cm - czym lepiej obudować? Kierbud mówił żebym styropian 5 cm od zewnętrznej strony zrobił na piano-klej. Ostatnio gość od tynków mówił, żeby od wewnętrznej strony pustak 5 cm przykleić. Oba rozwiązania są dobre? 3. Ogrzewanie podłogowe będzie działało najwcześniej za dwa lata, ale rurki w wylewce zatopię już teraz, jednak nie ma jak tego wygrzać. Hydraulik który to robi, mówił że trudno... rozumiem, że wygrzewa się posadzkę po to, żeby potem płytki nie pękały albo panele nie chodziły. Nie znam się. Wylewka byłaby robiona w maju a w lipcu chciałbym robić podłogę. Kłaść panele i płytki od razu czy wstrzymać się i walnąć jakieś linoleum? 4. Niestety, niektóre otwory pod drzwi / bramy garażowe są za wysokie... da się jakoś łatwo "zgubić" 12-18 cm od nadproża w dół? 5. Ściana między schodami. Typowe (chyba) schody - druga połowa idzie 180 st w drugim kierunku. Pomiędzy nimi jest ściana z pustaka 12 cm ale od samej ziemi. Rozumiem, że powinno być tak, że ta pierwsza połowa schodów powinna być jakby dłuższa o 12 cm i NA SCHODACH powinny iść te pustaki. Ja chciałbym tę całą ścianę wywalić, co by powiększyć spiżarkę. W jaki sposób zatkać tę dziurę która zostanie między schodami? 6. Tynkowanie sufitu (strop teriva) - czy trzeba dawać siatkę? 7. Za 2-3 lata będzie gaz. Jak do tego czasu ogrzewać wodę? Rozumiem, że mam dwa wyjścia - boiler elektryczny albo te przepływowe podgrzewacze elektryczne tak? To wtedy jeden w łazience, drugi w kuchni - które rozwiązanie lepsze? 8. Zabudowa kominka - robić wnęke na drewno? Warto je trzymać w salonie? Chodzi mi o to czy np jakieś robaki w drewnie nie siedzą i mi nie wejdę w d*** podczas snu? Proszę o porady! Edytowane 12 Lutego 2022 przez bartolomeooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.02.2022 02:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 ad1. skosy się dociepla od góry i kończy jak linia krokwi dolna a nie górna ad2. z obu stron uszczelnić , foliami i ociepleniami jakimi zależy od strony. Od środka płyta g-k ad3. jak się nie da wygrzać to się nie da, ale od wylania wylewek do układania podłóg odczekałbym ze 6 mc minimum. Jak chcesz utrzymać 2 sezony panele bez ogrzewania? Nie boisz się że to trafi szlak? ad4. styropian styrodur, jak sa mocowania potrzebne -konsole stalowe ad5. ile schodów tyle rozwiązań zależy co kto potrzebuje ad6 - nie ad7 wyjść chyba jest więcej , ja bym szedł z panle FV +zasobnik w wersji of- grid ad8. drewno do kominka powinno schnąc 7 lat , mało prawdopodobne by tam coś żyło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 13.02.2022 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Dzięki za odpowiedź. Co do pkt 1. - kierbud mówił, że można pustakiem do membrany dojechać więc jedną ścianę szczytową już tak zrobiłem. Tylko no między pustakiem a membraną została szczelina - czasem 0.5 cm czasem może i 2 cm i pytanie czy tak zostawić czy dać tam piane. 2. No właśnie - gość od tynków mówił, że od wewnątrz ściane kolankową będzie tynkował, ale murłata jest po środku ściany i od wewnątrz mam do obudowania ją 5 cm. Z twojego wpisu wynika żeby dać tam ~4 cm wełny, 1 cm g-k i na to tynk? (nie ukrywam, że najłatwiej to chyba styropian 5 cm na pianoklej do murłaty przykleić ale rozumiem że to niepoprawne?) 3. No to zmienia punkt rzeczy... to nawet linoleum lepiej nie dawać bo nie będzie schło... 6. Nie trzeba, ale lepiej dać? czy gość od tynków robi mnie w bambuko? 7. Jak ma być gaz za 2 lata to chyba nie chcę bawić się w te panele, muszę wybrać któreś z powyższych rozwiązań, tylko pytanie które... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.02.2022 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Ad 1) Pustakiem do membrany? Taki mostek, a raczej most cieplny? Jeśli masz np. krokwię 20 cm, a wełnę 30 cm, to pustak powinien być pewnie ok. 25 cm od membrany lub od miejsca gdzie kończy się ocieplenie. Czyli jeden pustak do usunięcia. Ad 2) Ten problematyczny obszar należy od środka obmurować, a od zewnątrz ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.02.2022 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 ad1. jeszcze z 10-15 lat temu sie murowało do membrany, teraz NIE. ad6. Jaką siatkę chce dać ten tynkarz i po co? Siatkami (rabitza) owijało się elementy w ścianie czy stropie które nie trzymały tynku np elementy stalowe. W stropie Teriva raczej nie ma takich. Jeżeli to ma zabezpieczyć przed pekaniem tynku bo masz źle wykonany strop, to może to ma jakiś sens ale nie spotkałem sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.02.2022 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Bardzo proszę o pomoc w kilku kwestiach: 3. Ogrzewanie podłogowe będzie działało najwcześniej za dwa lata, ale rurki w wylewce zatopię już teraz, jednak nie ma jak tego wygrzać. Hydraulik który to robi, mówił że trudno... rozumiem, że wygrzewa się posadzkę po to, żeby potem płytki nie pękały albo panele nie chodziły. Nie znam się. Wylewka byłaby robiona w maju a w lipcu chciałbym robić podłogę. Kłaść panele i płytki od razu czy wstrzymać się i walnąć jakieś linoleum? 4. Niestety, niektóre otwory pod drzwi / bramy garażowe są za wysokie... da się jakoś łatwo "zgubić" 12-18 cm od nadproża w dół? 7. Za 2-3 lata będzie gaz. Jak do tego czasu ogrzewać wodę? Rozumiem, że mam dwa wyjścia - boiler elektryczny albo te przepływowe podgrzewacze elektryczne tak? To wtedy jeden w łazience, drugi w kuchni - które rozwiązanie lepsze? 8. Zabudowa kominka - robić wnęke na drewno? Warto je trzymać w salonie? Chodzi mi o to czy np jakieś robaki w drewnie nie siedzą i mi nie wejdę w d*** podczas snu? Proszę o porady! # Maj wylewka, lipiec podłoga. Miesiąc ma związanie, a gdzie czas na wyschnięcie? Jeśli ogrzewanie za dwa lata, to podłogi nie mogą poczekać dłużej? # suporex + klej # przed zamontowaniem źródła ogrzewania zamierzacie już mieszkać, czy ciepła woda na potrzeby gospodarcze? Łatwiejsze i tańsze rozwiązanie to elektryczny podgrzewacz wody. Monujesz go w pobliżu punktu poboru wody. # jeśli lubisz pająki i inne takie towarzystwo to możesz dać do salonu... Chyba że kupujesz 7letnie drewno Na zewnątrz stawiasz drewutnię w której sezonujesz drewno. Do środka wznosisz sezonowane, a najlepiej tyle tylko ile potrzebujesz na dzień palenia. Dużo zależy od tego jak zamierzasz palić. Jeśli kominek będzie robił za podstawowe źródło ciepła dla domu to będą szły spore ilości - wtedy nie wyobrażam sobie palić bez 2 mp w środku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 14.02.2022 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 Ogrzewanie podłogowe za 2 lata, a wcześniej tylko kominek - właśnie chcę jak najszybciej wejść do tego domu, ale widzę, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy... (chciałem w lipcu) Dzięki, właśnie się skłaniam ku tym pogrzewaczom wody. Co znaczy "bez 2 mp w środku"? Właśnie nie wiem, czy robić w zabudowie kominka małą wnękę na drewno - spodziewałem się wiadomości od kogoś może, że to drewno to nawet jakiś zapach w salonie daje, ale chyba sezonowane tak długo to i zapachu już nie ma Mam też w garażu trochę miejsca, więc w sumie ta wnęka na drewno w salonie nie ma jakiegoś racjonalnego wytłumaczenia... Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.02.2022 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2022 2 metry przestrzenne . Są różne rodzaje drzewa, niektóre ładniej pachną, a niektóre zdecydowanie gorzej. Ilość robactwa też jest różna. Ogólnie świeżego drewna nie wnosilbym do domu, jeśli nie jest to kilka pieńków na dzień palenia. Nigdy nie paliłem 7-letnim drzewem, więc nie wypowiem się jakie jest. Przy przechowywaniu - np. podczas budowy drewutni zwróć uwagę nie tylko na ochronę przed deszczem, ale też na przewiewność. Osobiście paliłem sezonowanym drewnem - 2, max 3. Prz paleniu nim codziennie będą schodzić spore ilości. Wnęka w salonie może być mało. Ps. Nie ma sprawy.Pamiętaj, że czasem co nagle, to po diable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts