Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kalkulacja opłacalności : grzanie gazem , czy wymiana na PC powietrzna + ew. PV?

Sativum

Recommended Posts

1 kWh z gazu to np. 0,35 PLN, 1 kWh prądu to ok. 0,75 PLN

0,75 / 0,35 = 2,15

Startując od zera to można myśleć o założeniu PC.

Zakładając roczne zapotrzebowanie na poziomie 10.000 kWh i PC z COP=3 różnica w opłatach wyniesie 1.000 PLN na korzyść PC.

Przy zapotrzebowaniu 20.000 kWh różnica wyniesie 2.000 PLN.

Z mojej strony, jeśli to sytuacja na teraz, brać jakąś tanią pc.

Rozumiem, że masz podlogówki wszędzie. Jeśli są grzejniki, to sprawa się komplikuje.

W tym kierunku bym podążał. Mój dom to jedno, ale może okazać się za 2 lata, że olx i alledrogo zaleje tysiące ofert sprzedaży używanych kotłów gazowych, a ceny PC wzrosną o 200%. Warto to przemyśleć. Niestety nie mam znajomych, którzy mieliby pompę. Jedyne źródło informacji mam od dalszych znajomych, ale są one mniej wiarygodne... Stąd też te pytanie. Najlepsza sytuacja byłaby, gdyby ktoś z gazu przechodził na PC lub odwrotnie. Wtedy wynik byłby miarodajny i nie opierałby się tylko na założeniu (np. COP 3), ale empirycznym dowodzie.

Cześć,

Jak w temacie - czy ktoś z Was przeliczał już ile wynosi różnica ogrzewania powietrzna PC (bez dokładniejszego sprecyzowania technologii) na taryfie G11 vs gaz piecem kondensacyjnym? Tak, wiem, że kocioł apologeci PP mi zarzuca, ale to tak samo jak obrażanie się że nie mówię samochód na auto :D

Zastanawiam się czy przy zużyciu 700-800 m3/mc , nie opłaca mi się wymienić kocioł na pompę.

Ponieważ jak zwykle rozgorzała kłótnia o wyższości świąt, spróbuję odpowiedzieć konkretnie:

Jeśli masz nowy, niedawno zainstalowany piec to zmiana nie będzie opłacalna. To co możesz zrobić w takiej sytuacji to dołożenie dodatkowego źródła ciepła na prąd (np klima)+PV w celu obniżenia kosztów gazu.

Jeżeli masz stary piec to możesz się zastanawiać nad zmianą.