Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka PC powietrze-powietrze jako główne ogrzewanie?

dam7

Recommended Posts

Gree ma bardzo duże zużycie ze względu na zamontowane grzałki, które nie do końca są potrzebne . Chcesz włączyć jesienią i wyłączyć pozna wiosna? Grzałka karteru jest Ci zbędna. Jest na FM temat który założył Pan grzejących tym modelem.

Mirai tez ma grzałki ale nie wiem kiedy się uruchamiają i jak długo działają. To byś musiał przeczytać z karcie produkty lub DTR.

Klimatyzator każdy inny ktory ma dobre parametry napewno sobie poradzi i nie musi wg katalogu grzać do -25 czy -30*.

Gree ma bardzo duże zużycie ze względu na zamontowane grzałki, które nie do końca są potrzebne . Chcesz włączyć jesienią i wyłączyć pozna wiosna? Grzałka karteru jest Ci zbędna. Jest na FM temat który założył Pan grzejących tym modelem.

Mirai tez ma grzałki ale nie wiem kiedy się uruchamiają i jak długo działają. To byś musiał przeczytać z karcie produkty lub DTR.

Klimatyzator każdy inny ktory ma dobre parametry napewno sobie poradzi i nie musi wg katalogu grzać do -25 czy -30*.

Tak jestem laikiem, ale czy sama pompa bez grzałek daje radę? sam się interesuje tym rozwiązaniem i do tej pory słyszałem, że pompa musi mieć grzałki bo przy większych chłodach popy nie sią wystarczające ???

Tak jestem laikiem, ale czy sama pompa bez grzałek daje radę? sam się interesuje tym rozwiązaniem i do tej pory słyszałem, że pompa musi mieć grzałki bo przy większych chłodach popy nie sią wystarczające ???

PC PP nie grzeje powietrza grzałkami. Są dwa rodzaje grzałek w takich pompach - grzałka karteru dbająca o to, żeby z oleju odparować czynnik chłodniczy w największe mrozy, gdy pompa nie pracuje (start gdy olej jest "rozwodniony" czynnikiem chłodniczym powoduje szybsze zużycie sprężarki, bo nie jest prawidłowo smarowana). Drugi rodzaj to grzałka tacy, żeby woda swobodnie spływała w czasie odszraniania (lód może przytkać odpływ i spowodować zator lodowy który może w s skrajnym przypadku zablokować wentylator - ale zazwyczaj woda w czasie odszraniania jest na tyle ciepła, że splywa swobodnie nawet w klimach, które nie mają tej grzałki).

Grzałki w PC PP nie wpływają na sprawność - wydłużają żywotność i zabezpieczają przed awarią. PC PW w zależności od modelu i doboru mocy może "podpierać" się grzałkami grzejącymi wodę w największe mrozy. Ale zazwyczaj współczesne PC PW dają sobie radę w największe mrozy bez grzałek.

Gdzie nie znajdę to do grzania jako główne ogrzewanie w domku ludzie wymieniają te dwie sztuki o których ja napisałem czyli Rotenso Mirai i Gree Amber Prestige. Zależy mi na ekonomizmie, ale też gdy najdejdą mrozy, żeby nie było ździwienia, jak taki np. Haier nie dzwignie temp. zew.

A dlaczego "reszta" miała by sie wyłączyć przy -10? Takie rzeczy tez opowiadasz swoim klientom?

poczytaj karty katalogowe to zobaczysz, tak na szybko wychwalany pod niebiosa na tym forum panosonic wysiada przy -15*C

https://www.klimatyzacjawentklima.pl/files/flipbooks/panasonic-katalog-2020-2021/

ale będzie polecany bo instalator za zamontowanie pompy panasonica dostaje płaski tv....

Edytowane przez redox7

Bzdura - mam najtańszego KAISAI i nie było żadnych problemów przy -20*C

Wszystko fajnie , ale ile ten Kaisai powiedzmy 3,5KW na R32 będzie miał przy -20 stopni ? Jaką moc ? Sądzę że z 1-1,5KW max będzie generował , czyli za mało nawet na mały dobrze ocieplony domek.

Jak masz pompę PW to ma ona jeszcze grzałki w większości 2-4 KW wiec jak zabraknie mocy to grzałka się włączy,.

Przy pompie PP nie ma grzałki i po prostu bardzo szybko zacznie robić się zimno w domu , bo przy grzaniu pompą PP nie ma żadnej akumulacji ciepła i temperatura bardzo szybko spada ..

Grzanie klimą ok , ale pod warunkiem że jest to ogrzewanie wspomagające a nie główne.

Czyli dodatkowo kable grzewcze , albo grzejniki na prąd i wtedy ok.

Jak klima nie da rady to wtedy drugi system grzewczy się włącza albo działa cały czas ..

Mam klimę Gree Lomo Eco R32 3,5KW (na grzaniu chyba 4KW max).

W lutym próbowałem klimą grzać ale w nocy się obudziłem i się okazało że temperatura spadała w domu o 1 stopień a na zewnatrz było -6 stopni.

W salonie było najcieplej ale czym dalej od klimy tym zimniej.

Jak dla mnie klima jest ok , jako dodatkowe źródło ogrzewania ale jako główne to nie ..