hades1 18.02.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Cześć, Podpisałem umowę z PGE na prąd do blaszaka w taryfie "G11". Zamówiłem już bloczki fundamentowe, żeby wykorzystać część pod blaszak, które leżą na działce. Osoba, która była wyznaczona do założenia licznika zrobiła zdjęcie działki i mówi, że bloczki są pod fundament i powinienem podpisać umowę na taryfie C11 i straszy karami, 10-cio krotną dopłatę do zużycia i dodatkowe koszty kontroli co się zmieniło od tego roku i że wszystko przekażę w notatce, że taryfa jest niestosowna do sytuacji. Dzwoniłem do PGE i sami nie mogą znaleźć definicji "prąd budowlany" i nie jest to opisane, Pan z infolinii nie ma czasu ze mną śledzić wszystkich dokumentów i zapisów... Czy faktycznie powinienem zmienić umowę, czy to takie puste straszenie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.02.2022 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Zgłosiłeś stawianie blaszaka na działce ?Jeśli już to w blaszaku musi być instalacja elektryczna odebrana przez elektryka.Po drugie to blaszak będzie traktowany jako budynek gospodarczy w trakcie budowy domu więc PGE zażąda sobie pozwolenia na budowę. W innym przypadku dostaniesz prąd budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hades1 18.02.2022 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 W pozwoleniu na budowie mam zapis, że na czas budowy może być blaszak na czas budowy, więc go nie zgłaszałem. Instalacja w blaszaku jest już odebrana od elektryka wystawił mi pismo do PGE, mam przewód docelowy, który później z blaszaka bez żadnych zmian w skrzynce/plombach będę wpinał do domu. Skrzynka na działce jest już docelowa, w obrocie napisali taryfę Gxx i w obrocie również podpisałem już umowę na G11, tylko tak jak wspomniałem, jak przyjechała osoba zakładać licznik to powiedziała, że zrobiła zdjęcia i napiszę jakąś notatkę w sprawie kontroli, że jest niezasadna taryfa, bo powinien być prąd budowlany co będzie się wiązać z jakąś karą i dodatkowymi kosztami dla mnie i żebym pojechał i zmienił umowę z PGE obrót na C11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2022 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Nie przeskoczysz tego, też miałem C11 i blaszak nic nie pomógł.Taryfa C11 oczywiście tylko do stanu deweloperskiego, dalej G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hades1 18.02.2022 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Dzięki za odpowiedź, ale to też miałeś umowę podpisaną na G i później zmieniłeś? Ten elektryk od licznika pytał, czy ma wstawić ten licznik na taryfie G na moją odpowiedzialność, czy zmieniam umowę i na razie po prostu przełożyłem założenie licznika. Podobno miał przypadek, że facet się upierał na włożenie licznika z taryfą G, przyszła kontrola i zmienili mu sami na C + 10-cio krotność rachunków i dodatkowe koszty kontroli do faktury. W oświadczeniu o wykorzystywaniu energii na cele gospodarstwa domowego mam zaznaczone potrzeby gospodarstwa domowego, mówiłem Pani w okienku, żeby zmieniła mi na pomieszczenia gospodarcze - blaszak, ale powiedziała, że to bez znaczenia. Najgorsze jest to, że jak do nich dzwoniłem, to nie potrafią mi podać definicji tego prądu budowlanego, ani nie mam tam w tym oświadczeniu do wyboru jakiś informacji o budowie, jest np zasilanie dźwigów w budynkach, domków letniskowych etc. Czy ktoś się faktycznie upierał na wstawienie licznika w taryfie G, upierając się przy swoim, że nie ma prądu budowlanego i później dostał jakieś pismo z dopłatami i zmianą taryfy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 18.02.2022 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Nie przeskoczysz tego, też miałem C11 i blaszak nic nie pomógł.Taryfa C11 oczywiście tylko do stanu deweloperskiego, dalej G. pismo od KB że wszystkie "ciężkie" prace zakończone i możesz przy SSZ przejść na G ja tak dzisiaj zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hades1 18.02.2022 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Skoro przy zakładaniu licznika robią problemy, a budowa ma być za 1-2 msc, to myślicie, że warto ryzykować, czy faktycznie już podpisać nową umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2022 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 zmienił umowę z PGE obrót na C11. Konia z rzędem temu, co udowodni, że budowa SOBIE domu nie jest zaspokojeniem potrzeb własnego gospodarstwa domowego. Ale jak wnioskowałeś o przyłącze tymczasowe, to się podłożyłeś i powinna być taryfa C. Tylko jak technik może zmienić umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hades1 18.02.2022 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 (edytowane) "Technik" powiedział, żebym sam jechał i zmienił umowę na C11 i tego licznika z G11 nie zakładać, tylko że to będzie +1 miesiąc formalności, a obawiam się, że po tej ich "kontroli" mogą odciąć prąd i będę stał z budową w miejscu. Jak składałem wniosek przez internet, to nikt o nic nie pytał, w dystrybucji również dostałem kwit na taryfę G, zapytali mnie co jest na działce, odpowiedziałem, że blaszak, a w obrocie to w ogóle o nic nie pytali tylko przygotowali umowę. Wniosek był o przyłącze docelowe, składałem też osobny wniosek o przyłącze tymczasowe (placu budowy), jednak jak dostałem warunki to nie skorzystałem i nie podpisywałem umowy. Edytowane 18 Lutego 2022 przez hades1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.02.2022 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Najgorsze jest to, że jak do nich dzwoniłem, to nie potrafią mi podać definicji tego prądu budowlanego, ani nie mam tam w tym oświadczeniu do wyboru jakiś informacji o budowie, jest np zasilanie dźwigów w budynkach, domków letniskowych etc. Bo nie ma oficjalnie czegoś takiego jak "prąd budowlany" to jest nazwa potoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.02.2022 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 "Technik" powiedział, żebym sam jechał i zmienił umowę na C11 i tego licznika z G11 nie zakładać, tylko że to będzie +1 miesiąc formalności, a obawiam się, że po tej ich "kontroli" mogą odciąć prąd i będę stał z budową w miejscu. Jak składałem wniosek przez internet, to nikt o nic nie pytał, w dystrybucji również dostałem kwit na taryfę G, zapytali mnie co jest na działce, odpowiedziałem, że blaszak, a w obrocie to w ogóle o nic nie pytali tylko przygotowali umowę. Wniosek był o przyłącze docelowe, składałem też osobny wniosek o przyłącze tymczasowe (placu budowy), jednak jak dostałem warunki to nie skorzystałem i nie podpisywałem umowy. Ten technik to jakiś nadgorliwy gość bo skoro dostał prykaz że ma założyć licznik na taryfę G to ma założyć, bo od tego on jest a ewentualnie może powiadomić PGE o nieprawidłowości jakie on dostrzegł. Masz podpisana umowę i jej się trzymaj, ja bym nic nie zmieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hades1 18.02.2022 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Technik w rozmowie powiedział, że on napisze stosowną notatkę, że taryfa jest zła bo on jest z tego rozliczany i nie chce się później tłumaczyć i mieć problemów, więc lepiej zmienić umowę i że ktoś ostatnio też się uparł na prąd do blaszaka w taryfie G i on musiał się z tego tłumaczyć, a klient dostał karę umowną i większe rozliczenie. Co w takiej sytuacji, jak technik zgłosi swoją notatką, że jest budowa (której obecnie nie ma) i będzie jakaś kontrola za 2 miesiące lub odczyt licznika, gdzie np będzie fundament? Mogą odłączyć wtedy prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2022 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 Dzięki za odpowiedź, ale to też miałeś umowę podpisaną na G i później zmieniłeś? Ten elektryk od licznika pytał, czy ma wstawić ten licznik na taryfie G na moją odpowiedzialność, czy zmieniam umowę i na razie po prostu przełożyłem założenie licznika. Podobno miał przypadek, że facet się upierał na włożenie licznika z taryfą G, przyszła kontrola i zmienili mu sami na C + 10-cio krotność rachunków i dodatkowe koszty kontroli do faktury. W oświadczeniu o wykorzystywaniu energii na cele gospodarstwa domowego mam zaznaczone potrzeby gospodarstwa domowego, mówiłem Pani w okienku, żeby zmieniła mi na pomieszczenia gospodarcze - blaszak, ale powiedziała, że to bez znaczenia. Najgorsze jest to, że jak do nich dzwoniłem, to nie potrafią mi podać definicji tego prądu budowlanego, ani nie mam tam w tym oświadczeniu do wyboru jakiś informacji o budowie, jest np zasilanie dźwigów w budynkach, domków letniskowych etc. Czy ktoś się faktycznie upierał na wstawienie licznika w taryfie G, upierając się przy swoim, że nie ma prądu budowlanego i później dostał jakieś pismo z dopłatami i zmianą taryfy? Od początku budowy miałem C11 a po zakończeniu przeszedłem na G11. Nie chciało mi się przepychać z zakładem energetycznym, gdyż zależało mi na prądzie do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 18.02.2022 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2022 pismo od KB że wszystkie "ciężkie" prace zakończone i możesz przy SSZ przejść na G ja tak dzisiaj zrobiłem. No nie do końca tak jak piszesz, wiele (w zasadzie wszystko) zależy od dostawcy energii elektrycznej i jego widzimisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 19.02.2022 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Technik w rozmowie powiedział, że on napisze stosowną notatkę, że taryfa jest zła bo on jest z tego rozliczany i nie chce się później tłumaczyć i mieć problemów, więc lepiej zmienić umowę i że ktoś ostatnio też się uparł na prąd do blaszaka w taryfie G i on musiał się z tego tłumaczyć, a klient dostał karę umowną i większe rozliczenie. Co w takiej sytuacji, jak technik zgłosi swoją notatką, że jest budowa (której obecnie nie ma) i będzie jakaś kontrola za 2 miesiące lub odczyt licznika, gdzie np będzie fundament? Mogą odłączyć wtedy prąd? A kto ci udowodni ze nie korzystales z agregatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hades1 19.02.2022 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Nie przeskoczysz tego, też miałem C11 i blaszak nic nie pomógł.Taryfa C11 oczywiście tylko do stanu deweloperskiego, dalej G. Od początku budowy miałem C11 a po zakończeniu przeszedłem na G11. Nie chciało mi się przepychać z zakładem energetycznym, gdyż zależało mi na prądzie do budowy. Czyli przyjechał technik i stwierdził to samo, że powinien być prąd na taryfie C11, miałeś blaszak i nic nie pomógł, więc poszedłeś podpisać nową umowę na licznik w taryfie C11? A kto ci udowodni ze nie korzystales z agregatu ? No tutaj jak będzie odczyt liczników/kontrola to mogą zobaczyć, że podczas wykonywania robót licznik nabija energię. Raczej ciężko będzie wytłumaczyć, że grillowałem i kosiłem trawę i mam tak wysoki odczyt. Dziwi mnie fakt, że jak rozmawiałem z konsultantem PGE Obrót, to powiedział, że jakbym miał domek letniskowy, który bym rozebrał i wybudował nowy większy murowany w jego miejsce, i nie zmieniałbym nic w przyłączu - mocy, plomb to wtedy nie muszę zgłaszać zmiany taryfy na C11, mogę budować na G11. Teraz mam blaszak, który po budowie znika, a cała instalacja i wszystko zostaje. Gdzie tu jest tego wszystkiego sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.02.2022 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Nie do końca tak, jak piszesz. Po uzyskaniu warunków technicznych pojechałem do ENERGA z pytaniem o taryfę gospodarczą, pani z biura stwierdziła, że na czas budowy ma być taryfa C i tyle. Nie chciałem się przegadywać, boksować, udowadniać czegokolwiek ...więc podpisałem "budowlany" i ruszyłem z budową domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 19.02.2022 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Jest tu jeden user który twierdzi stanowczo ze na czas budowy można dostać bez problemu taryfę G. @Kaizen, napisz autorowi jak z tego wybrnąć, bo wszyscy tu się wypowiadający mieli taryfę C na czas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2022 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Cześć, Podpisałem umowę z PGE na prąd do blaszaka w taryfie "G11". Zamówiłem już bloczki fundamentowe, żeby wykorzystać część pod blaszak, które leżą na działce. Osoba, która była wyznaczona do założenia licznika zrobiła zdjęcie działki i mówi, że bloczki są pod fundament i powinienem podpisać umowę na taryfie C11 i straszy karami, 10-cio krotną dopłatę do zużycia i dodatkowe koszty kontroli co się zmieniło od tego roku i że wszystko przekażę w notatce, że taryfa jest niestosowna do sytuacji. Dzwoniłem do PGE i sami nie mogą znaleźć definicji "prąd budowlany" i nie jest to opisane, Pan z infolinii nie ma czasu ze mną śledzić wszystkich dokumentów i zapisów... Czy faktycznie powinienem zmienić umowę, czy to takie puste straszenie? Pozdrawiam Poczytaj mój wątek, pisany z perspektywy praktyka, bo przez to przechodziłem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?237660-Przy%C5%82%C4%85cze-energetyczne-do-quot-blaszaka-quot Na Twoim miejscu zgłosiłbym do starostwa budowę blaszaka na zgłoszenie (nie jako budynek tymczasowy na czas budowy) i Po 30 dniach, mając przyjęte zgłoszenie, ponowiłbym rozmowy z PGE o taryfie G11 dla tego budynku. Edytowane 19 Lutego 2022 przez kemot_p 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hades1 20.02.2022 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2022 Na Twoim miejscu zgłosiłbym do starostwa budowę blaszaka na zgłoszenie (nie jako budynek tymczasowy na czas budowy) i Po 30 dniach, mając przyjęte zgłoszenie, ponowiłbym rozmowy z PGE o taryfie G11 dla tego budynku. Chciałem tak zrobić, jednak w MPZP jest zakaz budowy blaszanych obiektów garażowych i gospodarczych, więc myślałem, że tak jak teraz się wszystko uda, jednak technik pokrzyżował mi plany. Chyba nie mam za bardzo wyjścia i muszę zmienić umowę na prąd budowlany, ponieważ nie mam podstaw do obrony w sporze z ZE, musiałbym zrobić altanę lub coś innego trwałego związanego z gruntem na zgłoszenie, a już mi się to mniej opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts