Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup bliźniaka - pytania do sprzedawcy

Recommended Posts

Ok. wydaje mnie się jednak, że to bliźniak. W opisie nieruchomości jest "dwa osobne budynki". W planie również widzę, jakby dzielone było dwoma ścianami.

[ATTACH=CONFIG]458714[/ATTACH]

Nie starczy podwójna ściana - na dachu musza mieć ogniomurek, fundamenty też musza być osobne. Trzeba przejrzeć projekt pod tym kątem.

Źle napisałem, chodziło mi o to co na poprzedniej stronie czyli to że wspólnota miszkaniowa ma osobowość prawną i składa PIT itp

US może się upomnieć do właścicieli bliźniaka, sprawdzać czy mają wspólny fundament czy osobny ?

Brzmi trochę groteskowo ale skoro to takie ważne przed zakupem do sprawdzenia żeby nie wpędzić się w budynek dwulokalowy?

Fotka. Przecież na projekcie masz napisane LOKAL A-1 ? Architekt dla zabawy tego nie napisał. Jeśli US będzie miał obiekcje, to ty będziesz miał udowodnić że nie jesteś wielbłądem z lokalu A-!. Wiem, wiem przepisy i takie tam bla,bla,bla. W praktyce to ty zapłacisz za opinię uprawnionego budowlańca, że budynek jest taki a taki, a jak nie udowodnisz to urząd może ci wskoczyć na garba za ostatnie pięć lat - jeśli po czasie by się wydało.

Ok, już wiem coś więcej.

Pozwolenie na budowę zostało wydane faktycznie dla domu jednorodzinnego dwulokalowego - stąd też taki plan (projekt). Wynika to z tego, że nie dostałby zgody na budowę domu jednorodzinnego na tak małej działce (finalnie moja działka ma 0,016ha)

Po wybudowaniu widzę zostało wysłane pismo do gminy o podział działki, który jednocześnie DZIELI BUDYNEK na dwa, gdzie granica biegnie WZDŁUŻ ŚCIANY I ZAPORY PRZECIWOGNIOWEJ na całej wysokości budynku. Oczywiście została wydana decyzja POZYTYWNA.

Wpis w KW wskazuje na jedną działkę na którą mieści się ten budynek i drugą działkę gdzie mieści się drugi bliźniak. Dodatkowo jest oraz połowa udziału w działce (osobna KW) gdzie sąsiad wykorzystuje drogę dojazdową do swojego bliźniaka.

Edytowane przez Adrian8891