Elfir 22.02.2022 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Bliźniak jest ok - przecież to zwykły dom jednorodzinny, Tyle, że postawiony w ostrej granicy.Kłopoty to dom dwulokalowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2022 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Ok. wydaje mnie się jednak, że to bliźniak. W opisie nieruchomości jest "dwa osobne budynki". W planie również widzę, jakby dzielone było dwoma ścianami. [ATTACH=CONFIG]458714[/ATTACH] Nie starczy podwójna ściana - na dachu musza mieć ogniomurek, fundamenty też musza być osobne. Trzeba przejrzeć projekt pod tym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian8891 22.02.2022 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Nie starczy podwójna ściana - na dachu musza mieć ogniomurek, fundamenty też musza być osobne. Trzeba przejrzeć projekt pod tym kątem. OK, spróbuje zatem zorganizować projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian8891 22.02.2022 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Zauważyłem jeszcze na Geoportalu, że działki są osobne dla każdego z tych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.02.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 I urząd skarbowy sprawdza fundamenty czy są osobne i jeśli nie to rząda podatku od spółdzielni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 jaki podatek od spółdzielni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.02.2022 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Źle napisałem, chodziło mi o to co na poprzedniej stronie czyli to że wspólnota miszkaniowa ma osobowość prawną i składa PIT itpUS może się upomnieć do właścicieli bliźniaka, sprawdzać czy mają wspólny fundament czy osobny ?Brzmi trochę groteskowo ale skoro to takie ważne przed zakupem do sprawdzenia żeby nie wpędzić się w budynek dwulokalowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2022 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 US sam na to nie wpadnie - dlatego pisałam o tym, że ktoś może podkablować.Niemniej taki obowiązek wobec wspólnot (składania PiT 0 - o ile wspólnota nie ma dochodów) istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.02.2022 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Fotka. Przecież na projekcie masz napisane LOKAL A-1 ? Architekt dla zabawy tego nie napisał. Jeśli US będzie miał obiekcje, to ty będziesz miał udowodnić że nie jesteś wielbłądem z lokalu A-!. Wiem, wiem przepisy i takie tam bla,bla,bla. W praktyce to ty zapłacisz za opinię uprawnionego budowlańca, że budynek jest taki a taki, a jak nie udowodnisz to urząd może ci wskoczyć na garba za ostatnie pięć lat - jeśli po czasie by się wydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian8891 23.02.2022 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Ok, już wiem coś więcej. Pozwolenie na budowę zostało wydane faktycznie dla domu jednorodzinnego dwulokalowego - stąd też taki plan (projekt). Wynika to z tego, że nie dostałby zgody na budowę domu jednorodzinnego na tak małej działce (finalnie moja działka ma 0,016ha) Po wybudowaniu widzę zostało wysłane pismo do gminy o podział działki, który jednocześnie DZIELI BUDYNEK na dwa, gdzie granica biegnie WZDŁUŻ ŚCIANY I ZAPORY PRZECIWOGNIOWEJ na całej wysokości budynku. Oczywiście została wydana decyzja POZYTYWNA. Wpis w KW wskazuje na jedną działkę na którą mieści się ten budynek i drugą działkę gdzie mieści się drugi bliźniak. Dodatkowo jest oraz połowa udziału w działce (osobna KW) gdzie sąsiad wykorzystuje drogę dojazdową do swojego bliźniaka. Edytowane 23 Lutego 2022 przez Adrian8891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts