OrzeszkiWKarmelu 22.02.2022 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 (edytowane) Chciałbym zbudować dom z poddaszem łącznie 130m2.Najpierw chciałbym zrobić sam parter, a parę lat później dokończyć górę. Czy powinienem kupić projekt, który już będzie zawierał wersję finalną (parter + np. ściany na poddaszu, drzwi, okna)?Czy może powinienem kupić projekt na którym jest parter + puste poddasze? Edytowane 22 Lutego 2022 przez OrzeszkiWKarmelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yami 22.02.2022 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2022 Chciałbym zbudować dom z poddaszem łącznie 130m2. Najpierw chciałbym zrobić sam parter, a parę lat później dokończyć górę. Czy powinienem kupić projekt, który już będzie zawierał wersję finalną (parter + np. ściany na poddaszu, drzwi, okna)? Czy może powinienem kupić projekt na którym jest parter + puste poddasze? Mam podobne plany, jednak na wstępie od razu oszacowałem jakie w przyszlości na górze będą pomieszczenia i po co. Planuje od razu w całości dać ogrzewanie podłogowe, hydraulike, wylewki, tynki cementowo-wapienne. Potem z czasem być może dołoże karton gips na skosy i się z czasem urządzi górę. Mi dużo pomogło to, że zajmuję się z żoną wizualizacjami domu komercyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pola.99 23.02.2022 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Miałam ten sam problem i zdecydowałam się kupić już finalny projekt z poddaszem i nie żałuję, teraz zrobiłabym tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2022 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Chciałbym zbudować dom z poddaszem łącznie 130m2. Najpierw chciałbym zrobić sam parter, a parę lat później dokończyć górę. Czy powinienem kupić projekt, który już będzie zawierał wersję finalną (parter + np. ściany na poddaszu, drzwi, okna)? Czy może powinienem kupić projekt na którym jest parter + puste poddasze? przy całkowitym projekcie musisz robić odbiór częściowy - co bardzo często skutkuje wizytą kogoś z NB na budowie. Lepiej pusta góra (co nie przeszkadza poprowadzić tam mediów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OrzeszkiWKarmelu 23.02.2022 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Czy najlepiej by było kupić projekt docelowy, ale poprosić architekta o naniesienie na projekt 'pustego poddasza' i wydanie mi drugiego projektu z zagospodarowanym poddaszem na przyszłość? Ma to sens? Wtedy płacę podwójnie za projekt? Gdybym korzystał z gotowych projektów do kupienia, które mają pustą górę to trochę ciężko sobie wyobrazić co gdzie jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2022 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Projekt z poddaszem użytkowym różni się znacznie od dobrze przemyślanego bez poddasz użytkowego. Bez poddasza użytkowego możesz mieć lżejszy (tańszy) strop, inaczej rozplanowaną (tańszą) więźbę, bardziej płaski (mniejsza powierzchnia = tańszy) dach, brak kosztownej ściany kolankowej z wieńcem, nie trzeba marnować miejsca na schody, nie robisz jaskółek czy okien połaciowych (z którymi jest sporo problemów a tanie nie są). Przy 130m2 nie ma sensu robienie poddasza użytkowego. Jakbyś potrzebował ze 200m2+ i działka nie pozwalałaby na zrobienie tego na parterze - można przeboleć spanie w namiocie na domu. Edytowane 23 Lutego 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2022 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Gdybym korzystał z gotowych projektów do kupienia, które mają pustą górę to trochę ciężko sobie wyobrazić co gdzie jak... Podczas adaptacji architekt może rozplanować rzut poddasza na twoje potrzeby, ale bez wykonywania pełnej dokumentacji budowlanej. Dopiero jak podejdziesz do adaptacji na tej podstawie wykona projekt budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts