obrzydliwy 23.02.2022 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Od tygodnia wyczuwam nieprzyjemny metaliczny zapach od ciepłej wody. Prawdopodobnie stało się to z mojej winy. Przez niewiedzę utrzymywałem w bojlerze 40 st w ciągu dnia i 45 st wieczorem. Okazuję się że są to idealne warunki do rozwoju bakterii. W jaki sposób mogę pozbyć się tego zapachu ? Moje dotychczasowe działania to spuszczenie całej ciepłej wody z bojlera, a następnie wygrzewanie wody do 65 st przez całą noc. Nie pomogło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.02.2022 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2022 Metaliczny posmak i zapach to oznaka zmiany pH wody. Sprawdź tak jak wyżej kolega sygnalizuje, dodatkowo możesz przechlorować instalacje (to najlepszy sposób na pozbycie się Legionelli) jeśli masz filtr mechaniczny zmień na węglowy na jedną zmianę dla próby, sprawdź stan zaworów emaliowanych tych "dobrych" może okazać się że będziesz musiał zrobić przegląd instalacji szczególnie elementów ocynkowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.02.2022 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 jeśli masz filtr mechaniczny zmień na węglowy na jedną zmianę dla próby Jeśli problemem są bakterie to zastosowanie filtra węglowego raczej nic nie da, a może zaszkodzić bo na węglu bakterie będą się jeszcze chętniej rozwijały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.02.2022 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Jeśli problemem są bakterie to zastosowanie filtra węglowego raczej nic nie da, a może zaszkodzić bo na węglu bakterie będą się jeszcze chętniej rozwijały. Mnie raczej chodzi o to , że problem jest po stronie odbiorcy nie zaś dostawcy wody. Trudno jest również coś napisać skoro nie wiemy czy to studnia czy wodociąg? Raczej jeśli zapach jest odczuwalny przy ciepłej wodzie to tak jak z siarkowodorem i związkami żelaza zawartymi w wodzie tutaj dochodzi do jej "skażenia" już w domu, a więc zbiornik, elektroda, instalacja. Nie napisałem że będzie to panaceum na wodę , ale filtr węglowy na wejściu zmiękczy całą wodę i zimną i ciepłą - i to też na chwilę - jeśli poprawa będzie wyczuwalna można szukać precyzyjniej przyczyny bo niewątpliwie gdzieś jest skoro kolega sygnalizuje problem. Można również wziąć próbkę wody i oddać do analizy tylko w którym kierunku zbadać? mangan , żelazo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.02.2022 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Mnie raczej chodzi o to , że problem jest po stronie odbiorcy nie zaś dostawcy wody. Trudno jest również coś napisać skoro nie wiemy czy to studnia czy wodociąg? Raczej jeśli zapach jest odczuwalny przy ciepłej wodzie to tak jak z siarkowodorem i związkami żelaza zawartymi w wodzie tutaj dochodzi do jej "skażenia" już w domu, a więc zbiornik, elektroda, instalacja. Nie napisałem że będzie to panaceum na wodę , ale filtr węglowy na wejściu zmiękczy całą wodę i zimną i ciepłą - i to też na chwilę - jeśli poprawa będzie wyczuwalna można szukać precyzyjniej przyczyny bo niewątpliwie gdzieś jest skoro kolega sygnalizuje problem. Można również wziąć próbkę wody i oddać do analizy tylko w którym kierunku zbadać? mangan , żelazo? Filtr węglowy nie zmiękczy wody. On może tylko przez jakiś czas zatrzymać to co powoduje zapach... ale potem może pogorszyć sprawę. Autor sugeruje bakterie ale faktycznie trochę mało danych żeby coś konkretniej stwierdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 24.02.2022 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 O jakie dane chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.02.2022 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Od tygodnia wyczuwam nieprzyjemny metaliczny zapach od ciepłej wody. Prawdopodobnie stało się to z mojej winy. Przez niewiedzę utrzymywałem w bojlerze 40 st w ciągu dnia i 45 st wieczorem. . Chyba każdy tyle utrzymuje. Ja też + cotygodniowy wygrzew w nocy z niedzieli na poniedziałek do 65C Pytanie - jakiej wielkości zbiornik, jakie zużycie, skąd woda (sieć, studnia ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 25.02.2022 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Bez urazy ale umiesz czytać? Przecież powyżej jest kilka pomocniczych pytań do Ciebie, odpowiadając na nie będzie można szukać rozwiązania problemu. Nie obrażaj Pan - woda z sieci - jest anoda magnezowa - https://sklodowski.com.pl/produkt/kospel-wp-140-wymiennik-c-w-u-dwuplaszczowy-140l/?gclid=Cj0KCQiAmeKQBhDvARIsAHJ7mF4kNPH32QFA8DOup9NFiFaJ4Z5TWOIo27aglzXnQUydJ46btJAOmkcaAlz5EALw_wcB - normalne zużycie, w ciągu dnia doraźnie, wieczorem prysznic 4 osoby, - grzane pelletem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 25.02.2022 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Chyba każdy tyle utrzymuje. Ja też + cotygodniowy wygrzew w nocy z niedzieli na poniedziałek do 65C Pytanie - jakiej wielkości zbiornik, jakie zużycie, skąd woda (sieć, studnia ?) Podobno optymalna temperatura to 48-51 stopni. O czym nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.02.2022 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Jakiej pojemności masz zbiornik na c.w.u. ?Podniosłeś temperaturę wody? Coś pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 25.02.2022 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Jakiej pojemności masz zbiornik na c.w.u. ? Podniosłeś temperaturę wody? Coś pomogło? 140l Tak. Wygrzałem całą noc na 65 stopni. Teraz utrzymuję 48-51. Jest jakby lepiej, ale wciąż wyczuwam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.02.2022 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Podobno optymalna temperatura to 48-51 stopni. O czym nie widziałem. u mnie stałe 45C, plus wygrzew raz w tygodniu. Od 7 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Wymień anodę na tytanową (albo zasobnik na nierdzewny).Nie zaszkodzi też przebadać zimną wodę - może coś w niej jest co w ciepłym zasobniku rozkłada się i dlatego śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.02.2022 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 140l Tak. Wygrzałem całą noc na 65 stopni. Teraz utrzymuję 48-51. Jest jakby lepiej, ale wciąż wyczuwam problem. Powinieneś wygrzewać ale do tego jednocześnie musisz włączyć (jeżeli masz) cyrkulację i odpuszczenie wody we wszystkich punktach odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.02.2022 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Nie tyle zagotować wodę w czajniku, co podgrzać do 50CGotowanie może spowodować odparowanie nieprzyjemnego zapachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.02.2022 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Podgrzać do ok. 45 stopni, trzymać dobę lub dwie w tej temperaturze i czekać na rozwój sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.02.2022 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Podobno optymalna temperatura to 48-51 stopni. O czym nie widziałem. Optymalna do użytkowania czy optymalna dla rozwoju bakterii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.02.2022 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Właśnie gotowanie spowoduje że zapach będzie jeszcze bardziej intensywny. Jezeli powód jest biologiczny - bakteria - to gotowanie w niczym nie pomoże. Trzeba zapewnić takie warunki jak w zbiorniku CWU, żeby sprawdzic, czy woda bezpośrednio z sieci pokaze ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.