Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepła woda dostająca się do instalacji z zimnej

Tadzik008

Recommended Posts

Na starcie chciałbym was wszystkich przywitać. Piszę z takim oto problemem, jestem już załamany..

Miesiąc temu kupiłem mieszkanie na parterze w wielopiętrowym bloku. Obecnie na wykończeniu, przystosowywane do zamieszkania. W ciągu ostatniego tygodnia kanalizacja wybiła 2 razy i zalała mi chałupę (jakiś mądry sąsiad spłukał bokserki :))..

W międzyczasie gdy posadzka w jednym pokoju schnie, zajrzałem do spłuczki która przepuszcza wodę do misy ustępowej (toaleta podtynkowa). Zakręciłem główny zawór wody ZIMNEJ w łazience gdyż miałem złe dojście do zaworku podtynkowego przy toalecie i ku mojemu zdumieniu spłuczka WCIĄŻ malutkim ciśnieniem dobijała wodę do zbiornika. Zdziwiony, zakręciłem zawór wody ciepłej i spłuczka przestała dobijać.

Odkręciłem ponownie zawór wody ciepłej i tym razem ustawiłem na lodowatą wodę w umywalce i włączyłem. Woda przestała lecieć do spłuczki a zaczęła się malutkim ciurkiem wylewać z kranu. Sprawdziłem również w kabinie prysznicowej - dałem lodowatą wodę (oczywiście wszystko przy zakręconym głównym zaworze w łazience wody zimnej i odkręconym wody ciepłej) i włączyłem wodę - znowu mimo nastawienia na zimną wodę, z prysznica zaczęła maluteńkim ciśnieniem lecieć woda ciepła.

Przeciek?? jak sprawdzić, namierzyć?

A i jeszcze dodam, chociaż nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie że licznik ciepłej wody nie działa - nie kręci się, nie wzrasta wskazanie mimo używania ciepłej wody - zgłoszone do spółdzielni, ma ktoś przyjść wymienić.

Proszę pomóżcie, bo już na prawdę jestem w rozsypce, po dwóch zalaniach teraz zobaczyłem to. Łazienka po remoncie, poprzedni właściciele robili to chyba z 5 lat temu.

Niestety duża częsć mieszkańców nie dorosła do korzystania z toalety porcelanowej spłukiwanej wodą bieżącą. Ostatnio przebojem w lokalnej prasie był but narciarski w studzience kanalizacyjnej, zdziwko że nie chciało spływać. Mieszkanie w bloku lecz mentalnie na drzewie lub w szałasie, to przypadłość połowy społeczeństwa...

No cóż byłem załamany ale daliście mi jeszcze nadzieję o której z racji natłoku wszystkiego nie pomyślałem. I był to strzał w dziesiątkę. Zrobiłem test na szybko a mianowicie zdjalem baterie termostatyczną i zaślepilem dopływ ciepłej wody. Odkręciłem główny zawór i modliłem sie żeby ciepła woda nie zaczęła kapać z instalacji wody zimnej- całe szczęście nic a nic nie lecialo, spłuczka również cicho siedzi- a więc winna bateria prysznicowa. Teraz tylko rozebrać sprawdzić wyczyścić i zobaczymy czy będzie wszystko jak należy. Dzięki wam bardzo panowie.

A jeszcze tylko pytanie skoro mam tu ludzi znających się na temacie - jakie mogą być przyczyny takiego zachowania głowicy? Zanieczyszczenia czy raczej nieszczelności np. uszczelek- pytam bo nie wiem czy da radę to naprawić, czy tylko wymiana na nową.

To może być mnóstwo przyczyn... zużycie, zanieczyszczenia, osady z kamienia, wytarcie uszczelnień, jakość samej głowicy, itd.

Ja bym jeszcze proponował prosty zabieg - załóż sobie zawór zwrotny na wodzie zimnej. Woda ciepła ma zazwyczaj wyższe ciśnienie i przez takie cieknące baterie może przebijać do wody zimnej. Przy otwartych zaworach głównych może się to dziać non stop latami...