Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel przyłączeniowy wlz

Recommended Posts

Dzien dobry.

Mam skrzynke przylaczeniowa, w scianie ogrodzenia.

Do rozdzielni w budynku mam 20 metrow.

Z tego wzgledu, ze buduje brame wjazdowa, i przebudowywuje zabytkowe mury i studnie, ktora jest tuz obok i brukuje podjazdy chcialbym polozyc przyszlosciowo kabel przylaczeniowy w ziemi, od tej skrzynki do budynku, ktory zasili kiedys ten budynek.

Obecnie jest to magazyn budowlany, ale w przyszlosci bedzie tam 7 klimatyzowanych mieszkan (agroturystyka, plyta elektryczna, tv i klima w kazdym apartamencie), kotlownia z pompa ciepla, i jakas ogolna kuchnia w ktorej mozna przygotowac sniadania (ekspres do kawy piekarnik i tyle).

Obecnie budynek jest zasilony prowizorycznie napowietrznie, wlasnie z tej skrzynki do budynku.

Mozliwe do uzyskania warunki zasilania w przyszlosci beda zalezne od koncowego projektu, ale kabel z odpowiednim zapasem chcialbym ulozyc teraz, aby nie przebudowywac za kilka lat podworza.

Przejazd i brama jest mi potrzebna do dalszej uzytkowanej czesci dzialki.

Myslalem o przewodzie YKY 5x25mm2 w niebieskim peszlu 60mm. Czy mozna to wstepnie oszacowac, czy taki przewod bedzie wystaraczjacy, a moze za duzy?

Bede wdzieczny za porade.

Szukam tez kogos, kto ogrania projekty i realizacje takich przedsiewziec, (okolice Ziebic, Grodkowa itp)

Adam

Nie ma czegoś takiego, jak za duży kabel jeśli chodzi o przekrój żyły (co najwyżej może być za drogi).

"Za duży" może być ratunkiem np. gdy napięcie zrośnie powyżej normy przez PV i Twoja PV będzie "pchała" prąd do sieci dzięki "zbyt grubemu" kablowi, gdy sąsiadom wyłączą się falowniki bo będziesz miał mniejszy "wzrost" napięcia między falownikiem a siecią, niż oni.

A jaki przekrój jest minimalny, to zależy od pobieranej mocy i odległości do odbiornika - klik. Standardem w domach jest 10mm2 a 16mm2 w miedzi jest już "na wypasie" jak nie trzeba ciągnąć setek metrów.

Natomiast czy potrzebujesz 4x czy 5x zależy od układu sieci. Jeżeli masz TN-C to potrzebne będą cztery żyły.

Nie dawaj przewodu w arocie, bo pozbawisz go chłodzenia gruntem a do tego jak dostanie się tam woda, to nie wsiąknie.

Natomiast czy potrzebujesz 4x czy 5x zależy od układu sieci. Jeżeli masz TN-C to potrzebne będą cztery żyły.
No chyba Cię całkiem Bóg opuścił!

Moze 6-żyłowy, tak dla pewności?

Złącze pomiarowe pomniejszone.jpg

Powyżej - układ sieci TN. Dostawca - TAURON. Część dostępna dla Odbiorcy, ale RBK i pozostałe będzie zaplombowane.

Teraz mi pokaż, do czego tę piątą żyłę "przyczepisz"

Edytowane przez elpapiotr

No chyba Cię całkiem Bóg opuścił!

Moze 6-żyłowy, tak dla pewności?

[ATTACH=CONFIG]458728[/ATTACH]

Powyżej - układ sieci TN. Dostawca - TAURON. Część dostępna dla Odbiorcy, ale RBK i pozostałe będzie zaplombowane.

Teraz mi pokaż, do czego tę piłątą żyłę "przyczepisz"

Buduję się na terenie, gdzie prąd dostarcza Tauron. W warunkach napisali mi o kablu 4-zylowym.

No i co z tego. Kiedy szukałem elektryka, to każdy potencjalny wykonawca (A było ich kilkunastu) upierał się, że tylko kabel 5-zyłowy oraz tylko miedziany. Nic z tym nie mogłem zrobić, na wszelkie moje sugestie i pytania odpowiedz była zawsze taka sama: 4-żyłowe kable są niedostępne, tylko miedź, aluminium gruby i nie da się to wpiac do złącza.

No to WLZ poszedł jako 5-żyłowy miedziany. Co zrobisz, jak nic nie zrobisz, bo każdy potencjalny wykonawca robi tak, a nie inaczej?

Wolna żyła jest podobno wpieta jako "zero robocze" (Jeśli dobrze zrozumiałem mojego elektryka)

• Like 1

Bo to byli durnie, nie elektrycy.

W TAURON obowiązują standardy techniczne, i ci co robią źle, są ... jak wyżej :

Czytaj

https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/standardy-techniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych

i Standard techniczny nr 2/2014 - budowa przyłączy napowietrznych i kablowych w sieci dystrybucyjnej nN TAURON Dystrybucja S.A. (wersja druga)

Strona 29.

Jak byk stoi, że

12.6. Uziemienie doprowadzone do zestawu złączowego lub złączowo – pomiarowego nie może być wykorzystane przez Odbiorcę jako uziemienie robocze lub ochronne jego instalacji wewnętrznej.

12.7. Miejsce rozdziału przewodu PEN na PE i N należy lokalizować w instalacji Odbiorcy. Miejsce to należy uziemić. Uziemienie to stanowi element instalacji Odbiorcy.

A te durnie dalej swoje, niedouczone jełopy.

Wolna żyła jest podobno wpieta jako "zero robocze" (Jeśli dobrze zrozumiałem mojego elektryka)
No przecież lać i płakać nie dać. Pomiajm fakt własnego uziemienia Odbiorcy, GSW itd Edytowane przez elpapiotr

Może masz rację. Nie wiem.

Elektrycy w większości pokazywali mi papiery na swoje uprawnienia.

Niektórzy chcieli robić rozdział PEN w złączu lub w rozdzielnica w domu. Elektryk, którego wybrałem zrobił w rozdzielnicy.

No i ... gdzie wpiął tę piątą żyłę od strony zasilania i w rozdzielnicy domowej?

PS. "Papiery" to oni w czipsach znaleźli, możesz im powtórzyć.

PS. 2 Realizowałem teraz zasilanie do zespołów domków jednorodzinnych w zabudowie szeregowej (fotka jednego złącza powyżej)

"Elektrycy" jednogo domku chcieli usunąć istniejący kabel i położyć kabel 5x25 Cu.

Jak im pokazałem i zapytałem, gdzie wpakują tą piątą żyłę, to ... szczęki opadły.

Zrezygnowali. Pozostał YAKXS 4x16.

A z kierownikiem tej budowy była wojna u uziomy tych budynków. Też niedouczony.

Tauron od kilku lat zmądrzał ale były czasy że wydawał warunki i w nich było 5x plus bednarka (przynajmniej w pewnych regionach) i tak wychował sobie takich właśnie "elektryków". W komisjach egzaminacyjnych też zasiadają pracownicy ZE i tak to się powiela. A do czego podłączony był piąty ano do zuga żo zmostkowanego z niebieskim a bednarka do uziemienia roboczego sieci.

Tauron od kilku lat zmądrzał ale były czasy że wydawał warunki i w nich było 5x
To niestety było (i jest) następstwo kulawego

Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12.04.2002 w sprawie warunków, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (paragraf 183 p. 1 podp 2)

Dz.U. 2002 Nr 75 poz. 690

To do tej pory funkcjonuje, i kolejne akty zmieniające tego nie naprawiły.

Można prześledzić : https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20020750690

12 aktów zmieniających, a na temat podanego punktu paragrafu ani słowa.