atyp1 24.02.2022 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Dzien dobry. Mam skrzynke przylaczeniowa, w scianie ogrodzenia. Do rozdzielni w budynku mam 20 metrow. Z tego wzgledu, ze buduje brame wjazdowa, i przebudowywuje zabytkowe mury i studnie, ktora jest tuz obok i brukuje podjazdy chcialbym polozyc przyszlosciowo kabel przylaczeniowy w ziemi, od tej skrzynki do budynku, ktory zasili kiedys ten budynek. Obecnie jest to magazyn budowlany, ale w przyszlosci bedzie tam 7 klimatyzowanych mieszkan (agroturystyka, plyta elektryczna, tv i klima w kazdym apartamencie), kotlownia z pompa ciepla, i jakas ogolna kuchnia w ktorej mozna przygotowac sniadania (ekspres do kawy piekarnik i tyle). Obecnie budynek jest zasilony prowizorycznie napowietrznie, wlasnie z tej skrzynki do budynku. Mozliwe do uzyskania warunki zasilania w przyszlosci beda zalezne od koncowego projektu, ale kabel z odpowiednim zapasem chcialbym ulozyc teraz, aby nie przebudowywac za kilka lat podworza. Przejazd i brama jest mi potrzebna do dalszej uzytkowanej czesci dzialki. Myslalem o przewodzie YKY 5x25mm2 w niebieskim peszlu 60mm. Czy mozna to wstepnie oszacowac, czy taki przewod bedzie wystaraczjacy, a moze za duzy? Bede wdzieczny za porade. Szukam tez kogos, kto ogrania projekty i realizacje takich przedsiewziec, (okolice Ziebic, Grodkowa itp) Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2022 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2022 Nie ma czegoś takiego, jak za duży kabel jeśli chodzi o przekrój żyły (co najwyżej może być za drogi)."Za duży" może być ratunkiem np. gdy napięcie zrośnie powyżej normy przez PV i Twoja PV będzie "pchała" prąd do sieci dzięki "zbyt grubemu" kablowi, gdy sąsiadom wyłączą się falowniki bo będziesz miał mniejszy "wzrost" napięcia między falownikiem a siecią, niż oni.A jaki przekrój jest minimalny, to zależy od pobieranej mocy i odległości do odbiornika - klik. Standardem w domach jest 10mm2 a 16mm2 w miedzi jest już "na wypasie" jak nie trzeba ciągnąć setek metrów.Natomiast czy potrzebujesz 4x czy 5x zależy od układu sieci. Jeżeli masz TN-C to potrzebne będą cztery żyły. Nie dawaj przewodu w arocie, bo pozbawisz go chłodzenia gruntem a do tego jak dostanie się tam woda, to nie wsiąknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.02.2022 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) Natomiast czy potrzebujesz 4x czy 5x zależy od układu sieci. Jeżeli masz TN-C to potrzebne będą cztery żyły.No chyba Cię całkiem Bóg opuścił! Moze 6-żyłowy, tak dla pewności? Powyżej - układ sieci TN. Dostawca - TAURON. Część dostępna dla Odbiorcy, ale RBK i pozostałe będzie zaplombowane. Teraz mi pokaż, do czego tę piątą żyłę "przyczepisz" Edytowane 25 Lutego 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 25.02.2022 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 No chyba Cię całkiem Bóg opuścił! Moze 6-żyłowy, tak dla pewności? [ATTACH=CONFIG]458728[/ATTACH] Powyżej - układ sieci TN. Dostawca - TAURON. Część dostępna dla Odbiorcy, ale RBK i pozostałe będzie zaplombowane. Teraz mi pokaż, do czego tę piłątą żyłę "przyczepisz" Buduję się na terenie, gdzie prąd dostarcza Tauron. W warunkach napisali mi o kablu 4-zylowym. No i co z tego. Kiedy szukałem elektryka, to każdy potencjalny wykonawca (A było ich kilkunastu) upierał się, że tylko kabel 5-zyłowy oraz tylko miedziany. Nic z tym nie mogłem zrobić, na wszelkie moje sugestie i pytania odpowiedz była zawsze taka sama: 4-żyłowe kable są niedostępne, tylko miedź, aluminium gruby i nie da się to wpiac do złącza. No to WLZ poszedł jako 5-żyłowy miedziany. Co zrobisz, jak nic nie zrobisz, bo każdy potencjalny wykonawca robi tak, a nie inaczej? Wolna żyła jest podobno wpieta jako "zero robocze" (Jeśli dobrze zrozumiałem mojego elektryka) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.02.2022 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) Bo to byli durnie, nie elektrycy. W TAURON obowiązują standardy techniczne, i ci co robią źle, są ... jak wyżej : Czytaj https://www.tauron-dystrybucja.pl/uslugi-dystrybucyjne/standardy-techniczne-sieci/ksiega-standardow-technicznych i Standard techniczny nr 2/2014 - budowa przyłączy napowietrznych i kablowych w sieci dystrybucyjnej nN TAURON Dystrybucja S.A. (wersja druga) Strona 29. Jak byk stoi, że 12.6. Uziemienie doprowadzone do zestawu złączowego lub złączowo – pomiarowego nie może być wykorzystane przez Odbiorcę jako uziemienie robocze lub ochronne jego instalacji wewnętrznej. 12.7. Miejsce rozdziału przewodu PEN na PE i N należy lokalizować w instalacji Odbiorcy. Miejsce to należy uziemić. Uziemienie to stanowi element instalacji Odbiorcy. A te durnie dalej swoje, niedouczone jełopy. Wolna żyła jest podobno wpieta jako "zero robocze" (Jeśli dobrze zrozumiałem mojego elektryka)No przecież lać i płakać nie dać. Pomiajm fakt własnego uziemienia Odbiorcy, GSW itd Edytowane 25 Lutego 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 25.02.2022 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Może masz rację. Nie wiem.Elektrycy w większości pokazywali mi papiery na swoje uprawnienia.Niektórzy chcieli robić rozdział PEN w złączu lub w rozdzielnica w domu. Elektryk, którego wybrałem zrobił w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.02.2022 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) Może masz rację. Nie wiem. Elektrycy w większości pokazywali mi papiery na swoje uprawnienia. Niektórzy chcieli robić rozdział PEN w złączu lub w rozdzielnica w domu. Elektryk, którego wybrałem zrobił w rozdzielnicy. No i ... gdzie wpiął tę piątą żyłę od strony zasilania i w rozdzielnicy domowej? PS. "Papiery" to oni w czipsach znaleźli, możesz im powtórzyć. PS. 2 Realizowałem teraz zasilanie do zespołów domków jednorodzinnych w zabudowie szeregowej (fotka jednego złącza powyżej) "Elektrycy" jednogo domku chcieli usunąć istniejący kabel i położyć kabel 5x25 Cu. Jak im pokazałem i zapytałem, gdzie wpakują tą piątą żyłę, to ... szczęki opadły. Zrezygnowali. Pozostał YAKXS 4x16. A z kierownikiem tej budowy była wojna u uziomy tych budynków. Też niedouczony. Edytowane 25 Lutego 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.02.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 Tauron od kilku lat zmądrzał ale były czasy że wydawał warunki i w nich było 5x plus bednarka (przynajmniej w pewnych regionach) i tak wychował sobie takich właśnie "elektryków". W komisjach egzaminacyjnych też zasiadają pracownicy ZE i tak to się powiela. A do czego podłączony był piąty ano do zuga żo zmostkowanego z niebieskim a bednarka do uziemienia roboczego sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.02.2022 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2022 (edytowane) Tauron od kilku lat zmądrzał ale były czasy że wydawał warunki i w nich było 5x To niestety było (i jest) następstwo kulawego Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 12.04.2002 w sprawie warunków, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (paragraf 183 p. 1 podp 2) Dz.U. 2002 Nr 75 poz. 690 To do tej pory funkcjonuje, i kolejne akty zmieniające tego nie naprawiły. Można prześledzić : https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20020750690 12 aktów zmieniających, a na temat podanego punktu paragrafu ani słowa. Edytowane 25 Lutego 2022 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts