Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z bezpiecznikami

Recommended Posts

Pitu pitu a który konkretnie bezpiecznik wybija ani słowa . Druga rzecz - czy sa odbiorniki siłowe w domu ? bo na fotce są dwa zespolone plus dwa pojedyncze.

Po co zespolone ?

Skoro przed licznikiem są dwa po 25 i jeden 16 to zmiana tego 16 również na 25 daje dodatkowe 10 A a bo przeciez kabel ten sam , Rozłączyłbym po prostu rozdzielnię i od nowa porozkładał odbiory tak aby z każdej fazy mniej więcej równo brały. Kabel 2.5 mm kw tynku spokojnie 20 A ogarnia więc ie siałbym paniki.Jako kabel dochodzi z poddasza nie widać ale skoro ktoś załóżył 25 C to raczej nie na antenowym.

Po wymianie powinno przed licznikiem być 3x 25 C a za licznikiem po 16C max 20 ale sądzę że jak sie dobrze rozłozy odbiory 16 wystarczy.

Edytowane przez Chris Zielonka

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Masz dwa C16 - jeden przed licznikiem drugi na zdjęciu po prawej - to który ?

Plan elektryka dobry - myślę że uda mu się co anjmniej jedno urządzenie ominąć - no chyba że ta pralka piekarnik i zmywarka są wszystkie w kuchni na tym samym obwodzie. Domu bym raczej nie demolował - jak już naprawdę będzi lipa z rozłożeniem obciążeń a raczej nie sadzę, to do piekarnika poprowadzisz sobie 3 fazowy osobny kabel - może się da jakoś bez większego prucia. Ja mam jeden kabel w domu w rynience w samym rogu pokoju po malowaniu jest prawie niezauważalna.

Edytowane przez Chris Zielonka