Chris Zielonka 01.03.2022 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 (edytowane) Pitu pitu a który konkretnie bezpiecznik wybija ani słowa . Druga rzecz - czy sa odbiorniki siłowe w domu ? bo na fotce są dwa zespolone plus dwa pojedyncze. Po co zespolone ? Skoro przed licznikiem są dwa po 25 i jeden 16 to zmiana tego 16 również na 25 daje dodatkowe 10 A a bo przeciez kabel ten sam , Rozłączyłbym po prostu rozdzielnię i od nowa porozkładał odbiory tak aby z każdej fazy mniej więcej równo brały. Kabel 2.5 mm kw tynku spokojnie 20 A ogarnia więc ie siałbym paniki.Jako kabel dochodzi z poddasza nie widać ale skoro ktoś załóżył 25 C to raczej nie na antenowym.Po wymianie powinno przed licznikiem być 3x 25 C a za licznikiem po 16C max 20 ale sądzę że jak sie dobrze rozłozy odbiory 16 wystarczy. Edytowane 1 Marca 2022 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 01.03.2022 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Odbiornik siłowy też jest. Tak mi powiedział elektryk że porozklada odbiory. Wybija ten pojedynczy C16 jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 01.03.2022 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 (edytowane) Masz dwa C16 - jeden przed licznikiem drugi na zdjęciu po prawej - to który ?Plan elektryka dobry - myślę że uda mu się co anjmniej jedno urządzenie ominąć - no chyba że ta pralka piekarnik i zmywarka są wszystkie w kuchni na tym samym obwodzie. Domu bym raczej nie demolował - jak już naprawdę będzi lipa z rozłożeniem obciążeń a raczej nie sadzę, to do piekarnika poprowadzisz sobie 3 fazowy osobny kabel - może się da jakoś bez większego prucia. Ja mam jeden kabel w domu w rynience w samym rogu pokoju po malowaniu jest prawie niezauważalna. Edytowane 1 Marca 2022 przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
H_edzik 01.03.2022 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Ten po prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 01.03.2022 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Ten po prawej możesz dać na C20 - ale z niego chyba odchodzą dwa odbiory więc jest szansa na lepszy rozkład. ten C20 to już max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts