Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego ściany aby blokować hałas, bas, niskie tony z zewnątrz?

Recommended Posts

Witam

Chcę wybudować tak aby

- była możliwie najlepsza izolacja od niskich tonów, typu przejeżdżająca ciężarówka, sąsiad rąbiący drewno, impreza w dyskotece obok

- było możliwie tanio

Pytam głównie o basy, bo tych się już wytłumić niczym później nie da. Oczywiście dalej będzie jakiś materiał, który załatwi problem tonów średnich i wysokich.

To główna treść wątka, a jak komuś się nudzi to może przeczytać dalej.

Zastanawiam się, czy się da takie coś wybudować za grosze, w formie "bunkra", bez nawet okien. Wiem że zabrzmi to głupio lub śmiesznie, ale chodzi o możliwość spania, bo obecnie niezakłócony sen jest niemożliwy (często cisza jest tylko pomiędzy 2:00 a 6:30 w nocy) a bez niego nie jest możliwe też normalne życie. I jako absolutny laik nie mam pojęcia jaki byłby koszt takiego pomysłu.

- ściany muszą być masywne, jeśli muszą blokować niskie tony, a jaki materiał by się sprawdził? Nie wiem. Nie mogę więc też oszacować. Nie znam też kosztów robocizny

- pomieszczenie minimalnej wielkości, byle wystarczyło do spania

- minimalna wentylacja, ale znowu jakoś tak wymyślona, żeby przez nią mi nie niosło hałasu

- odpowiednie akustycznie drzwi (zdaję sobie sprawę, że tanie nie będą)

- na początek z braku funduszy, może ogrzewanie prądem w podłodze, bo jeśli to byłby pokoik np. 3x3m, to aż tak drogo by nie wyszło, szczególnie, że to tylko na noc

- całość musiałaby być tak zrobiona, żeby mi to od grzania na noce i izolacji, nie zalazło wilgocią i grzybem

- dach tani, ale nie ze styropianu, choć z fizyki jestem cienki i nie wiem jak się rozchodzą fale dźwiękowe i czy od góry też wejdą

- jakaś tania izolacja termiczna

- myślałem czy po drzwiach jeszcze jedne ściany typu 1x1m, żeby dalej blokować dźwięk, ale czy to potrzebne to nie wiem

Wygląd może być okropny. Mam słabe zdrowie (właśnie dlatego słabe bo dożywotnio zrujnowane przez zakłócany sen przez lata) więc siebie policzę jako pół albo 1/3 pracownika. Może +1, bo pomagałby brat. To razem 1.3 pracownika. Może jeszcze z jeden kolega by czasem wpadł pomóc.

Nie znam tematu wymaganych zezwoleń. Pomysł się zrodził jak zobaczyłem artykuł, że teraz domy do 75m są bez zezwolenia.

No i teraz pytanie czy taki "bunkier" to koszt (poza własną pracą) typu 30000 czy raczej 70000. Jak 70 to cytat z Killera 2 ze sceny ze spadochronem ;)

Edytowane przez WiktorWektor1

Może pomogą podwójne ściany z podwójną podłogą i podwójnym stropem czy pomieszczenie w pomieszczeniu.Dylatacje wypełnione materiałem izolacyjnym.

Ściany zewnętrzne, strop i podłoga (płyta fundamentowa) też odizolowana akustycznie.

Kilkanaście razy? To super.

Zrobiłem sobie kompletnie błędne wyliczenie na podstawie tego co wiem (czyli nic) i tego co widzę w necie. Policzyłem trzykrotne bloczki z pustaków Suporexu czyli ściana z 3x 24cm razem 72cm grubości + beton, choć pojęcia nie mam czy to cokolwiek by blokowało. Pewnie nie.

Nie wiem ile kosztuje pozwolenie i fundament, to policzyłem na oko.

Wyszło mi ponad 60K i tak :/

No chyba, że pozwolenia nie trzeba (10K?) i fundamentu też nie (liczyłem 9K), ale tak to tylko w Erze pewnie.

Jakby jednak jakimś cudem, to może jakbym nie robił ani ocieplenia, ani ogrzewania, ani podpięcia prądu, nic, to może chociaż na porę ciepłą (dawniej zwaną latem) bym się prawie zmieścił (też o ile dostanę pożyczkę, bo to też znak zapytania jest i to spory).

W każdym razie 70K to "i wylądował", a tu pewnie wyjdzie nawet więcej, bo pewnie ci co mówią, że na basy tylko MASA (ciężkie ściany) wiedzą co mówią.

Eh, to zostaje zagrać w Totka albo szukać ładnych nagrobków. :/

Może pomogą podwójne ściany z podwójną podłogą i podwójnym stropem czy pomieszczenie w pomieszczeniu.Dylatacje wypełnione materiałem izolacyjnym.

Ściany zewnętrzne, strop i podłoga (płyta fundamentowa) też odizolowana akustycznie.

Myślałem o tym, ale basy można pokonać jedynie poprzez zapobieganie wejścia w strukturę budynku. Jak już wejdą to pozamiatane. Tutaj wychodzą kolosalne jak na moje możliwości finansowe koszta podłóg pływających dobrej klasy w całym piętrze pod/nad, a do tego dom bliźniak i nawet od sąsiada się niesie. Poza tym i tak zostaje problem dyskotek do 2ej w nocy, śmieciar które ostatnio mnie budziły jużo 5 rano, ciężarówek i innego badziewia które krąży pod oknem już czasem od 7ej rano i dalej nonstop bo obok jest naprawa motorów gdzie główna klientala to "choppery" które słychać z 3km odległości.

Myślałem, że postawię takie "coś" za grosze i po problemie, ale już widzę, że się to raczej nie uda. :(

Ciężkie materiały (prawo masy)+ WM. Czyli żelbet albo silka. Nie wiem, czy są pakiety akustyczne z którymi okna spełnią wymogi WT 2021 - ale nawet, jak się znajdą to pewnie cena wyrwie z butów więc trzeba sobie odpuścić jak ktoś patrzy na budżet. Zostają zwykłe (najlepiej fixy - akustycznie wychodzą i teoretycznie, i praktycznie lepiej). Oczywiście zero nawiewników.

BK nie ma sensu, bo nawet BK 600 musi być 4x grubszy od żelbetu, żeby mieć tę samą masę. Więc 15 cm betonu (np. Izodom2000) będzie podobnie tłumiło dźwięki, co 60cm BK600.

Co do decyzji, czy iść w wełnę wstrzymałbym się do czasu sprawdzenia, czy SSZ z silki i betonu nie wystarczy.

Edytowane przez Kaizen

Dzięki za informacje.

Z góry przepraszam za brak wiedzy.

1. Ja nie potrzebuję mediów, wody itp. To ma być buda do spania i tyle. Skoro mam 1/3 budżetu to okna skreśliłem od razu ;) Podpięcie prądu, żeby ogrzewać trochę podłogę to nie jest duży koszt, już gadałem z elektrykiem ale jak mi zabraknie budżetu to jeszcze rozważę opcję kompletnie "po taniości" - bez izolacji i nawet prądu, bo wtedy przynajmniej przez te 5-6 miesięcy na rok miałbym gdzie się wyspać (lato)

2. Matrioszka, BK, WT, SSZ - proszę z polskiego na nasze ;)

3. Ile kij razy oko może kosztować ściana jaką polecacie? Myślę, że powierzchnia użytkowa w środku powinna mieć jakieś minimum. Nie wiem ile jest wymagane do zdrowego snu, ale chyb 2,5 x 2,5m powinno wystarczyć, a wysokość, to nie wiem. 2m pewnie za mało, 2.5m?

4. Jak z tymi pozwoleniami? Kolega budowlaniec mi powiedział, że jak ściany mają być porządne, to musowo dół i fundament, a jak tak to jednak nici wyjdą z tego "bez pozwolenia". I że pozwolenie to okropne koszty rzędu 10 tysięcy złotych. Prawda? Czy może jest jakaś nadzieja jeszcze że dałoby się bez? Zupełnie nie mam pojęcia ile trzebaby planować na pozwolenie, materiał i robociznę jeśli potrzeba do tego fachowca, żeby uzyskać punkt, w którym już mogę kłaść podłogę i stawiać ściany.

Wentylacja

Macie jakieś pomysły jak ogarnąć tanio problem tlenu do oddychania i uniknięcia problemów z zagrzybieniem? Bo jak to pięknie okleję tanią izolacją termiczną, a nie będę w tym przebywał poza nocami, to może być problem z wilgocią, chyba?

Nie wiedząc czego się spodziewać dopisałem 2000 za jakąś wentylację, którą może "na prowizorkę" jakoś by się dało ogarnąć, żeby hałas tędy nie wchodził?

Co do zatrudnienia profesjonalisty który mi to wyliczy konkretnie i zaprojektuje - na razie to ja chcę wiedzieć, czy ten pomysł jest realny. Jak wyjdzie, że nie dam rady nic zrobić i wychodzi 70K i nie mniej, to szkoda marnować kasy na wycenę, i tak mnie nie stać.

Żyjesz w mieście w centrum właściwie.

Tak zwane tło hałasu nasz już podniesione,

W super zamkniętym pomieszczeniu pojawi się efekt muszli i będziesz miał jeszcze gorzej.

To co opisałeś to jest nerwica i to lecz, plus zmień miejsce zamieszkania aby obniżyć tło hałasu

Dziękuję za wypowiedź, ale poproszę raczej o wypowiedzi nie będące nie na temat i takie, które będą miały jakiś sens, bez "mądrości" na poziomie teoretyków od płaskiej ziemii.

• 2 weeks później...

Najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się do akustyka który zaprojketuje odpowiednie roziwązanie. Wówczas będziesz miałe pewność że dane rozwiazanie zadziała. To co pisali powyżej koledzy również jest racją tj. im bardziej masywna ściana tym jej izolacyjnośc akustyczna jest lepsza. Oznacza to że że najlepsze bedą ściany zelbetowe, nasepnie silka o dużej gestości. Okna pewnie specjalne tez by się znalazły. Musisz jednak wiedzieć że oprócz izolacyjnosci akustycznej powinineś również zadbac o izolacyjnosc termiczną. Dobra izolacja z wełny skalnej zapewni ci zminimalizowanie strat ciepła dzięki czemu rachunki za ogrzewanie będą niższe ,a z kolei ty będziesz mógł dłużej korzystać.

Sugeruję jednak kontakt z akustykiem, który zacznie pewnie od ustalenia tła hałasu i na tej podstawie dobierze odpowiednie rozwiązanie. Później można już zacząć wyceniać.